27 juli 2010

Politiehondenvereniging MTVUO uit Ubbergen

Vrijdag 9 juli heeft Willie Rutjes uit Leuth met zijn Mechelseherder Rex een goed resultaat behaald op de zomerkeuring politiehond 1 met een puntentotaal van 398. In totaal zijn 440 punten te behalen. De hitte heeft voor deze hond een grote rol gespeeld. Maar Willie en Rex hebben het samen toch tot een goed einde gebracht. Weer een prachtig succes voor de politiehondenvereniging MTVUO uit Ubbergen met haar trainingsveld in Ooij.

 

DSCF8537Willie_en_Rex

De keuring bestaat uit 3 afdelingen.

Afdeling 1 bestaat o.a. uit: volgoefeningen, voedsel weigeren, dit spreekt eigenlijk voor zich. Voorwerp bewaken zit hier ook bij. De helper probeert de tas waarop de hond ligt te pakken. De hond moet onmiddellijk aanvallen en bijten. In deze afdeling zijn in totaal 65 punten te behalen.

Afdeling 2 bestaat uit waterwerk, de hond moet een water van ongeveer 60 meter over zwemen en aan de overkant wachten op commando dat hij terug moet komen, ook moet hij een plank uit het water halen. In deze afdeling zijn 25 punten te behalen.

Afdeling 3 bestaat uit de onderdelen revieren naar een groot voorwerp en een in het bos verstopte pakwerker opzoeken en in beide gevallen dient de hond te blaffen totdat de keurmeester en zijn geleider bij hem komt. Verder de onderdelen stokstellen, schot- en werpvastheid, terugroepen, fietsstellen en de schijnaanval. De hond wordt hier door een pakwerker getest met een stok. De hond moet resoluut aanvallen en de helper die hard en dreigend op hem inloopt vastpakken en tot stilstand brengen.

Bij de schot- en werpvastheid rent de pakwerker van de hond af. Hij dreigt de hond door op hem te schieten met een alarm revolver. De hond mag zich daar niets van aan trekken en de pakwerker resoluut stellen (vastbijten). Hierna gaat de pakwerker kunststof slangen van 25 cm op de rug van de hond gooien. De hond mag hier niet op reageren, dus geen angst hiervoor tonen.

Bij het terugroepen gaat de hond de pakwerker achterna. Als hij ongeveer 60 meter van zijn baas af is, moet de baas de hond terugroepen. De hond moet de achtervolging op de pakwerker meteen staken en naar zijn baas terugkeren. Op dit onderdeel verloor Willie en Rex hun punten.

Bij het fietsstellen, moet de hond de op een fiets vluchtende helper tot stilstand brengen.

Als laatste onderdeel is de schijnaanval. De hond wordt door zijn baas ingezet op een vluchtende pakwerker. Als de hond op ongeveer 25 m genaderd is, draait de pakwerker zich om naar de hond en blijft stokstijf stil staan. De hond mag niet bijten, maar direct achter de pakwerker gaan zitten en tot bewaken van die pakwerker overgaan. Zijn baas komt hierna naar de hond toe en gaat de pakwerker samen met zijn hond op transport stellen. De geleider en de hond lopen naast elkaar ongeveer 2 m achter de geleider In deze afdeling zijn 350 punten te behalen. De keuring vond plaats in Schaarsbergen bij Arnhem.

De secretaris,

Wilma Heinen

MTVUO