In het ooievaarsnest in Kekerdom zijn tenminste 4 jonge ooievaars geboren. Er was nog even twijfel of het er nu 3 of 4 waren, maar het zijn er zeker 4. Drie van hen steken regelmatig de koppen omhoog, de vierde doet dat nog heel voorzichtig en ligt liever. zie de foto’s.
Later bleek, dat er 5 jonge ooievaars in het nest zitten. Maar ook in Leuth gaat het goed. Daar zitten 4 jonge ooievaars op het nest.
Bron: De Gelderlander.
LEUTH/ KEKERDOM – De inwoners van Leuth en Kekerdom kunnen de komende weken weer genieten van pril geluk in hun eigen ooievaarsnesten van het dorp. In zowel het paalnest aan de Duffeltdijk in Kekerdom als dat aan de Plezenburgsestraat in Leuth zijn enkele weken geleden jonge uivers uit hun ei gekropen.
Ooievaarwatcher Harry Hampsink uit Kekerdom zegt dat er in leuth minstens twee jongen in het nest zitten. Dat is nog niet helemaal goed te zien omdat de zijwand vrij hoog is, waardoor het van buitenaf wat moeilijker is om in het nest te kijken. „Maar het is vrij zeker dat de jongen er zijn, omdat de volwassen vogels druk bezig zijn voedsel naar het nest te brengen”, aldus Hampsink.
Het Leuthse nest ligt aan het Pieterpad. De wandelaars die het traject tussen Millingen en Leuth afleggen, hebben er daarmee een attractie bij. Het gezin van het Kekerdomse nest heeft minder privacy, omdat de nabijgelegen dijk en pastorie wat hoger liggen, zodat mensen met verrekijkers goed in het nest kunnen kijken. Toch weet Hampsink niet precies hoeveel jongen er in Kekerdom uit het ei zijn gekropen. „Het zijn er zeker drie, maar misschien wel vier.”
Volgens Hampsink zijn beide stellen in april gaan broeden.
Bron: de Gelderlander
KEKERDOM – Ooievaars waren generaties lang een zeldzaamheid in de regio Nijmegen, maar de exemplaren van nu hebben zich goed aangepast aan de omgeving. Belangrijkste verandering: het menu. Waar de ranke steltlopers eerst nog kieskeurig waren en vooral kikkers wensten te eten, hebben de vogels van nu een bredere smaak.
Ze lusten ook muizen, mollen en regenwormen. Dat laatste vinden ze het lekkerste hapje, want het maakt een derde van hun voedselconsumptie uit. Maar in deze droge tijden vallen de ooievaars gemakkelijk terug op muizen, mollen en ook (beschermde) weidevogels. Vogelaars hebben dan ook gemengde gevoelens bij de spectaculaire comeback van de uivers in Nederland.
Het is voor dit jaar nog niet exact bekend hoeveel jongen totaal er in de diverse nesten uit hun ei zijn gekropen. Die cijfers worden nu nog verzameld. Wel is duidelijk dat het een rijk jaar is, juist vanwege het gebrek aan regen. Door overmatige neerslag verdrinken veel jongen, dat is dit jaar niet gebeurd.