10 april 2011

Gedenkplaat bij Erlecomse boerderij

Op de boerderij van de familie van Thiel-van Kerkhoff aan de Erlecomseweg in Erlecom zal op 4 mei een gedenkplaat onthuld worden als herinnering aan de omgekomen Amerikaanse militairen, die hier tijdens de oorlog zijn gesneuveld. Het verhaal is lange tijd onbekend gebleven maar in oktober 1944 kwamen in de boerderij, waar zich in de kelder een commandopost bevond, drie Amerikaanse parachutisten om en er raakten zeven gewond. De Gelderlander berichtte hierover in haar uitgave van 8 april j.l. Op de foto de boerderij, zoals hij er nu staat.

DSC_0447boerderij


 

Op 4 mei a.s. wordt ´s middags in Erlecom een plaquette onthuld door oorlogsveteraan George Roth en burgemeester Paul Wilbers.

George Roth is 92 jaar en maakte deel uit van  het Amerikaanse 504e ParachutistenRegiment van de 82e Amerikaanse Luchtlandingsdivisie.

Hij overleefde de granaten op de comandopost in Erlecom op 3 oktober 1944. Bij welk treffen drie militairen werden gedood en 7 zwaar gewond.

George  komt speciaal voor deze gelegenheid over uit Amerika.


Plaquette voor gesneuvelde para’s

Bron: De Gelderlander
In oktober 1944 kwamen in een Erlecomse boerderij drie Amerikaanse parachutisten om, zeven raakten er gewond.

_ In de kelder was een commandopost gevestigd.

_ Op 4 mei wordt een plaquette onthuld als herinnering.

door Geert Willems ERLECOM – Op een boerderij aan de Erlecomseweg 14a wordt op 4 mei een plaquette geplaatst als herinnering aan de Amerikaanse parachutisten die op 3 oktober slachtoffer werden van Duits granaatvuur. In de kelder van de boerderij had de 504e Parachute Infantry Regiment van de 82e Airborne Division zijn commandopost ingericht.

Door een Duitse granaat sneuvelden drie Amerikaanse parachutisten en raakten er zeven zwaar gewond. Onder de gewonden was de compagniescommandant, Captain Van Poyck, die zijn been verloor maar wel overleefde.

Deze dramatische gebeurtenis in Erlecom was nog relatief onbekend, maar kwam weer naar voren door een ontmoeting in 2009 tussen Maarten Dekkers van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en de Amerikaanse oorlogsveteraan George Roth.

Roth was ook lid van het parachutistenregiment en vertelde over de gebeurtenissen in Erlecom. Met hulp van landkaarten en een dagboek van een van de gewonden kwam naar voren dat de granaataanval op het adres Erlecomseweg 14a gebeurd moest zijn. Dekkers zocht de veteraan later ook thuis op in Kanab, in de Amerikaanse staat Utah.

Toen George Roth aankondigde in mei 2011 – hij is inmiddels 92 jaar – opnieuw naar Nederland te willen komen, werd een comité met onder anderen Maarten Dekkers opgericht. Dat comité heeft inmiddels een warme ontvangst voorbereid. Ook heeft het besloten een plaquette te plaatsen op de boerderij die er nu staat. Dat is overigens niet meer dezelfde als in 1944. Dat gebouw was toen al zwaar beschadigd. De boerderij werd begin jaren vijftig helemaal opnieuw opgebouwd. Nu woont er de familie Van Thiel-Van Kerkhof.