1 maart 2011

Amfibieschermen langs Ooijse Bandijk Ooij

De afgelopen dagen is Staatsbosbeheer druk bezig geweest om nieuwe amfibieschermen aan te leggen langs de Ooijse Bandijk, ter hoogte van de Oude Waal in Ooij. Deze kunststofschermen zijn 40 cm hoog en werden 10 cm ingegraven en zijn groen, zodat ze zoveel mogelijk in het landschap passen. De maatregelen zijn nu al genomen, aangezien de amfibieën onder gunstige weersomstandigheden al vroeg in het jaar hun trektocht naar het water maken om voort te planten. Voordat deze schermen zijn geplaatst, had men al een nieuwe afrastering langs de dijk geplaatst en deze nieuwe schermen passen daar goed in. zie de foto’s.
DSCF0664_copy

Amfibieën krijgen hulp bij oversteken Ooijse Bandijk.

Er komt een permanente oplossing voor overstekende amfibieën. Jaarlijks worden ontelbaar aantal amfibieën doodgereden op de Ooijse Bandijk.  Als het aan Staatsbosbeheer en aan het Waterschap Rivierenland ligt dan is dat binnenkort met hulp van de Provincie Gelderland voorbij.  Gezamenlijk zijn de organisaties aan het zoeken naar oplossingen om de slachting van de amfibieën te voorkomen. De eerst fase van het project is deze week gestart. Zo wordt aan de binnendijkskant van de winterdijk een kunststofscherm geplaatst. Het scherm is 40 cm hoog en wordt 10 cm ingegraven. Om het landschappelijk zoveel mogelijk in te laten passen is er voor een groene kleur van het scherm gekozen. De maatregelen dienen echter nu al genomen te worden aangezien de amfibieën onder gunstige weersomstandigheden al vroeg in het jaar hun trektocht naar het water maken om zich voort te planten. In een latere fase zullen de amfibieën op eigen kracht naar de overzijde van de weg kunnen gaan. Nu blijven ze daarbij nog afhankelijk zijn van de mens. Veel vrijwilligers hebben daar in het voorgaande jaar ook bij geholpen.  Een en ander kwam aan het rollen toen meerdere mensen Staatsbosbeheer en ook de gemeente Ubbergen benaderden met de vraag of er niets aan het massale doodrijden van de amfibieën kon gebeuren. Staatsbosbeheer heeft de provincie Gelderland om subsidie gevraagd. Zodra die verleend werd konden er maatregel bedacht worden en ingang gezet worden. Staatsbosbeheer heeft initiatief genomen en heeft verschillende partijen  bij elkaar gebracht zoals Ravon, Waterschap Rivierenland. Deze organisaties zijn met een gezamenlijke oplossing gekomen. De start van de eerste fase begint deze week. Het waterschap Rivierenland combineert de beschermde maartregelen voor de amfibieën met een andere klus die nu ook staat gepland. Namelijk het vervangen van de huidige omheining voor een nieuwe omheining. Zo worden twee vliegen en een klap geslagen. Wie wellicht zullen rouwen om de nieuwe situatie zijn de kraaien, zij kunnen de amfibieënlijkjes niet meer van de weg pikken.