26 april 2011

Het komt goed met de Springplank in Ubbergen

Het   bouwbedrijf  Vloerconsulting.nl uit Arkel is vandaag begonnen met het aanbrengen van de nieuwe traptreden op de veel besproken, maar desondanks voor velen, prachtige voetgangersbrug, de Springplank, over de Nieuwe Rijksweg in Ubbergen. Ze plakken de traptreden lettterlijk op de steile voetgangersbrug. Volgens de directeur/eigenaar van het Arkelse bedrijf, Jaap den Toom, die ter plekke zelf aanwezig was, gebruiken ze daarvoor een mortel, welke is gemaakt van twee componentenlijm en droog zand. Hij zag het als een gemakkelijke klus en noemde de extra kosten die nu gemaakt worden, een schijntje in verhouding tot de werkelijke kosten van het hele project. Het valt dus allemaal wel mee en alles komt goed met deze mooie brug, die de schakel vormt tussen de Ubbergse heuvels (de Stuwwal) en de Ooijpolder. Op 28 april was de brug klaar en lagen de 13 nieuwe treden er op. Op vrijdag de 13e mei zal de brug, die dan helemaal klaar is, op feestelijke wijze geopend worden. Daarop aansluitend,  op 22 mei, houden diverse natuurverenigingen een publieksdag stuwwal-Ooijpolder. zie de foto’s van de werkzaamheden.

DSC_6319snelbinder

 

Publieksdag stuwwal-Ooijpolder

Zondag 22 mei, van 11.00 tot 16.00 uur

 

Thema: verbindingen voor mens en natuur

 

Wandelen en fietsen

De organiserende verenigingen zijn landschapsfonds Via Natura, Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort, het IVN en de Ploegdriever. Ook de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, het Natuurmuseum, Staatsbosbeheer, de vogelwerkgroep, ’t Zwanenbroekje en Free werken mee. Op 22 mei kunt u een wandel- en/of fietstocht maken. Beide tochten leiden langs een aantal informatiepunten of uitzichtpunten waar over het landschap en over verbindingszones wordt verteld.

 

  • De fietstocht gaat vanaf het Hollands-Duitsch gemaal langs de Vlietberg, de Hezelstraat, Persingen en de Persingensestraat en het pontje bij ’t Zwanenbroekje.
  • De wandeltocht volgt voor een deel de boerenlandpaden door de Ooij en steekt met het pontje het Meertje over naar ’t Zwanenbroekje. Vervolgens over de nieuwe brug naar de heuvelrug – en met name het bronnenbos bij de Refter – om dan over de stuwwal weer terug te voeren naar het startpunt en Nijmegen.

 

Kom bij ons langs!

De verschillende organisaties staan met standjes langs de routes. Via Natura, samen met Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, kunt u treffen aan de Kouwedijk, hoek Persingensestraat. Daar kunt u horen hoe het nou zit met de ecologische verbindingszone die daar wordt aangelegd. En uw licht opsteken over de landschapsplannen die worden ontwikkeld in het kader van het voorbeeldgebied landschapsontwikkeling Ooijpolder-Groesbeek.

 

Exclusief: Bronnenbos de Refter

Nabij de nieuwe brug is het startpunt voor een wandeling met gids over het havo-terrein (dat opnieuw zal worden ingericht) en in het bronnenbos De Refter, dat normaal is gesloten voor het publiek.

 

Voor jong en oud

Een uitgelezen kans dus om meer over de verbindingszones in de natuur en de bereikte en beoogde resultaten te horen en te zien. Een uitgelezen kans ook om met het hele gezin op pad te gaan, want ook de kinderen zullen aandacht krijgen. Nabij het Hollands-Duitsch gemaal regelt het Natuurmuseum een kinderactiviteit en tijdens de gegidste wandeling zal ook de gids aandacht hebben voor de uitleg aan kinderen. Zeg het voort in uw eigen omgeving en/of kom meedoen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.