11 februari 2011

Project Wild Breien op basisschool Opweg

Tijdens handvaardigheid op basisschool Opweg te Ooij  hebben de kinderen van de groepen 5 tm 8  hard gewerkt aan het project “WILD BREIEN’, o.l.v. docente Dianne Albers. Er is volop gepunnikt, geweven, pompons gemaakt en gebreid. Met als resultaat een kleurrijk versierde boom op het schoolplein. Er wordt nog doorgebreid en zelfs de moeders breien mee!! zie de foto’s.

DSCF6290Wildbreien

 

Wild breien, in het Engels knit graffiti of yarn bombing genoemd is in 2005 ontstaan in Houston, in de staat Texas, VS, door een clubje dat zich Knitta Please noemt (ze bestaan nog steeds). Sindsdien heeft het zich als een lopend vuurtje verspreid over de wereld.  Maar dus nog maar nauwelijks in Nederland! Francine Oomen de bekende schrijfster van hoe overleef ik….. heeft het wild breien naar Nederland gehaald en binnenkort komt haar boek “hoe overleef ik ….. (wild) breien” uit. Om wild breien bekend te maken organiseert ze in februari een grote open lucht-wild brei-tentoonstelling in Artis. Wilde breisels beschadigen niet, je kunt ze zo verwijderen. Dat is ook meteen het spannende: hoe lang blijft je kunstwerk zitten? Uren, dagen, maanden, jaren? Hoeveel mensen zien het (en fotograferen het misschien wel)?

Voor meer informatie en erg leuke foto’s zie de website www.wildbreien.nl.

Uit de Gelderlander van 120211, door Hans Peeters.

BASISSCHOOL OP WEG Leerlingen punniken, weven, breien en haken trui voor stam en takken

Een wild ingebreide schoolboom

Leerlingen van basisschool OpWeg in Ooij hebben de nieuwste hype ontdekt: wild breien. Resultaat: een in vrolijke kleuren ingepak­te schoolboom.

Meer dan honderd bollen wol in felle kleuren hebben ze er de afgelopen we­ken doorheen ge­jast. Maar het resultaat mag er we­zen. De speelplaats van basis­school OpWeg in Ooij is aange­kleed met een hoogst aaibare, wild ingebreide boom.

De 120 bovenbouwers van Op Weg hebben de edele kunst van het punniken, weven, breien en haken binnen enkele weken onder de knie gekregen. Met dank aan juffrouw Dianne Aalbers.

De vrucht van al dat nijvere inste­ken, overhalen, afkanten en kant­steken is besteed om de bast van de esdoorn op het schoolplein in vrolijke kleuren aan te kleden. De 43-jarige handvaardigheidsjuf Dianne heeft haar pupillen een kunstje bijgebracht dat hun moe­ders waarschijnlijk niet eens meer beheersen.

De Wijchense deed inspiratie voor de breilessen op dankzij Francine Oomen, de bekende Nederlandse kinderboekenschrijfster. Oomen maakte in de Amerikaanse staat Texas kennis met het fenomeen knit graffiti, ofwel wild breien. Ze schreef er een grappig boek over­onder de titel Hoe overleef ik…wild breien

Pluizige kunstwerkjes, opgehan­gen in standbeelden en bomen, aan hekjes, bruggen en bankjes zijn een vorm van ‘streetart’; straat­kunst, waarbij de makers felge­kleurde breisels op onverwachte plekken achterlaten. De hype ont­stond vijf jaar geleden in Amerika. Om wild breien ook in ons land bekend te maken houdt brei-am­bassadrice Francine Oomen op woensdag 16 februari een grote openlucht-wild brei-manifestatie in Artis. Honderden breikunste­naars uit het hele land hebben hun wollige werk aangeboden voor de tentoonstelling in de Am­sterdamse dierentuin.

Handvaardigheidsdocente Dianne greep het wild breien aan om de kinderen van groep 5 tot en met 8 eens iets anders voor te houden dan de eeuwige computergames: „ Kinderen zijn met hun mobiel­tjes, de computerspelletjes en de televisie de hele dag door in hun hoofd bezig. Breien, punniken en weven zijn heerlijke, ontspannen­de bezigheden. Als je ’t kunstje eenmaal onder de knie hebt kun je je hoofd lekker leeg maken.”

De eerste breiles leverde Dianne in de klas nogal wat gesputter op.

„Veel kinderen haalden hun schou­ders op toen ik de breipennen voor de dag haalde. ‘Da’s toch voor ouwe mensen’, werd er ge­mopperd. Maar inmiddels hebben die kids het helemaal te pakken van het wild breien. Er zijn er bij die inmiddels fanatiek een das aan het breien zijn, of een trui voor de Barbie.”

Het aardige van wild breien is vol­gens juf Dianne, dat je gerust een steek mag laten vallen: „Bij de breisels die we voor de school­boom gemaakt hebben komt het allemaal niet zo nauw. Het gaat om het geheel.”

Hoe lang de wilde breisel rond de pleinboom het houden, is voor juf Dianne nog even de vraag: „Wilde breisels beschadigen niets. Je kunt ze zo verwijderen. Dat is ook met­een het spannende; hoe lang blijft je kunstwerk zitten? Uren, dagen, maanden, jaren?