22 april 2010

Struinen door de Stadswaard.

Het Natuurmuseum in Nijmegen is gestart met het les- programma "Struinen door de Stadswaard". Gewapend met schepnetten, grondboren, zoekkaarten en verrekijkers gaan de komende maanden ongeveer 600 leerlingen van de groepen 7 en 8 op onderzoek uit in de nieuwe wildernis op een steenworp afstand van het centrum van Nijmegen, de Stadswaard in de Ooijpolder. Donderdagmorgen was de eerste tocht. zie de foto’s.


Struinen door de Stadswaard

Natuurmuseum Nijmegen en Staatsbosbeheer starten in april met het lesprogramma ‘Struinen door de Stadswaard’. Gewapend met schepnetten, grondboren, zoekkaarten en verrekijkers gaan 600 leerlingen van groep 7 en 8 de komende maanden op onderzoek uit in de nieuwe wildernis op een steenworp afstand van Nijmegen.

De leerlingen starten vanuit het Natuurmuseum, waar ze eerst enthousiast gemaakt worden door een educatieve medewerker van het museum. Dan vertrekt de groep naar de Stadswaard. Per groepje verzamelen de kinderen daar allerlei informatie over thema’s als landmeten, planten en dieren, begrazing en water. Deze thema’s worden vervolgens op school verwerkt tot een doorsnede van de uiterwaard, de zogeheten landschapslijn.

In de Stadswaard krijgen de leerlingen een inleiding door een boswachter van Staatsbosbeheer. Het Natuurmuseum en Staatsbosbeheer willen op deze manier samen de schooljeugd enthousiast maken voor ‘de wildernis naast de deur’. Het is belangrijk dat de toekomstige natuurgebruikers en beslissers zich verbonden voelen met de natuur, zodat ze het de moeite waard vinden om de natuur te beschermen. De afgelopen twee jaar zijn deze lessen voor het eerst aan leerlingen van de basisschool gegeven. De reacties daarop waren zeer positief. Wij hopen ook dit jaar weer op veel gezellige en leerzame uurtjes in de Stadswaard!