24 november 2010

Zilveren Waalbrugspeld voor oud-voorzitter Stratemakerstoren

Zilveren Waalbrugspeld voor oud-voorzitter Stratemakerstoren.

Burgemeester De Graaf speldt Cees Alewijnse onderscheiding op.

 

Dinsdag 23 november kreeg Cees Alewijnse door burgemeester De Graaf de Zilveren Waalbrugspeld uitgereikt. Hij kreeg deze onderscheiding onder meer voor zijn verdiensten voor Stichting De Stratemakerstoren, waarvan hij 17 jaar voorzitter is geweest. Uiteraard vond de plechtigheid in museum De Stratemakerstoren plaats, het museum dat zonder zijn inzet niet zou hebben bestaan.

 

De Zilveren Waalbrugspeld is van oorsprong een relatiegeschenk dat door de jaren heen steeds vaker als blijk van gemeentelijke waardering is uitgereikt. Mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk inzetten voor (delen van) de Nijmeegse gemeenschap ontvingen deze speld met enige regelmaat.

 

De Stratemakerstoren is een uniek monument, een verdedigingstoren uit de vroege 16de eeuw. De toren is gespaard gebleven voor sloopwerkzaamheden eind 19de eeuw omdat hij toen sinds bijna honderd jaar verdwenen was achter woningbouw. In het gebouwencomplex dat het verdedigingswerk omhulde is in 1900 door de grootvader van Cees Alewijnse een fabriek opgezet die al gloeilampen produceerde voordat men daar in Eindhoven mee begon.

Toen in 1987 de Stratemakerstoren herontdekt werd, heeft Cees Alewijnse zich sterk gemaakt voor behoud van het monument en het hergebruik als museum.