3 december 2010

Boekpresentatie over Hofei

Vrijdagmiddag vond in restaurant de Wolfsberg in Groesbeek de presentatie plaats van een bijzonder boek, Van Hofei tot Heikant: De Cirkel is rond. Het boek gaat één van de grootste eierexportbedrijven van Europa. Hert gaat over de families Hofmans en Bons van Hofei. Het boek werd gepresenteerd door Hans Jacobs uit Ooij, die het boek geschreven heeft en Harold Bons, over wie het boek onder andere gaat. De presentatie werd onder het genot van een eierlikeurtje afgesloten. zie de foto’s
DSC_6656Hofei

PERSBERICHT

Van Hofei tot Heikant: De cirkel is rond

Bijzonder boek over Hofei

Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, maar 1.2 miljard eieren per jaar: dat is Hofei. Het klinkt als een vergeten kinderliedje bij Pasen, maar het is de geschiedenis in een eierdop van één van de grootste eierexportbedrijven van Europa: Hofmans Eieren uit Groesbeek, of zoals de Groesbeekse volksmond zegt: Hofei.

Ruim 75 jaar is Hofei in Groesbeek tot in de verste uithoeken van de wereld een begrip geweest. Eieren uit Groesbeek. Van Duitsland tot Iran, van Frankrijk tot Algerije, van het Midden tot het Verre Oosten.

Kwetsbaar

Het is tevens de gouden maar ook zo kwetsbare geschiedenis van de familie Hofmans en Bons.

Ooit begonnen in een winkeltje annex café aan de Cranenburgsestraat in de buurtschap Heikant tussen Groesbeek en de Duitse grens, nu de Horst. Boeren betaalden hun dagelijkse boodschappen met eieren van de eigen boerderij. Er kwamen zoveel eieren, dat de familie Hofmans besloot om die eieren over de grens aan de man te brengen.

De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten, maar na de bevrijding ging de familie verder in waar ze zo goed in was: de eierhandel.

Moulin Rouge

Op het hoogtepunt reden meer dan twintig vrachtwagencombinaties dag in dag uit over heel Europa en daarbuiten om de Groesbeekse eieren te bezorgen. Van de Sjah van Perzië tot de danseressen van de Moulin Rouge in Parijs: allemaal tikten ze ’s morgens een eitje uit Groesbeek om de dag te beginnen. Op het hoogtepunt 1.2 miljard (1.200.000.000 eieren). Half Groesbeek heeft bij Hofei gewerkt: Hofei wordt daardoor soms wel eens gekscherend de Groesbeekse Hofei-academie genoemd.

Boek

De geschiedenis van de familie Hofmans en Bons en van Hofei is nu samengebracht in een boek: Van Hofei tot Heikant, de geschiedenis van een ei-imperium geschreven door oud journalist van De Gelderlander Hans Jacobs en uitgegeven door Pandora Ooij. Het boek wordt vrijdag 3 december officieel aan Harold Bons, de laatste directeur van Hofei, in de Wolfsberg in Groesbeek uitgereikt.

Een fascinerend boek over de familie Hofmans en Bons over een ei dat in zich een gouden toekomst heeft, maar ook als ei net zo kwetsbaar is als de dunne schaal.

Sprookje

De opkomst en ondergang van een familiebedrijf. Een gigantisch bedrijf, de dramatische brand die het hele bedrijf in as legt, de wederopbouw tot een nóg moderner bedrijf, de dood van Broer Bons, de barsten in het ei-imperium, de moordaanslag door de salmonella-bacterie, de protectionistische Europese handelspolitiek, de oorlog met de milieupartijen, de gedwongen ondergang en uiteindelijk de beslissing om de stekker uit het historische familiebedrijf te trekken.

Het einde van een sprookje?

Heikant

Nee, want van Hofei tot Heikant is ook de geschiedenis van een bijzondere buurtschap: de Heikant, waar het gezellig was begin jaren dertig van de vorige eeuw. Na de hoogmis komen de boeren in het café Veldzicht bij kastelein Grad Hofmans bij praten, de vrouwen zitten bij Hendrina Hofmans in de keuken aan de koffie. De winkel is klein: een toonbank en een paar rekken. Als er twee mensen binnen zijn is het vol. Zeep, suiker, zout, tabak zijn de toppers. De boeren betalen vaak met eigen eieren. En de winkel heeft wat bijzonder is telefoon: nummer 44. In 1928 wordt er de schutterij St.-Hubertus opgericht en komt er bij het café een schietboom. De kermis zet er de danstent op. De Heikant bruist, tot de oorlog. Met name de bevrijding 17 september 1944 is voor de Heikant een drama. De buurtschap ligt midden in het front: Duitsers aan de éne kant, Amerikanen aan de andere kant. Alles wordt in puin geschoten. De Heikant is nooit meer wat het geweest is.

