28 augustus 2010

Gebroeders van Limburg festival in Nijmegen

Zaterdag stond het centrum van Nijmegen geheel in het teken van de Middeleeuwen en het gebroeders van Limburg Festival. In het Valkhofpark was werd door ridders te paard gestreden, terwijl ner daarbij allerlei middeleeuwse activiteiten plaats vonden. Dat laatste gold ook voor het St. Stevenskerkhof en het Kronenburgerpark. Zondag zal weer de grote historische optocht door het centrum van Nijmegen trekken. (is afgelast.) zie de foto’s

DSCF3399

Middeleeuwen in Nijmegen

NIJMEGEN  (Bron: De Gelderlander 280810)- Het centrum van Nijmegen staat deze zaterdag en zondag volledig in het teken van de middeleeuwen. Dit in verband met het Gebroeders van Limburg Festival dat hier wordt gehouden. Het evenement, dat voor de zesde keer plaatsvindt, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste middeleeuwse festival van Nederland.

In het historische Valkhofpark kunnen bezoekers getuige zijn van een roofvogelshow, boogschieten en zwaardvechten. Ook worden hier riddertoernooien nagespeeld.

In het Kronenburgerpark hebben middeleeuwers hun kampement opgeslagen. Hier wordt onder meer de Kruittoren onder vuur genomen met een grote katapult ofwel trebuchet. Een bestorming wordt nagespeeld.

In stands worden proeverijen gehouden met middeleeuwse recepten en worden ook verder allerlei ambachten getoond.

Zondagmiddag is het mogelijk om, tijdens de Nijmeegse Torendag, de Sint Stevenstoren te beklimmen. Mariken van Nieumeghen stort zich juist van de Stevenstoren af.

In de Burchtstraat is het zondagmiddag markt met vijftig middeleeuwse kramen.

Hoogtepunt van het festival is de Blijde Incomste: een historische optocht van figuranten waarbij de inwoners van Nijmegen zich in al hun pracht en praal laten zien.

Onder hen zitten nieuwe groepen als pestlijders en flagellanten die authentieke geselrituelen opvoeren. Ook ridders te paard zullen zich in de binnenstad vertonen.

Het overige deel van het programma met kampementen, nagespeelde bestormingen en toernooien gaat gewoon door, zowel in het Kronenburgerpark als het Valkhofpark.

,,Het is jammer dat de optocht niet kan doorgaan, maar gelukkig kunnen we zorgen voor een goed alternatief. Vijf jaar is het goed gegaan, statistisch gezien zat het erin dat het een keer moest worden afgelast vanwege het weer. Daar zijn we goed op voorbereid”, aldus Van Limburg-projectleider Sander Ederveen.

Volgens hem heeft de organsiatie met de huidige weersvoorspelling geen andere keuze. ,,Er is een jaar gewerkt aan die kostuums. Die laat je niet in een dag verregenen.” Hij roept bezoekers op niet allemaal tegelijk om vier uur naar de Sint Stevenskerk te komen.

 

NIJMEGEN – De Blijde Incomste, jaarlijks hoogtepunt van het Gebroeders van Limburg-festival in Nijmegen, is voor zondagmiddag afgelast. Volgens de organisatie van het middeleeuws festijn is de kans op hevige regenval te groot. Het risico dat de dure middeleeuwse kleding schade oploopt, daarmee ook.

In plaats van de middeleeuwse stoet die door de binnenstad zou trekken van vier tot vijf uur, komt er een alternatief, voor iedereen gratis toegankelijk programma met ’tableaux vivants’ in de Sint Stevenskerk. Hier tonen zich de figuranten met de duurste kledij. Elders trekken figuranten in groepjes door de binnenstad, zodat er voor het publiek nog voldoende te beleven valt, verzekert de organisatie.