27 november 2010

Najaarsbijeenkomst Huys te Schengen

Op zaterdag 27 november vond de presentatie plaats van het rapport getiteld “Van den Heyberg tot Huys te Schengen, de geschiedenis van een tuin in Hotel Val Monte in Berg en Dal”, georganiseerd door de Stichting Monument en Landschap De opening werd  verricht door de voorzitter van de Stichting tot behoud van Monument en Landschap Mr. Govert Janssen. Daarna volgde een inleiding door Drs. Marieke Mastboom uit Berg en Dal. Zij vertelde over haar historisch onderzoek naar het ontstaan en de aanleg van de tuin van Huys te Schengen in Berg en Dal. Vervolgens werd dit rapport aangeboden aan  Twannie Merkus, echtgenote van de in 2009 overleden boswachter van Het Geldersch Landschap en beheerder van de tuin, Theo Merkus. Daarna kon men onder begeleiding van een aantal gidsen de tuin van Huys te Schengen bezoeken. zie de foto’s

DSC_4869Huys_te_Schengen

Van den Heyberg tot Huys te Schengen, de geschiedenis van een tuin.

Zaterdag 27 november was er een najaarsbijeenkomst in Hotel Val Monte, in de Panoramazaal. Dat had alles te maken met het onderwerp van de lezing van die middag. Marieke Mastboom vertelde over het onderzoek dat ze heeft gedaan naar de historie van de tuin en ook de bewoners van het Huys te Schengen. Ze heeft via een powerpoint presentatie de vele aanwezigen laten genieten van oude kaarten, foto’s en etsen. Ze vertelde over de geschiedenis vanaf 1874 toen het pand is gebouwd en de tuin is aangelegd. Natuurlijk kwam ook het Berg en Dalse watertoren arrest ter sprake dat landelijk, met name in juridische kringen, bekend is. Een arrest dat een uit de hand gelopen burenruzie was over een uitzicht en werd uitgevochten tot aan de Hoge Raad. Het boekje “Heerenheibel in de Heerlijkheid Beek” verteld er over.

Na de uiteenzetting heeft Marieke Mastboom het rapport, opgedragen aan Theo Merkus, voormalig boswachter van het Gelders Landschap, aangeboden aan mevr. Twannie Merkus, het echtpaar Benraad, de huidige bewoners van Huys te Schengen en de vrijwilligersgroep van het Gelders Landschap die de tuin van Huys te Schengen onderhouden.

Het was natuurlijk erg leuk om daarna de tuin te bezoeken. We kregen uitleg van de vrijwilligers die ook goede gidsen bleken te zijn. Heel indrukwekkend om de mooie, vierhonderd jaar oude tamme kastanje met eigen ogen te zien. Zo’n 65 jaar geleden hebben er in de nadagen van 1944 afwisselend waarschijnlijk Duitse,Britse en Amerikaanse soldaten ingekwartierd gezeten in het Huys en de boom als schietschijf gebruikt. De kogelgaten waren nog te zien. Ook de oude rododendrons, azalea’s, de oude terrassentuinen, paden met aan weerszijden buxesbosjes, de rotstuin en de flessenranden waren te bewonderen. Kortom een tuin in Gemengde Stijl, zoals we geleerd hadden. Een beetje Frans en een beetje Engelse Landschapsstijl.

We weten nu ook waar de watertoren moet hebben gestaan in de tuin van de buren.

Als in het voorjaar de rododendrons en de azalea’s bloeien en het helder weer is komen we vast nog eens terug en gaan we op het bankje zitten om te genieten van het prachtige uitzicht over de Ooijpolder en de Over Betuwe tot aan de heuvels bij Arnhem.