20 juli 2010

De 1e dag van de Vierdaagse

De eerste dag van de Nijmeegse wandelvierdaagse is over het algemeen goed verlopen. Ondanks de hitte was het volgens veel wandelaars toch nog goed wandelweer, alhoewel hier en daar toch wat mensen onwel zijn geworden. De mensen mochten een uur eerder starten en de 30 km zelfs 1 1/2 uur eerder, maar dat hield wel in, dat ze al om 16.00 uur binnen moesten zijn. 4 wandelaars zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar ze leken er niet ernstig aan toe te zijn. De eerste dag ging door de Betuwe. zie de foto’s

DSCF4876_4daagseWaalbrug

 

 


Persbericht 2010.19

Nijmegen, 20 juli 2010

 

 

Adviezen aan Vierdaagsewandelaars blijven wel van kracht

 

Normale starttijden

tweede wandeldag

De tweede wandeldag in de Vierdaagse, de Dag van Wijchen en Beuningen, begint morgen volgens de normaal vastgestelde starttijden. Vervroeging is niet meer nodig nu de warmte afneemt en het koeler wordt in de middaguren.

“Het is niet meer nodig de wandelaars aan te zetten tot enige haast om de warmte voor te blijven”, argumenteert de marsleiding. Rond het middaguur wordt een maximumtemperatuur rond 28°C verwacht. De wind draait in de loop van de dag van zuidoost naar zuidwest met een kracht van 3 à 4. Het luchtvochtigheidgehalte stijgt tot 45%. In de middag koelt het verder af en bestaat er kans op regen en een kleine kans op onweer.

 

Met deze weerprognose van Vierdaagseweerman Jules Geirnaerdt heeft het Weer Advies Team van de Vierdaagse geadviseerd geen verdergaande maatregelen te nemen. “Versta me goed, het wordt woensdag later op de ochtend wel warm, maar niet zo erg als vandaag”, aldus marsleider Johan Willemstein. “Vroeger starten wordt niet nodig geacht.”

 

De aangekondigde warmte morgenochtend zet het bestuur aan om de ‘warm weer adviezen’ te handhaven. Drink voldoende; zorg dat u altijd iets te drinken bij u heeft; bescherm hoofd en nek; benut de vroege uren voor het wandelen.

Met het oog op de mogelijke regen wordt de wandelaars bovendien geadviseerd een poncho en een paar droge sokken mee op pad te nemen.

 

Bron: De Gelderlander

NIJMEGEN – Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hebben het warm. De hulpdiensten zijn een aantal keer uitgerukt voor mensen die onwel zijn geworden. Wandelaars vallen flauw en moeten soms overgeven. Maar er is geen reden voor paniek, aldus de Vierdaagseorganisatie

Zie ook:

  • Veel flauwtes bij finish Vierdaagse
  • Eerste wandelaars al vroeg in ochtend binnen
  • 40.620 wandelaars vroeger op pad naar de Betuwe

. Zowel in Oosterhout als in Nijmegen (Waldeck Pyrmontsingel, vlakbij de finish) zijn rond 13.00 uur meldingen van hartaanvallen gedaan. Volgens Vierdaagsewoordvoerder André Sonneville zijn ambulances uitgerukt, maar is niet duidelijk of het daadwerkelijk gaat om lopers en om hartaanvallen.

Het Rode Kruis heeft het druk met de warmte op de Wedren, er zijn zodoende extra teams met vrijwilligers ingeroepen. Volgens een woordvoerder moeten de extra ploegen ondersteuning bieden aan mensen die door de hitte bevangen worden. De situatie is niet ernstig en vergelijkbaar met andere warme dagen in eerdere edities van de Vierdaagse. “Als ze eenmaal gaan zitten na de finish, kunnen wandelaars last krijgen van de warmte, flauwvallen is dan mogelijk. Zeker met een biertje erbij kan dat gebeuren”, aldus een woordvoerster.