9 september 2010

Oogstfeest Schooltuin de Wielewaal

Sinds april 2010 zijn zes groepen van Nijmeegse scholen wekelijks aan het werk in de schooltuin in de Ooijse Schependom. Onder leiding van meester Gert leren kinderen spelenderwijs groente verbouwen op hun eigen tuintje. De kinderen zijn erg enthousiast!  “Ze lopen met de sla door de gangen alsof ze goud gevonden hebben!” Ingeborg Janssen (directeur Montessori Nijmegen). Om het succes van het afgelopen groeiseizoen te vieren werd het eerste oogstfeest van ‘Schooltuin de Wielewaal’  vandaag, donderdag 9 september, in de tuinen langs de Ooysedijk gehouden. zie de foto’s

schooltuin_oogstfeest

 

WIELEWAAL Braakliggend terrein nu veranderd in moestuin (Bron: De Gelderlander)
Vijf maanden geleden stond het onkruid er nog anderhal­ve meter hoog. Gisteravond was het oogstfeest in de Wielewaal, de schooltuin langs de Ooijse Bandijk.
Pompoensoep lust ieder­een. Verse worteltjes sma­ken rauw het lekkerst. Zon­nebloemen zijn het moei­lijkst te telen want de steel valt om als het lang regent. En courgettes maken de meeste indruk als je er­mee thuis komt, zeker als ze het formaat hebben van de bovenarm van een zwaargewicht bokser.

Dat is, kort samengevat, de les die 180 basisscholieren van groep 6 hebben opgestoken na een halfjaar­tje tuinieren.

Sinds april onderhouden vijf Nij­meegse scholen samen een moes­tuin in de Ooijse Schependom, vlak bij het Hollands Gemaal. Dat zijn zijn de Rode Buut, de Blauwe Buut, vrije school Meander, de Sint-Maartenschool en de Montes­sorischool. Hun leerlingen uit groep 6 zijn er wekelijks aan het schoffelen en harken.

In hun eerste seizoen oogstten ze ook al sperzieboontjes, ui, kom­kommer, rucola, veldsla, rode bie­ten, rozemarijn, peterselie, basili­cum, late aardappelen, suikermaïs, aardbeien en radijs.

Een fraai resultaat. Gisteren werd dat gevierd met een smulfeest in de tuin zelf. Oma’s, opa’s, tantes en ooms – iedereen was erbij om de zelfgeteelde groenten te bewon­deren en te smullen van kakelver­se pompoensoep.

„En dan te bedenken dat het on­kruid hier hoger stond dan de kin­deren groot zijn, toen we dit voor­jaar ermee begonnen”, zegt pro­jectleider Gert Olthof. Met vereen­de krachten werd een braaklig­gend terrein van bijna een hectare omgeploegd en rijp gemaakt voor het poten van aardappelen en het zaaien van zaden. Stille krachten achter het initiatief zijn de Stich­ting Landwaard – die een brug wil slaan tussen consument en voed­selproducent – en de Stichting Mi­lieu Educatie Nijmegen (MEC).

„In groep 6 krijg je voer het eerst natuuronderwijs, over de bodem, kringloop en diertjes. De school­tuin laat de lessen uitmonden in praktische ervaringen”, aldus An­nerie Rutenfrans van MEC.

„ En het werkt. Want veel kinde­ren mogen nu thuis ook een stuk­je tuin omvormen tot moestuin.”

Schooltuin de Wielewaal krijgt navolging

 Schooltuin De Wielewaal ligt vlak bij het Hollandsch-Duitsch gemaal langs de Ooijse bandijk. Hij is van de Montessorischool, de Rode Buut, de Blauwe Buut, vrije school Meander en de St.-Maartenschool.

 Kinderen van groep 6 werken er groepsgewijs, een uur per week, onder schooltijd.

 Steeds onder ( betaalde) leiding van Gert Olthof, onderwijzer van beroep en deskundig warmoezier.

Hij staat twee dagen per week voor de klas op Het Talent in Lent en werkt dinsdags en donderdags in de Wielewaal.

 Er zijn ook plannen voor schooltui­nen in Hatert, de Waalsprong, Nij­megen- West en bij Jonkerbosch.

Meer info: www.mecnijmegen.nl