3 oktober 2010

Wandelen over Boerenland.

Dit weekend stond in het teken van het wandelen over Boerenland in de Ooijpolder en in het aangrenzende Duitse gebied Die Düffelt. Vier, speciaal voor deze dagen opengestelde wandelroutes, leiden deels over boerenland naar unieke plekken die via normale wegen niet toegankelijk zijn. Vandaag was de dag van de Ooijpolder, waarbij men ook producten uit de regio aangeboden kreeg, zoals vers geplukt fruit en vruchtensap. Bij de start, pauzes en finish op boerenbedrijven waren versnaperingen te verkrijgen, zoals streeklunchpakketjes, boerenpoffertjes en dagverse melk direct van de boer. De eerste wandelaar meldden zich vanmorgen al om 07.15 uur op boerderij Buitenzorg in Persingen, van waaruit met de polder in kon trekken en bijvoorbeeld de stalhouderij De Kateelschehof, gevestigd in de bijgebouwen van het middeleeuwse kasteel van de Heren van Ooij kon bezoeken. zie de foto’s.

DSCF2958boerenland

 


Wandelfestijn over Boerenland groot succes!   

Het Wandelfestijn over Boerenland heeft afgelopen weekend veel bezoekers getrokken. Ruim 700 wandelfanaten, maar ook gezinnen, hebben genoten van het wandelen door natuurgebieden, over oude rivierbeddingen, door pas gemaaid gras, over akkers en recht door een koeienwei.

De route op zaterdag van ruim 25 km was voor de echte wandelaar, zelfs de miezerige regen hield hen niet tegen. ‘Het grensgebied is een afwisselend landschap, een unieke gelegenheid om eens in Duitsland te wandelen’ was een reactie die veel wandelaars lieten horen. Op de tweede dag van het wandelfestijn waren de weergoden beter gestemd, het kwik liep op sommige plaatsen op tot zo’n 24 graden. Enkele reacties van wandelaars: ‘Een geweldige ervaring om tussen de koeien dwars door een wei te wandelen’, ‘Het is hier geen filelopen, je wandelt in alle rust door een prachtig en afwisselend landschap’ en ‘Heerlijk om door de modder te banjeren’.

 

Op de pauzeplekken was veel te zien, jonge veulentjes en grote paarden op de stalhouderij en op fruitbedrijf de Arem was de oogst van appels en peren volop aan de gang. In Persingen lieten de kalfjes en koeien zich graag aaien. Voor kinderen én volwassenen een mooie kans om met eigen ogen te zien hoe het eraan toe gaat op de boerderij. Dat is ook een belangrijk aspect om zo’n tocht op poten te zetten, geeft Gerard Titulaer, voorzitter van stichting Landwaard, aan. ‘Wij vinden het belangrijk om mensen bij het platteland te betrekken en dat gebeurt bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een wandelnetwerk over boerenland. Het is geweldig om zoveel positieve reacties van wandelaars te horen, daar doen we het uiteindelijk voor‘.

(Persbericht)