2 april 2011

Wereld Landmijnen Dag op Koningsplein Nijmegen

Vrijwilligers van het Actiefonds Mijnen Ruimen waren zaterdagmiddag  2 april actief op het Koningsplein Nijmegen. Deze datum was door UNICEF aangewezen als Wereld Landmijnen Dag. Twee mannen, beschermd door een Kevlarvest, liepen met mijndetectors over het plein en maakten zo de vele bezoekers van het centrum, mar ook de terrasbezoekers, attent op de problematiek rond de achtergebleven mijnen in de wereld. Tegelijkertijd werd er door andere vrijwilligers gecollecteerd voor dit goede doel. Burgemeester Paul Wilbers van de gemeente Ubbergen was door het actiefonds uitgenodigd om op het Koningsplein dit goede doel te promoten. De actie op het Koningsplein heeft E 854,- opgebracht.  zie de foto’s.

DSC_8193mijnen_copy


 

Wereld Landmijnen Dag op 2 april; het gevaar is dichterbij dan je denkt!

Centrum van Nijmegen verandert voor 1 dag in een mijnenveld

Zaterdag 2 april 2011 is door UNICEF uitgeroepen tot Wereld Landmijnen Dag, . Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de enorme landmijnenproblematiek wereldwijd.  Er liggen in voormalige oorlogsgebieden circa 100 miljoen landmijnen die voor heel veel mensen elke dag weer levensbedreigend zijn. Er is geld nodig voor het opruimen. Voor veel mensen is deze problematiek “ver van hun bed“ , maar de realiteit is dichterbij dan je denkt!


Zelfs in Europa worden we nog regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van deze rotzooi onder de grond.  In België en Frankrijk gebeuren regelmatig ongelukken met landmijnen en munitie uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en Tweede Wereldoorlog. Ook in Nederland liggen nog landmijnen en bommen uit de oorlog (1940-1945) die gelukkig grotendeels opgespoord zijn. In de strook van Eindhoven tot Arnhem is in 1944 en 1945 erg hard gevochten dus in dit gebied ligt ook nog onontplofte munitie uit die tijd.


Om de ellende, die landmijnen in veel landen veroorzaken, onder de aandacht te brengen onderzoekt het Actiefonds Mijnen Ruimen op 2 april het Koningsplein in het centrum van Nijmegen, centimeter voor centimeter,  op de aanwezigheid van landmijnen, clustermunitie en explosieven.


Het Actiefonds Mijnen Ruimen zamelt geld in waarmee landmijnen en andere oorlogswapens in voormalige oorlogsgebieden in de Derde Wereld worden opgeruimd. Kijk voor meer informatie en het programma van 2 april op de site www.actiefondsmijnenruimen.nl of bekijk het filmpje van Actiefonds Mijnen Ruimen (http://www.youtube.com/watch?v=s6QcX-5wBwc).

U kunt ook uw bijdrage leveren door te storten op Giro: 989911
Ter attentie van: Actiefonds Mijnen Ruimen.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.