19 december 2010

Gelderse Poort op TV Gelderland.

Gelderse Poort op 1 januari op TV Gelderland. Ooit een stel vechtende Konikpaarden in de sneeuw gezien. Duizenden ganzen in één vlucht het luchtruim zien kiezen? Een bever onder het ijs zien zwemmen?  Het gebeurt allemaal dicht bij huis in één van de meest spectaculaire natuurgebieden in Nederland: de Gelderse Poort bij Nijmegen. Op 1 januari wordt op TV Gelderland een winterspecial uitgezonden van het natuurprogramma BuitenGewoon. De makers van het programma verblijven rond de kerst een aantal dagen in de Gelderse Poort om het winterleven in deze wilde natuur van dichtbij mee te maken.  Natuurfotograaf Ruben Smit maakt voor dit programma een speciale reportage van de bevers die in dit gebied leven. In tegenstelling tot de meeste andere knaagdieren houdt de bever geen winterslaap. In de herfst legt hij een voedselvoorraad aan, bestaande uit takken en stammen van kleine bomen. Deze verankert hij onder water, in de buurt van de ingang van zijn burcht. Ruben Smit wil de bevers bij maanlicht fotograferen.  Presentatrice Sytske Jellema gaat op zoek naar de Konikpaarden en hoopt bij het eerste ochtendgloren het overweldigende geluid te horen van duizenden ganzen die in alle vroegte hun slaapplaats verlaten op weg naar de foerageergebieden. De ganzen zijn in september vanuit hun leefgebieden rond de Poolcirkel naar Nederland vertrokken en blijven hier tot aan het voorjaar. ’s Nachts slapen ze op open water, overdag brengen ze eindeloos vretend door op de weilanden in de buurt.   De Gelderse Poort is één van de meest spectaculaire wildernisgebieden in Nederland. Nog geen twintig jaar geleden werd hier met natuurontwikkeling begonnen, inmiddels staat het gebied internationaal aangeschreven als één van de successen van Nederlands natuurbeleid. In het oude cultuurlandschap van de Gelderse Poort startte onlangs een proef om met hulp van overheid en particulieren het kleinschalige cultuurlandschap te herstellen. In de sneeuw en met een temperatuur stevig onder nul is het een adembenemend gebied waar wandelaars vrij kunnen struinen over paden en door ruige natuur. De winterspecial van BuitenGewoon wordt op nieuwjaarsdag uitgezonden om 14.20 en 16.20 uur en ‘s  avonds vanaf 18.20 uur (ieder uur). Het programma wordt op 2 januari ’s ochtends herhaald.

 

koniks_in_de_sneeuw