24 maart 2011

Boekpresentatie SPRONG in Bevrijdingsmuseum

Donderdagmiddag werd in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek het boek SPRONG in het Dal van Diepe Duisternis gepresenteerd van Dwayne T. Burns, een Amerikaans militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog parachutist was van de 82e Luchtlandingsdivisie. Tijdens de Market Garden sprong hij met zijn eenheid ver achter de vijandelijke linies bij de Wylerbaan in Groesbeek en raakte verwikkeld in gevechten tegen Duitse troepen, die meerdere malen het landingsveld en Beek bestormden. Samen met andere eenheden voorkwam het 508ste dat Nijmegen weer overspoeld zou worden door Duitse troepen vanuit het oosten. Op de Duivelsberg gelegerd nam hij onder leiding van luitenant Lloyd Polette en samen met zijn F-Compagnie deel aan een opmerkelijke stormloop de berg af, om een Duits bataljon te verjagen. Samen met zijn zoon Leland Burns legde hij zijn ervaringen vast in een indrukwekkend boek, dat deze middag door zoon Leland, daartoe speciaal overgekomen uit de VS, werd gepresenteerd, waarbij hij tevens een signeersessie gaf. zie de foto’s.

DSC_6738_Sprong

 

SPRONG in het Dal van Diepe Duisternis

Een intieme kijk op de gevechten tijdens luchtlandingsoperaties gedurende de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van een tiener die in het heetst van de strijd wordt geworpen van één van de grootste veldslagen uit de wereldgeschiedenis.  Dwayne T. Burns was tijdens de Tweede Wereldoorlog Parachutist van de 82ste Luchtlandingsdivisie. Samen met zijn zoon Leland Burns legde hij zijn ervaringen vast in een indrukwekkend boek.

Toen Dwayne Burns 18 werd was de Tweede Wereldoorlog in volle gang. Hij besloot samen met de besten te vechten. Hij nam dienst en werd parachutist bij het 508ste Regiment van de 82ste Luchtlandingsdivisie. Hij had nooit gedacht dat hij een jaar later in een door flak doorzeefde C-47 boven Normandië zou vliegen. Hij maakte deel uit van de voorhoede van de geallieerde veldtocht om Europa te bevrijden van het juk van Nazi Duitsland. Burns landde achter de vijandelijke linies tijdens de nachtelijke uren van D-Day en vond geleidelijk aan aansluiting met andere overlevenden van zijn regiment.

Tijdens Market Garden sprong hij met zijn eenheid ver achter de vijandelijk linies bij de Wylerbaan in Groesbeek en raakte verwikkeld in de gevechten tegen Duitse troepen die meerdere malen het landingsveld en Beek bestormden. Samen met andere eenheden voorkwam het 508ste dat Nijmegen weer overspoeld zou worden door Duitse troepen vanuit het oosten. Op de Duivelsberg gelegerd nam hij onder leiding van Luitenant Lloyd Polette en samen met zijn F-Compagnie deel aan een opmerkelijke stormloop de berg af, om een Duits bataljon te verjagen.

Het verhaal van Burns geeft ook duidelijk de beslommeringen van een frontsoldaat weer, van de opleiding tot en met de thuiskomst. De zaken waar hij zich aan vastklampt of tegenaan loopt: geloof, hoop, liefde, vriendschap, vreugde, angst, vertwijfeling en verlies. Het komt allemaal aan bod.

Op donderdag 24 maart a.s. om 14.30 uur in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek wordt het boek van Burns gepresenteerd aan de pers en andere belangstellenden.  Zoon Leland Burns, daartoe speciaal overgekomen uit de VS,  zal daarbij aanwezig zijn en een toelichting geven op de ervaringen van zijn vader.

 

DWAYNE T. BURNS trad in het voorjaar van 1943 in dienst bij de U.S. Army. Zijn “European Campaign Medal” omvat vier “battle stars” en een loden speerpunt. Andere eerbetonen omvatten een “Bronze Star”, een “Presidential Citation”, de Belgische “Fourragere de 1940” en de Nederlandse Militaire Willems Orde. Na de oorlog trouwde hij en bracht hij vier kinderen groot. Hij werkte als technisch tekenaar en droeg bij aan werken als “Citizen Soldiers”, “Voices of D-Day”, artikelen in nationale tijdschriften en televisie-documentaires.

