Vandaag werd bij de nieuwbouw van de Havo Notre Dames des Anges in Ubbergen gevierd, dat het hoogste punt was bereikt. Dit gebeurde met een feestelijk programma onder de naam “Pannenbier”. Speciaal hiervoor waren een aantal “nonnen, die nog steeds in de oude Refter wonen en vroeger les gaven aan de Havo” naar de nieuwbouw gekomen om de openingshandelingen te verrichten. Twee van hen moesten daarvoor in een hoogwerker plaats nemen, waarna ze de vlaggen van alle deelnemende partijen op het hoogste punt konden ophangen. zie de foto’s
Hoogste punt Notre Dame: pannenbier (Bron: De Gelderlander)
SCHOOL Ubbergse havo past dankzij uitgekiend ontwerp wonderwel in kwetsbare landschap aan de voet van de Nijmeegse stuwwal
Op het dak van het in aanbouw zijnde nieuwe lesgebouw van de Ubbergse havo Notre Dame des Anges gaat vanmiddag de vlag in top.
De bouwers van de nieuwe havo in Ubbergen mogen de troffel en klauwhamer vanmiddag een uurtje laten rusten. Tijd voor pannenbier en een spies van de barbecue, want het hoogste punt van de nieuwe Notre Dame des Anges wordt vandaag bereikt. Op de eerste dag in januari dat het vorstverlet werd opgeheven gingen de mannen van aannemer Van Deelen uit Veenendaal aan de slag op de bouwplek die ingeklemd ligt tussen Rijksweg en stuwwal. De nieuwbouw wordt eind april, daags voor de meivakantie, opgeleverd. Niet alleen de bouwvakkers, ook de buurt is vanmiddag welkom om te proosten als de vlag in top gaat. Want de omwonenden hebben volgens Notre Dame-directeur Marij van Deutekom een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de nieuwe school. Over de nieuwbouw is meer dan tien jaar gediscussieerd. De school ligt namelijk aan de voet van de Nijmeegse stuwwal, een gebied waar vanwege de hoge landschappelijke waarden in principe niet gebouwd mag worden. Het aanvankelijke verzet van omwonenden en de milieubeweging sloeg uiteindelijk om in enthousiasme. Want de 10 miljoen euro vergende nieuwbouw past dankzij een uitgekiend ontwerp naadloos in het gebied, dat deel uitmaakt van de zogenoemde ecologische hoofdstructuur.
De 22 lokalen worden verdeeld over twee etages. Het Rotterdamse architectenbureau Spring kreeg de opdracht om duurzaamheid en landschappelijke inpassing met hoofdletters te schrijven bij het ontwerp. Om maar wat te noemen; de nieuwe Notre Dame krijgt een dak van levend groen, een ondergrondse energiebron van koude-warmteopslag, vloeren van bamboehout in de aula en op de trappen, veel licht dankzij grote glaspartijen en een buitenmuur die gedeeltelijk is opgetrokken van ‘misbaksels’; ietwat vervormde stenen die eens een keer niet in strak verband worden opgemetseld.
Minstens zo belangrijk als het schoolgebouw zelf is de aankledoor ding van het buitenterrein. De huidige, bijna veertig jaar oude school en de gymzaal gaan plat, en op de leegkomende plek ontstaat straks onder regie van het Geldersch Landschap een prachtig natuurgebied.
Rond de school komt een grote waterpartij en er zijn zelfs plannen om een bijzonder openluchttheater te bouwen.
De Notre Dame wordt straks vanaf de Rijksweg toegankelijk via een speciale fietsstraat langs de Parallelweg. Het gerenommeerde Nijmeegse ingenieursbureau Haskoning is erbij gehaald om een veilige schoolroute te maken voor zowel fietsers als auto’s.
De bekende kunstenaar Cor Litjens is bezig met een ontwerp voor een bijzondere schoolpoort van Cortenstaal. Om de Notre Dame zo fraai mogelijk in te passen in zijn natuurlijke omgeving heeft de provincie Gelderland een subsidie van bijna 2 miljoen euro verstrekt.
De school wordt in het najaar van 2011 officieel geopend.