12 augustus 2010

Gelderlander-Camper doet Ooij aan.

Vandaag deed de Gelderlander-camper het dorp Ooij aan. Tussen 11.00 en 14.00 uur stond verslaggever Francine Wildenborg t.o de Spar op het Reiner van Ooiplein in Ooij.  Dagelijks staat de Gelderlander-camper op steeds weer een andere plek in het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal. De dag erop staat een verslag in de krant. Daarin worden de ervaringen van het dorp en de waan van de dag opgeschreven. Met persoonlijke verhalen, toeristische hoogtepunten en een tekenend beeld. Zie hieronder het verslag in de Gelderlander. zie de foto’s

 

DSCF9851Gelderlander_tour

Op de foto Geert en Grietje van Wijk uit Lelystad.

 

Elke dag een reünie in Ooij (Door Francine Wildenborg, De Gelderlander.)
Van heinde en verre kennen mensen Ooij, van de polder en café Oortjeshekken aan de dijk. Maar het dorp zelf?
‘ Verrassend leuke plek, hier kom je elkaar tegen.’

‘ H
é Jeanette’, roept Theo Bleeker. De Nijmegenaar eet sa­men met vrouw Ca­roline een broodje op het dorps­plein in Ooij, ze fietsen door de polder. „Dat is toevallig, dat is de verzorgster van mijn moeder”, zegt Theo verbaasd. De Nijmegena­ren zijn niet de enigen die zomaar een bekende zien in het dorp.

Henk Baron, voorheen politie­agent in de regio, stond ’s och­tends oog in oog met een oud-col­lega. „45 jaar niet gezien. Hij was aan het fietsen in de Ooijpolder en belde zomaar aan, heel bijzon­der. Het gebeurt wel vaker dat je hier ineens bekenden tegenkomt.

Deze regio is zo beroemd, binnen­ en buitenland komt erop af.”

De reünies houden niet op. Geert en Grietje van Wijk parkeren de auto wat onwennig op het plein.  Het is hun eerste keer in Ooij. Ze hebben een missie: het vinden van een oude vriend van Geert.

„ Ik werkte met Theo Janssen voor de Amsterdamse Aannemersmaat­schappij. Samen reisden we het he­le land door. Hij was de zoon van een Ooijse cafébaas.” Henk Baron en dorpsgenoot Alex Derksen den­ken diep na. Henk vraagt het zijn buurvrouw, maar die weet niet om wie het gaat. Luuk Peeters, ook een oud-collega van Geert, is wel een bekende. Henk belt nog eens rond. Beet.

In Ooij kent men elkaar. ‘ Import’ valt op, maar is van harte welkom.

„Een echte Ooijenaar houdt z’n tuin op orde”, vertelt Henk. „Er ko­men hier steeds meer stadse men­sen wonen. Dat gaat prima. Als je hier niet integreert ligt het aan je­zelf. Wordt lid bij een van de 35 verenigingen en je bent zo opgeno­men.”

‘ Hoi!’, ‘ Terug van vakan­­tie?’, ‘Hoe gaat het?’, of gewoon een duimpje omhoog. Ooijenaren groeten elkaar. „Een heel gemoede­lijk dorp. Eigenlijk zonde dat zo­veel mensen alleen Oortjeshekken en de polder zien”, vinden fietsers Theo en Caroline.

In de afgelopen jaren is het dorp flink veranderd. Nieuwbouw, zelfs een hotel veranderen het aanzicht.

