13 juni 2011

Kunstenaars exposeren in Persingse Kerkje.

3 beroemde Kunstenaars uit Ooij, Nijmegen en Millingen aan de Rijn, exposeerden dit Pinksterweekend  voor de derde keer in het Kerkje van Persingen onder de naam Pinksteren in Persingen. Paul Offermans, Piet Reinders en Kees van Raaij exposeerden daar dit lange weekend. zie de foto’s.

DSC_4801kunstenaars

 

 

OOIJ – Kunst moet verheffen.  Door Bas vd Hoeven, de Gelderlander.

Daarom is het logisch dat drie kunstenaars juist tijdens de pinksterdagen laten zien wat hen de laatste twee jaar heeft geïnspireerd.

Voor de derde keer houden Paul Offermans (Amstenrade 1934) uit Ooij, Piet Reinders (Heerlen 1945) uit Nijmegen en Kees van Raaij (Breda 1946) uit Millingen samen een expositie in het kerkje van Persingen.

Om de twee jaar huurt het trio de oorspronkelijk aan God gewijde sfeervolle expositieruimte. En nog wel met Pinksteren, toen vurige tongen op aarde neerdaalden om te inspireren. En inspiratie is voelbaar aanwezig. Het druipt als het ware van de doeken en objecten.

Paul Offermans vindt vooral scheppingsdrift in het landschap waarin hij woont. In de Ooijpolder, waar het gras golft en het water raast.

„Ik wilde helemaal geen landschappen meer schilderen”, verklaart Offermans. „Maar het gebeurt gewoon. Ik heb geschiedenis gestudeerd, daarom komen niet alleen de beelden van het nu binnen, maar ook de historie, de wordingsgeschiedenis van mijn woonomgeving. Water heeft verwoestende oerkrachten in zich, ook als het vreedzaam aan de voet van de dijk knabbelt.”

Zijn nieuwe werk is abstracter geworden, maar toch herken je de elementen van het landschap én de krachten van de kosmos in zijn meest recente werk.

Piet Reinders was als leraar Duits een collega van Offermans. Op een middelbare school in Oss.

„Ik schilder eigenlijk al vanaf dat ik een dop van een tube olieverf kon draaien. Ik begon met werk van Picasso na te schilderen. Ja, je kunt slechter beginnen. Daarna heb ik me technisch bekwaamd door met een dun penseeltje heel realistische werk te maken. Ik liep vast en ben op mijn veertigste naar de avondacademie gegaan.”

Daar leerde hij veel over techniek.

Daarna begon de moeizame weg van leren loslaten. Het vinden van een eigen stijl. „Ik werk in series en probeer steeds te vernieuwen.

Ruimtelijkheid en harmonie zijn trefwoorden in mijn recente werk.”

Kees van Raaij maakt in zijn werkplaats in Millingen objecten die soms ingenieus en complex zijn, dan weer zo simpel dat het conceptuele kunst genoemd kan worden.

Zijn Lampje hoort ongetwijfeld in die laatste categorie.

„Het gaat soms om het idee, soms kan ik maanden zwoegen om iets technisch en esthetisch perfect te krijgen”, zegt de manisch realist.

„Op deze tentoonstelling laat ik alleen nieuwe werk zien.”

Samen scheppen de drie een universum waarin zelfs heidenen iets goddelijks kunnen proeven.

De tentoonstelling is in het pinksterweekend op zaterdag, zondag en maandag van 11.00 tot 18.00 uur te zien in het kerkje van Persingen.