18 maart 2011

Opening uitkijkplateau Romeins aquaduct Berg en Dal

Vrijdagmiddag vond in Berg en Dal de opening plaats van het eerste uitkijkplateau bij het Romeins Aquaduct aan de Nachtegaalweg in Berg en Dal. Dit plateau geeft een prachtig zicht opéén van de restanten van het Romeins aquaduct. Aansluitend werd ook het eerste boek  van een serie gepresenteerd met de titel: Berg en Dal, een cultuurhistorische wandeling. Door omstandigheden kon ik hier helaas niet bij aanwezig zijn. Zie de foto’s van het uitkijkplateau. zie de foto’s van de opening van Marian Hullenaar

DSC_9202uitkijkplatform

Op vrijdag 18 maart vindt de opening plaats van het eerste uitkijkplateau bij het Romeins aquaduct aan de Nachtegaalweg in Berg en Dal in de gemeente Groesbeek. Dit plateau geeft een prachtig zicht op een van de restanten van het Romeinse aquaduct. Aansluitend wordt het eerste boek van een serie gepresenteerd met de titel: Berg en Dal, een cultuurhistorische wandeling. Dit rijk geïllustreerde boekje vertelt het verhaal van het landschap van de omgeving.

 

Romeins aquaduct

Na de Bataafse opstand (70 n. Chr.) lag op de Hunerberg in Nijmegen een legerkamp met ongeveer 5.000 Romeinse soldaten. Een waterput was niet toereikend voor het kamp, vandaar dat vers bronwater via een bovengronds leidingstelsel werd aangevoerd. De leidingen, uitgevoerd als houten goten, liepen van het Kerstendal in Berg en Dal naar de Hunerberg. Dit zogeheten aquaduct is circa 5 kilometer lang en omvat zes ‘aardwerken’: drie dalen van 300 tot 1000 meter lang en drie dammen van 75 tot 500 meter lang, met een hoogte tot vijf meter. Destijds is 300.000 kubieke meter zand voor de aanleg van het aquaduct verplaatst.

 

Er zijn nog restanten te zien van het aquaduct. Deze overblijfselen vormen samen het grootste Romeinse monument van Nederland. De gemeente Groesbeek heeft, met steun van de provincie Gelderland, een uitkijkplateau gebouwd op een van de zichtpunten ervan. Van daar kunnen wandelaars zich een beeld vormen van hoe de Romeinen het unieke landschap gebruikt hebben als waterleiding.

 

Berg en Dal. Een cultuurhistorische wandeling

De opening van het uitkijkplateau aan het Kerstendal valt samen met de presentatie van het boek Berg en Dal. Een cultuurhistorische wandeling. Dit is de eerste uitgave in een nieuwe reeks van Uitgeverij Matrijs, genaamd Erfgoedroutes. De wandeling in het boekje voert onder meer langs het tracé van de oude waterleiding en leidt dus onder andere naar het nieuwe uitkijkplateau in Berg en Dal, gemeente Groesbeek. Een helder omschreven route, met veel achtergrondinformatie en een kaart bieden een compleet overzicht van alle bezienswaardigheden.

 

Landschapsontwikkelingsplan

Het aquaduct is een deelproject van het Romeins Waterwerk, een project uit het regionale Landschapsontwikkelingsplan (LOP) van de gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek. In 2009 zijn verschillende onderdelen van het aquaduct als Rijksmonument aangewezen. Gemeente Nijmegen heeft een financiële bijdrage geleverd om de restanten van het Romeinse verleden zichtbaar en beleefbaar te maken. Via Natura heeft daardoor het initiatief kunnen nemen tot de ontwikkeling van bovenstaande erfgoedroute en dit najaar zal het aquaduct volledig bewegwijzerd zijn in het veld. Gemeente Groesbeek opent met dit plateau de eerste fase van verdere visualisatie van het aquaduct van Groesbeek .

Inlichtingen:

Gemeente Groesbeek: Mw. I. Wesseling, tel.  024-3996352

Via Natura: Mw. T. Wigman, tel. 024-3430400

www.groesbeek.nl

www.vianatura.nl

www.erfgoedroute.nl