11 november 2010

Feestelijke opening themaweek over dementie

Donderdagmiddag vond in verpleeghuis Kalorama in Beek de aftrap plaats van de themaweek : meer bewegingsvrijheid voor mensen met dementie. De feestelijke aftrap vond plaats door columnist en acteur van het Nimweegs Soaptheater Leo van Stijn , die een paar van zijn columns over vergeetachtige mensen voorlas. Daarna was het de bedoeling, dat het hele gezelschap ( zij waren al bij het middagsymposium voor leidinggevenden, beleidsmakers en behandelaars in de zorg uit de regio) een ontdekkingstocht zou gaan houden in de tuin van Kalorama, waar diverse borden staan opgesteld met vragen, maar omdat het weer te slecht was, werden de vragen in de zaal van Kalorama aan de deelnemende teams gesteld. In Kalorama zelf wordt van 12 tm 17 november een expositie gehouden m.b.t. dit onderwerp, waarbij een aantal kunstenaars zelf ontworpen objecten tonen, die gemaakt zijn van de(onrust-) banden, waarmee in het verleden de mensen werden vastgelegd, om niet  uit bed te vallen. Veel verpleeghuizen hebben deze banden bij de organiserende Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) ingeleverd. De mede-organisatie is in handen van de Universiteit van Maastricht. Vooraf aan de opening toonde Elly Duijf  Projectleider MMC CMC, de kunstwerken van de expositie. zie de foto’s
DSC_1082Kaolrama

PERSBERICHT

Beek-Ubbergen, 4 november 2010

Themaweek bij Kalorama: meer bewegingsvrijheid voor mensen met dementie

Veel mensen met dementie in Nederlandse verpleeghuizen worden nog steeds in hun bewegingsvrijheid beperkt, terwijl dat schadelijk is én er goede alternatieven zijn. Om hier aandacht voor te vragen organiseert zorgorganisatie Kalorama bijzondere voorlichtingsactiviteiten op haar hoofdlocatie. De themaweek is een samenwerking met Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) en de Universiteit Maastricht. Deze vindt plaats van 11 november tot en met 17 november bij Kalorama in Beek-Ubbergen. Zorgverleners, familie, vrienden, buurtgenoten en anderen die belangstelling hebben voor dit onderwerp zijn van harte uitgenodigd.

Binnen Kalorama krijgen mensen met dementie steeds meer bewegingsvrijheid. De Zweedse band deed Kalorama al jaren geleden in de ban. Andere vrijheidsbeperkende maatregelen zijn – net als binnen andere Nederlandse zorgorganisaties – zoveel mogelijk afgeschaft. Hiervoor in de plaats komen moderne zorgverlening en nieuwe hulpmiddelen. De themaweek sluit hierbij aan. De kern van alle activiteiten is het informeren over hoe het leven voor mensen met dementie aangenamer kan worden. Donderdag 11 november is er een middagsymposium voor leidinggevenden, beleidsmakers en behandelaars in de zorg uit de regio. Daarnaast zijn alle belangstellenden de gehele week welkom bij Kalorama (Nieuwe Holleweg 12, Beek-Ubbergen) voor een leerzame ontdekkingstocht en het bekijken van een bijzondere expositie.

Feestelijke opening
De ontdekkingstocht en expositie worden feestelijk geopend op donderdag 11 november om 15.00 uur. Ook hiervoor is iedereen van harte uitgenodigd. Ontvangst is in de aula van Kalorama, Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen.

Ontdekkingstocht
Van vrijdag 12 november tot en met woensdagochtend 17 november kunt u meedoen aan de ontdekkingstocht. Deze route van 50 meter start in de hal van Kalorama en vervolgt op het buitenterrein. Alleen of samen loopt u langs zeven ‘stations’ met vragen over aspecten die een rol spelen bij dementie en waarover de laatste jaren veel nieuwe kennis is ontwikkeld. Ook maakt u kennis met leuke, ontspannende activiteiten voor jong en oud én krijgt u praktische tips om het leven van mensen met dementie prettiger te maken. De tocht is dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur open voor publiek. Voor degene die de antwoordkaart van de tocht het best invult, is er aan het eind van de week een prijs.

Expositie
In de hal van Kalorama kunt u ook de expositie Niet fixeren is een kunst! bezoeken, van 12 november tot en met woensdagochtend 17 november. Vier jonge kunstenaars vormden Zweedse banden – die overbodig zijn geworden – om tot kunstobjecten met een nieuwe positieve betekenis. Daarnaast zijn in Kalorama het hele jaar door diverse exposities van kunstenaars uit de regio te bezoeken!

De themaweek in Kalorama maakt deel uit van een landelijke promotietour, waar verpleeghuizen in verschillende regio’s bij zijn betrokken. Voor meer informatie over de tour en over bewegingsvrijheid voor ouderen met dementie: www.innovatiekringdementie.nl