24 juni 2011

Prinses Maxima opent Arabisch dorp in Orientalis

Prinses Maxima heeft vanmorgen in museumpark Orientalis in Heilig Landstichting het Arabisch dorp geopend. Na aankomst in het park, waar ze werd begroet door Cdk Clement Cornielje en de heer Spaan, locoburgemeester van Groesbeek, alsmede door de gastheer, Mr. P. Berns directeurbestuurder en de heer drs. H.A. Doek, voorzitter van de Raad van Toezicht Museumpark Orientalis. Vervolgens werd haar een handboeketje aangeboden door twee leerlingen uit Groesbeek en Nijmegen. Aansluitend wandelde het hele gezelschap naar de toegangspoort van het Arabisch dorp, Bait al-Islam. Daar werd ze begroet door hoogwaardigheidsbekleders uit Oman en de ambassadeur van Oman. Aan het einde van haar bezoek maakte de prinses door Beth Juda, waar ze ook de synagoge bezocht en waar een Joods koor enkele liederen ten gehore bracht. De directie en de RVD hadden er voor gekozen om de pers in twee groepen te verdelen, waardoor er maar beperkt gefotografeerd kon worden. De landelijke en internationale pers mochten op alle plekken fotograferen, terwijl de lokale pers alleen bij de aankomst en het vertrek foto’s konden maken. Daarom kunnen er geen foto’s getoond worden van het officiële openingsgebeuren. zie de foto’s.

DSC_9211_Maxima

Zie filmpje op YouTube

 

 

Bron: de Gelderlander.

HEILIG LANDSTICHTING – Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting is vrijdagochtend in de aanwezigheid van prinses Maxima deels heropend. Hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Sultanaat van Oman openden door het knippen van een lint het gerestaureerde, gerenoveerde en vernieuwde ‘Arabisch dorp’.

 

Dit gerenoveerde dorp in Orientalis is uitgebreid met een museummoskee, een tuin en een irrigatiesysteem. De bouw daarvan is gefinancieerd door het sultanaat van Oman.

De opening komt op een cruciaal moment voor het museumpark. Het museum heeft zo’n 20 miljoen euro nodig om het voldoende aantrekkelijk te maken om in de toekomst te kunnen overleven. De helft daarvan moet dit jaar binnengehaald worden.

Het museum is vanaf zaterdag de hele zomer elk weekeinde gratis open voor publiek. In het museum is ook een tentoonstelling ingericht over het 100-jarig bestaan van het dorp Heilig Landstichting.