Dwayne T. Burns had als Sergeant Verbindingsdiensten bij het 508ste Parachutistenregiment gediend, welke samen met de 82ste Luchtlandingsdivisie vocht en had met die divisie op D-Day gesprongen voor de invasie van Normandië. Dwayne sprong ook in Nederland tijdens Operatie Market Garden en landde bij de Wylerbaan te Groesbeek. Later vocht hij in België tijdens de Slag om de Ardennen en daarna in Duitsland.

Dwayne T. Burns werd geboren op 21 oktober 1924 in Fort Worth, Texas. Hij maakte zijn “laatste sprong” op 8 augustus 2006 in een ziekenhuis in Texas. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Lake Worth en Haltom. Hij trouwde met Mildred True op 15 augustus 1948. Dwayne werkte gedurende 26 jaar bij Bell Helicopter als ingenieur. Hij verwierf zowel voor zweefvliegtuigen als voor eenmotorige vliegtuigen het vliegbrevet. Dwayne schilderde, tekende, speelde gitaar, zong en schreef bij tijd en wijle ook liedjes. Vele jaren heeft hij glas in lood ramen ontworpen en vervaardigd.

Dwayne genoot van de tijd die hij doorbracht met zijn vier kinderen (twee jongens en twee meisjes), zijn kleinkinderen en de aangetrouwde familie. Tot zijn meest favoriete tijdverdrijven behoorden o.a.: kamperen, vissen en reizen. Hij was lid van de 508th Association en verzorgde twee reunies.

LELAND BURNS, zoon van Dwayne T. Burns diende van 1975 tot 1979 in het Amerikaanse leger en werd gedurende twee jaren uitgezonden naar Italië, Turkije en Spanje. Het grootste deel van zijn diensttijd bracht hij door als Fighter Crew Chief op een Amerikaans luchtmacht basis. Hij diende ook een korte periode bij de Luchtmacht en het fanfarekorps.

Terwijl hij overzee gestationeerd was, realiseerde hij zich dat de bevrijde Europese burgers de Amerikaanse soldaten nog steeds erg dankbaar waren en hij werd geregeld aangesproken en bedankt door deze burgers. Deze ervaringen gaven hem een nieuw perspectief over wat zijn vader als militair in de Tweede Wereldoorlog had gedaan.

Nadat Leland Burns was afgezwaaid, werkte hij 10 jaar lang als technicus in de muziek- industrie en heeft ook nog eens vijf jaar colleges gegeven. Daarna heeft hij nog 10 jaar gewerkt bij Verizon Telecommunications. Tot zijn hobbies behoren autoracen, zeilen en het fokken van Zuid-Amerikaanse papegaaien. Hij heeft artikelen gepubliceerd in o.a. Watchbird Magazine, Bird Talk en doceerde bij de America Federation of Aviculture.

Leland Burns is nu Sergeant Verbindingsdiensten (Communications Staff Sergeant) bij de Texas State Guard en in die hoedanigheid heeft hij ook deelgenomen aan de opruimwerkzaamheden na de olieramp in de Golf van Mexico.

Signeersessies met Leland Burns:

–          Vrijdag 25 maart van 19.00 – 20.00 uur in De Admirant bij Selexyz van Piere, Nieuwe Emmasingel 44-50 5611 AM, Eindhoven.

–          Zaterdag 26 maart van 14.00 – 15.00 uur bij Selexyz Dekker v.d. Vegt, Marikenstraat 29, Nijmegen.

–          Zondag 27 maart van 14.00- 16.00 uur in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

Op vertoon van een gesigneerd exemplaar van dit boek is het tweede toegangskaartje bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 gratis op zondag 27 maart a.s..

Auteurs                  : Dwayne T. Burns & Leland Burns

ISBN                      : 9789081562324

Prijs                        : Euro 24,99

Uitgeverij              : Uitgeverij De Duivelsberg, Nijmegen