17 april 2011

De Optimist uit Ooij treedt op voor de KBO

Toneelvereniging “De Optimist” uit Ooij trad zondagmiddag op in dorpshuis De Sprong te Ooij, voor de leden van de KBO uit Ooij en Beek. Met het stuk “Pension De Zoete Inval” brachten ze een middagvullend toneelstuk op de planken. Het toneelstuk was zaterdagavond al voor een breder publiek getoond in dezelfde zaal. zie de foto’s

DSC_4329Optimist

 

Lydia en Jean-Paul zijn de trotse eigenaresse en eigenaar van pension ‘DE ZOETE INVAL’ ze hebben twee personen in dienst, te weten; Agnes het dienstmeisje en Alfonso de klusjesman. Agnes weet door haar nuchtere, laconieke optreden en haar geweldige improvisatievermogen steeds opnieuw orde te scheppen in de altijd aanwezige chaos. Daarnaast kan en doet ze veel meer dan van een doorsnee dienstmeisje verwacht mag worden. Alfonso, een illegaal in Nederland verblijvende Soedanees, is als klusjesman in dienst, maar laat zich gebruiken, of beter gezegd misbruiken, voor alle klussen die zich in het pension voordoen. En dat zijn er nogal wat. Het herstellen van een lekkende radiator en andere reparatiewerkzaamheden behoren tot zijn alledaagse taken, maar hij wordt eveneens ingezet om de meest vreemde boodschappen voor de gasten te halen, hun koffers te versjouwen, etc.., etc…Door zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal ontstaan er dikwijls de meest hilarische misverstanden. De gasten van pension ‘De Zoete Inval’ kunnen op z’n minst ‘buitensporig’ genoemd worden. Zo zijn er twee visvrienden Bert Verschoor en André Klein. Naast hun onovertroffen liefde voor de hengelsport delen de heren nog een andere grote liefde; hun hartstocht voor alcoholische versnaperingen die – volgens de twee vrijgezelle vismaatjes – nu eenmaal onlosmakelijke aan ‘hun’ sport verbonden is. Helaas hebben de beide sportvissers hun (hengelsport) zaken niet altijd even goed geregeld, maar verwachten c.q. eisen ze wel van Jean-Paul dat hij oplossingen moet aandragen om onze vrienden uit de shit te helpen. Dan zijn er nog een aantal gasten, die – net als onze twee sportvissers eveneens als buitensporig betiteld kunnen worden. Zo zijn er de twee rijke, maar excentrieke dames, Sylvia de Boer en Margarita Volante, die beiden geen (veronderstelde) kans onbenut laten om een man aan de haak te slaan. De aanwezige gasten worden gecompleteerd door het altijd kibbelende echtpaar, Harry en Lotte Krekels. Harry is oud militair en denkt nog steeds zijn bevelen richting Lotte te kunnen schallen, maar Lotte wordt daar niet warm of koud van en pareert zijn bevelen op een luchtige, komische wijze. Het gehele toneelstuk staat bol van de meest onverwachte,hilarische ontwikkelingen,die zich in een enorm tempo opvolgen.

Acute bekdroogte bij de Optimist

In december heeft de Optimist haar jubileum gevierd.  Het stuk dat ze toen opvoerde was behalve grappig en amusant ook een kijkje in de keuken van de repetities. De reden daarvoor was dat de groep dringend op zoek was naar spelende leden. Leden die op het toneel durven staan.  Leden met flair. Nog geen 5 maanden later staat er een nieuw stuk in de Sprong.  Mét nieuwe spelers. Want het is gelukt. 2 nieuwe spelers brachten leven in de brouwerij. Het stuk dat zich geheel afspeelt in de lobby van pension “de zoete inval” Begint wat traag. Alle gasten en medewerkers worden geïntroduceerd. Ze melden zich in de lobby en worden ontvangen door de ergerlijke eigenaar Jean Paul. Iedereen is behoorlijk doorsnee. Behalve Alfonso, de Soedaaneese klusjesman, die met zijn Soenadees /Ooijsaccent de lachers meteen op zijn hand kreeg. Hoe kunnen deze gewone mensen alles uit de hand laten lopen dacht ik nog. Nou dat gebeurde in het tweede bedrijf. De visvrienden André en Bert laten hem behoorlijk raken in de bar. Zij hebben namelijk last van acute bekdroogte, en daar helpt maar 1 medicijn tegen: een goud gele rakker. Het spelplezier bij Harm en nieuwkomer Robert spatte van het toneel. Of ze veel geoefend hebben, of dat ze al kilometers dronkenschap in de benen hadden zitten weet ik niet, maar het kwam behoorlijk authentiek over. Na de pauze met mij lievelingsonderdeel: de loterij, weer niks gewonnen trouwens, was het al snel duidelijk hoe het pension gered kon gaan worden. De charmante Agnes gespeeld door de tweede nieuwkomer Saskia haalde de hilarische Alfonso over om zijn gewonnen geld in het pension te steken. Dit onderdeel vond ik weinig verrassend. Alfonso is origineel genoeg om betere investeringen te bedenken voor zijn jackpot: Een dating bedrijf voor rijke oude dames, een opvanghuis voor Kolonels in ruste of een vis-maden-opkweek-vijver leek mij een stuk passender. Ik heb samen met een volle zaal weer genoten van een avondje lekker lachen en het grote spelplezier van de spelers.

Johannet.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.