Nieuwbouw

Tot vandaag. Beter tot begin volgend jaar als het sprookje van Hofei aan een nieuw hoofdstuk begint. De lege gigantische eierhallen van Hofei gaan tegen de grond en begin volgend jaar komt de oude gemeenschap Heikant weer tot leven. Op de plek van Hofei bouwt Harold Bons in zijn nieuwe leven als directeur van Hofmans Vastgoed B.V. een  buurt met uiteindelijk 91 woningen: De Heikant

De cirkel is rond: van Heikant tot Hofei en van Hofei uiteindelijk weer tot Heikant. Het sprookje van een familiebedrijf.

Van Hofei tot Heikant, de geschiedenis van een ei-imperium door Hans Jacobs uitgegeven door Pandora Ooij.

Het boek is vanaf zaterdag 4 december te koop bij de Bruna in Groesbeek

www.bouwplandeheikant.nl

Miljarden Hofeitjes gingen wereld over

door Geert Willems (De Gelderlander)
I
n Groesbeek is er vrijwel geen familie te vinden waar­van niet iemand bij Hofmans Eieren aan de Cranenburg­­sestraat heeft gewerkt. De eierhan­del had niet alleen veel vaste men­sen in dienst, maar was ook een ge­liefde plek voor vakantie- en week­endbaantjes. ‘Hofei’ noemden de Groesbekers het bijna liefkozend.

In 2001 besloot directeur Harold Bons het bedrijf op te heffen. De gouden jaren waren voorbij door de protectionische handelspolitiek in Europa en de imagoschade door de salmonellebacterie en dioxine­vergiftiging. Er waren nog maar vijftien werknemers over. Bons was ook murw gebeukt door de ja­renlange strijd tegen de milieube­weging en met name Volkert van der G. „ Als je geen plezier meer in je werk hebt, moet je stoppen.”

Het boek Van Hofei tot Heikant dat de voormalige Gelderlanderjourna­list Hans Jacobs uit Ooij over het roemruchte bedrijf heeft geschre­ven noemt Bons ‘een eerbetoon aan m’n ouders’. Hij heeft het in een oplage van 500 exemplaren la­ten drukken, onder meer om aan zakenrelaties te geven en aan de toekomstige bewoners van de wijk die op het terrein van Hofei wordt gebouwd. Bons: „ En vanaf zater­dag is het ook te koop bij Bruna voor alle Groesbekers.”

In de hoogtijdagen kwamen er 1,2 miljard eieren binnen bij het be­drijf aan de Heikant. Die werden gesorteerd, in doosjes gedaan en over de hele wereld verspreid.

Maar ooit begon het met een paar eitjes. De familie Hofmans had een café annex winkeltje in de buurtschap De Heikant en veel boeren betaalden hun boodschap­pen met eieren. In het laatste oorlogsjaar lag de buurtschap midden in de vuurli­nie en werd kapot geschoten. De eierhandel overleefde met moeite en kon in de naoorlogse jaren flink groeien. De naam bleef dan wel Hofmans maar de oma van Harold hertrouwde met een Bons, nadat zij op jonge leeftijd weduwe was geworden. Broer Bons, vader van Harold, was vele jaren lang het gezicht van Hofei.

In 1986 werd het bedrijf compleet verwoest door een alles verzengen­de brand. Toen een paar jaar later het verzekeringsgeld werd uitge­keerd, kon aan de Cranenburg­­sestraat een modern nieuw bedrijf gebouwd worden. „ Gelukkig had­den we nog wat reserves om die moeilijke jaren te overbruggen”, al­dus Harold Bons.

Hij is nu projectontwikkelaar voor voor een nieuwe buurtschap De Heikant, waar uiteindelijk 91 wo­ningen moeten komen. „ De cirkel is rond”, volgens Bons.