24 december 2010

Tentoonstelling Krabbels en Klodders verlengd

Wegens succes verlengd:

‘Krabbels & Klodders’ –  de bezetting in unieke strips

 

Wegens groot succes is de tentoonstelling ‘Krabbels en Klodders’ verlengd. Tot en met 7 maart 2011 is de tentoonstelling nog in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te bezichtigen.

‘Krabbels en Klodders’ is een bijzonder manuscript uit de Tweede Wereldoorlog. Het geeft een getekend beeld van het laatste jaar van de bezetting, van april 1944 tot en met de Bevrijding in mei 1945. Radiotechnicus Frans Brouwer heeft het manuscript in het grootste geheim geschreven en getekend.

Het museum laat voor het eerst in de geschiedenis aan een groot publiek dit meesterwerk zien. In zeven intieme ruimtes wordt telkens een beeldverslag (‘brief’) uit het manuscript meer dan levensgroot afgedrukt, waarin steeds een ander thema naar voren komt. Heel bijzonder is dat de originele pagina’s van deze briefcorrespondentie ook in de tentoonstelling te lezen zijn. De prachtige stripbeelden en de bijtende humor geven na 65 jaar nog een uitstekende ingang om thema’s als de NSB, hongerwinter, nazi-propaganda, Arbeitseinsatz, schaarste, D-Day en de Bevrijding voor het voetlicht te brengen. De kracht van het beeldverhaal en daarmee het leven en denken in het laatste bezettingsjaar is door de strips voelbaar.

De verschillende thema’s komen via films, foto’s, geluidsfragmenten en objecten tot leven. Veel van wat Frans Brouwer 65 jaar geleden met grote precisie heeft getekend (zoals noodkacheltjes, buizenradio’s, landwachtuniformen, Duitse helmen en Oekraïnse sigaretten) is te bewonderen in de tentoonstelling. De in totaal 33 stripverhalen zou je in moderne termen kunnen beschouwen als een blog, maar dan zonder computer, zonder internet en lange tijd ook zonder lezers.

 

 

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Wylerbaan 4

6561 KR Groesbeek

Tel. 024-3974404

Email: info@bevrijdingsmuseum.nl

www.bevrijdingsmuseum.nl