Vast ankerpunt is en blijft de Spar. De familie Looijschelder heeft de supermarkt al 85 jaar. „ De oudste Spar ter wereld”, zegt Leo Looij­schelder, sinds zijn tiende in de winkel. Een collega in Noord-Hol­land claimt hetzelfde „Maar ik ben een echte afstammeling van de be­ginner. Dat télt”, lacht de goedge­mutste eigenaar. Het wordt steeds rustiger in zijn winkel. Veel mensen bezoeken su­permarkten in Beek, Nijmegen of Groesbeek. „We krijgen nog moei­lijke tijden.” Leo roept iedereen op de buurtwinkel te bezoeken. „ Als wij verdwijnen is er niks meer in het dorp. Geen bakker, geen sla­ger, geen postkantoor.” Grietje van Wijk uit Lelystad haalt nog wat boodschappen. „We hebben Geerts oud- collega Luuk gevon­den. Zo bijzonder, in Ooij kom je elkaar tegen!”

‘ Film herinnert Ooijenaar aan schoonheid polder’

Hij werd geboren in Erle­com, vlakbij de Ooij. Het werd oorlog en Alex Derksen zat er middenin met zijn familie. Zijn vader kreeg in 1944 een scherf in zijn slaap en over­leed. Derksen evacueerde naar Zuid-Limburg, maar kwam na de oorlog weer terug naar de Ooijpol­der. Hij vestigde zich in Leuth, maar werd verliefd op een Ooijse en zo kwam het dat hij in Ooij ging wonen. Dat is nu 43 jaar gele­den. Een trotse Ooijenaar, al is hij offici­eel ‘import’. Vooral de natuur be­koort de 69-jarige. Onlangs maak­te hij een film over Ooij en de om­geving. Filmen is zijn hobby sinds zijn pensioen. De ‘Ooijse’ film viel in goede aar­de bij de Ooijenaren, zo bleek toen Derksen hem toonde aan de seniorenclub KBO, een populaire vereniging in het vergrijzende dorp. „Heel herkenbaar voor de se­nioren. Als je hier zelf woont zie je de schoonheid van het polderland niet meer altijd. Zo’n film vat het bijzondere landschap weer even helder samen.” Via via kreeg Derksen zelfs belang­stelling van buiten Ooij. „Een vrouw op leeftijd uit Spaubeek vroeg me er haar een op te sturen. Ze vond het prachtig, alleen stond haar ouderlijk huis er niet op. Dat ben ik later nog gaan filmen.”

Derksen woont in het centrum van het dorp, maar ook daar zit hij midden in de natuur. „Het is hier zo mooi wonen. Kijk je naar bui­ten, zie je een sperwer met een merel in zijn klauwen. Prachtig!”

En zelfs als hij met zijn boodschap­penkar voor de Spar staat, ziet hij drie buizerds vliegen boven het dorp. Hij geniet zichtbaar.

„En dat op vijf kilometer van Nij­megen. Zo dichtbij, maar zo ver weg van de drukte. Ik ben dol op de rust hier.”

Ballenmaker en Tien Geboden herinneren aan de baksteenindustrie

OOIJ – De Ooijpolder en De Duffelt telden ooit acht steenfabrieken. Daar is er vandaag de dag nog één van over: Wienerberger in Erle­com. Aan de bloeiende baksteenin­dustrie van weleer zijn in en rond Ooij nog talloze herinneringen te vinden. De witte huisjes bijvoor­beeld op de hoek van de Hezel­straat en de Ooijse Bandijk, bekend onder de naam De Tien Geboden, werden in 1878 gebouwd voor ar­beiders van de fabriek die later De Vlietberg ging heten. En op het Reinier van Ooiplein in Ooij staat het beeld De Ballenmaker van Mar­lene Deroy. De ballenmaker was de fabrieksarbeider die ballen klei maakte, die vervolgens in de steen­vorm gedrukt werden. Het beroep is uitgestorven, want vandaag de dag gebeurt alles machinaal.

Ooij is een van de kerkdorpen van de gemeente Ub­bergen en telt ruim 2.000 inwoners. Er staan nog een duiventoren en andere delen van een middeleeuws kasteel. Bij Ooij horen een paar buurtschappen. De eerste letters daarvan komen terug in de naam van basisschool Op Weg. De vijf letters staan voor Ooij, Persingen, Wercheren, Erlecom en Groenlanden.