9 juli 2010

Basisschool De Buut in biologische tuinen Ooijse Schependom

Leerlingen van Basisschool De Buut uit Nijmegen (Indische buurt) gaan elke donderdag naar de biologische tuinen in het Ooijse Schependom te Nijmegen. Daar onderhouden zij elk hun eigen tuintje, waarop ze groente hebben verbouwd. zie de foto’s
DSCF1693Buut

Basisschoolleerlingen genieten volop van werken in schooltuin ‘De Wielewaal’

Leerlingen van 5 verschillende basisscholen uit Nijmegen werken wekelijks op ‘Schooltuin de Wielewaal’ in de Ooijsche Schependom. Op de tuin heeft ieder kind zijn eigen tuintje met een houten naambordje erop. Ze beginnen hun les met water geven aan de gewassen, wat met deze temperaturen één groot feest is. De kinderen telen aardappelen, radijsjes, rucola, bietjes, sla en nog veel meer heerlijke gewassen. Ze vinden het fascinerend om te zien dat hun gewassen elke week weer een beetje verder groeien. De kinderen beleven van alles op de schooltuin. Laatst vond een leerling een enorm grote pier op zijn zonnebloem, waar de hele klas vol bewondering naar komt kijken. Of meester Gert laat rucola ruiken en proeven, zodat ze dat goed leren herkennen.

Meester Gert loopt bij alle kinderen langs om aanwijzingen en complimentjes te geven over hun tuintje, want het staat er prachtig bij. De zelfgemaakte vogelverschrikkers zorgen ervoor dat de vogels niet te dichtbij komen. Aan het eind van de les is het weer feest, er mag geoogst worden! Kinderen lopen zo trots als een pauw terug naar school met zakken vol heerlijke, eigen geteelde producten. Daar aangekomen pronken ze met hun groente, “Ze lopen met de sla door de gangen alsof ze goud gevonden hebben!” (directeur Montessori Nijmegen). Soms koken ze hun eten met de meester of juf op school, maar meestal gaat het mee naar huis. Zo kunnen hun ouders, broertjes en zusjes ook meegenieten van alle zelf geteelde producten.

Schooltuinen Nijmegen is een initiatief van Stichting Landwaard en het Milieueducatiecentrum Nijmegen (MEC) en wordt ondersteund door de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en de Europese Unie.

Schooltuinen Nijmegen

Opdracht
Leerlingen van het Nijmeegse basisonderwijs betrekken bij de natuur en herkomst van voedsel uit eigen land. Bevorderen van de consumptie van gezond en duurzaam geproduceerd voedsel en het stimuleren van gezonde eet- en leefgewoonten.

Resultaten

  • Realiseren van een schooltuin (pilot) in de omgeving van Nijmegen (stad-land verbindingen). Voor basisscholen uit Nijmegen wordt het mogelijk om daar zelf groenten en fruit te verbouwen.
  • Verbindingen leggen met agrarische ondernemers en natuurorganisaties uit de omgeving om excursies naar boerderijen en specifieke natuur- en landschapselementen mogelijk te maken.

Samenwerking
Milieu Educatie Centrum (MEC) Nijmegen, gemeente Nijmegen, basisscholen uit Nijmegen

Financiering
Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland

Linette Mak (linette@landwaard.eu / 0317-413 704)