5 januari 2011

De Beijer Kekerdom moet wijken voor natuur

Het in Kekerdom gevestigde zand- en grintbedrijf moet plaats maken voor de natuur. Het bedrijf is gevestigd op de oude plek van de Kekerdomse steenfabriek, dat ligt in de nabijheid van het natuurgebied de Millingerwaard. Het Rijk wil dat hier de waterstand wordt verlaagd en nieuwe natuur wordt ontwikkeld. De provincie heeft nu de leegstaande steenfabriek Waalwaard bij Dodewaard gekocht als nieuwe plek voor de Beijer. De Beijer verlaat daarmee een unieke plek in de gemeente Ubbergen en Kekerdom verliest daarmee een, voor het dorp en de gemeente, belangrijk bedrijf, waar 40 mensen werken. zie de foto’s in Kekerdom.

DSCF6272de_Beijer

 

De Beijer kan in 2015 uit de polder zijn Afdrukken

Artikel uit De Gelderlander van 16-10-2009

Ontzander: Provincie maakt weg vrij ·

  • Ontzandingsbedrijf kan over zes jaar al verhuisd zijn naar industrie-eiland in Druten.
  • De Beijer staat natuurontwikkeling en waterberging in Kekerdomse waard in de weg.
  • Alle overheden en bedrijf zelf willen meewerken.

 

door Geert Willems

KEKERDOMHet ontzandingsbedrijf De Beijer in de uiterwaarden van Kekerdom kan in het jaar 2015 verhuisd zijn naar een nieuwe locatie.  Daarvoor is het industrie-eiland bij Druten in beeld.De Beijer staat nu verdere natuurontwikkeling in de weg en ligt ongunstig als de uiterwaarden meer ruimte moeten bieden aan de rivier bij extreem hoogwater.

Gedeputeerde Co Verdaas van Gelderland heeft goede hoop dat de ontzander is verdwenen als de uiterwaarden bij Millingen en Kekerdom geschikt moeten zijn om 16.000 kuub rivierwater per seconde te verwerken.  Dat is in 2015.  “Er is een doorbraak bereikt, omdat nu alle overheden achter de verhuizing staan”, zegt gedeputeerde Verdaas.  “Ook de Projectgroep Directie Ruimte voor de Rivier vindt dat nu de beste oplossing.” Zelf wil De Beijer ook meewerken.

Tot voor kort dacht de projectgroep nog aan een variant waarbij De Beijer in de uiterwaarden blijft.  Er zou dan een weg op palen lopen tussen de dijk en het bedrijf “Dat is toch niet zo’n goede oplossing”, volgens Verdaas.  “Het is heel duur, het bedrijf kan niet uitbreiden en voor de natuur is het niet ideaal.” Verder speelt mee dat er volgens de commissie Veerman zelfs 18.000 kuub rivierwater geborgen moet worden, in plaats van i6.000. Voor De Beijer is dan geen plaats meer.

Voor ontzandings- en overslagbedrijf De Beijer ligt een vergoeding klaar als ze gaan verhuizen.  “Dat is logisch”, vindt gedeputeerde Co Verdaas.  “Het is niet de bedoeling De Beijer te pesten maar we moeten voorkomen dat de Nijmeegse benedenstad niet onderloopt.  Het bedrijf is daar ook niet blind voor.” De Beijer zou kunnen verhuizen naar een toekomstig industrie-eiland bij Druten, maar volgens directeur Han de Beijer zijn er meer mogelijkheden.  “Het is wel van belang dat de werkzaamheden doorgaan.  Er werken hier veertig mensen.” Volgens De Beijer moet ook de nieuwe locatie aan het water liggen, net als in Kekerdom.  “We doen aan zand- en grindwinning en hebben een overslagvoorziening nodig.  Het is aan de provincie om dat te regelen.”