17 juni 2010

TIJDPAD maakt Romeins verleden zichtbaar

Burgemeester Thom de Graaf heeft donderdagmorgen in Nijmegen Oost het eerste exemplaar van het boekje “Wandel langs het Romeins verleden in Nijmegen Oost” in ontvangst genomen. Dit gebeurde in het Gelders Archeologisch Centrum G.M. Kam (voormalig museum Kam) waarmee hij tevens het startsein gaf voor deze wandelroute. Het 2e exemplaar werd uitgereikt aan de directeur van het Valkhofmuseum, Mevr. drs. M. Brouwer. Na de toespraak van de burgemeester stapten beide  in een door paarden getrokken replica van een Romeinse reiswagen waarna hij het “Tijdpad” , onderdeel van het project “Via Oost” opende. Het tijdpad is een wandelroute met boekje en audiotour, die het Romeinse verleden in Nijmegen oost laat zien. Er staan nu diverse informatiepanelen en drie “tijdvensters”(zuilen waarin filmpjes te zien zijn) in Nijmegen Oost. zie de foto’s.
DSCF8644tijdpad

Het Romeinse verleden van Nijmegen Oost is voortaan te zien en te beleven op het ‘Tijdpad’: een wandelroute langs bijzondere plekken in Romeins Nijmegen. De route start en eindigt bij Museum Het Valkhof. Via informatiepanelen en digitale‘tijdvensters’ervaart de wandelaar hoe dit gebied er zo’n 2000 jaar geleden uitzag. De tijdvensters laten filmpjes zien over het Romeinse verleden van die plekken. Een routeboekje leidt de bezoeker langs de panelen,  maar de route kan ook gelopen worden met een audiotour. In deze audiotour ‘loopt’ de bezoeker uit de 21e eeuw mee met Lucius, een oude officier van het Romeinse leger, die zijn kleindochter Lucilla in 170 na Christus meeneemt langs de plekken die hij zo goed kent.

Nijmegen is de oudste stad van het land. De Romeinen kozen het hooggelegen Nijmegen Oost uit als plek voor hun legerplaatsen. Geen enkele plek in Nederland kende een verzameling van zulke imposante gebouwen bij elkaar: grote stenen bouwwerken met pannen daken, een omwalling met poorten, een marktgebouw van 166 bij 137 meter en een amfitheater waar mensen op leven en dood met elkaar vochten. Helaas zijn bovengronds geen Romeinse bouwwerken meer te zien. De resten zijn in de loop der eeuwen her en der verspreid geraakt. Alleen de bodem laat nog iets zien van het rijke Romeinse verleden. Geregeld vinden de Nijmeegse archeologen sporen van de Romeinse aanwezigheid: delen van funderingen, wegen, sieraden, geld en andere gebruiksvoorwerpen. Maar de Romeinse aanwezigheid in de huidige openbare ruimte is altijd maar van betrekkelijk korte duur: na elke opgraving wordt de grond weer toegedekt en is het alsof hier nooit Romeinen zijn geweest.

 

De wandelroute, die tot stand is gekomen mede dankzij een bijdrage van de Provincie Gelderland, maakt het Romeinse verleden weer zichtbaar. De route leidt ondere andere langs grafmonumenten, een Romeinse weg met herberg, door legerplaatsen en een marktgebouw. Langs de route zijn ook 3 ‘tijdvensters’ geplaatst. Via beeldschermen komen de Romeinen letterlijk tot leven. Een routeboekje langs de markante punten in Romeins Nijmegen-Oost is onder andere te koop bij Museum Het Valkhof en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel, voor € 2,-. De audiotour is met een mp3-speler te huur bij Museum Het Valkhof. Daarnaast is de audiotour vanaf 17 juni te downloaden van de site van de gemeente Nijmegen, www.nijmegen.nl/romeinen.