19 april 2010

Brand verraadt wietplantage in Groesbeek

De brandweerkorpsen van Groesbeek en Ubbergen moesten zondagavond uitrukken voor een brand in een pand aan de Industrieweg in Groesbeek. Omdat er niemand in het pand aanwezig was moesten de brandweerlieden de deuren van het pand, alsmede een pand van de buren, open breken om zo de brandhaard te kunnen bereiken. In het pand troffen ze een wietplantage aan met ruim 1000 planten. Het vuur was redelijk snel onder controle maar de brandweer had lange tijd nodig om het gehele gebouw te controleren, omdat bepaalde plekken "afgeschermd" waren en daardoor moeilijk te bereiken. Ook Liander werd ingeschakeld om te bekijken hoe het stond met de elektriciteit in het pand. zie de foto’s

Brand bedrijfspand Groesbeek door hennepplantage met 1.000 planten (Bron: De Gelderlander)

GROESBEEK – De felle brand die het afgelopen weekeinde een bedrijfs­pand in Groesbeek in de as legde is, waarschijnlijk veroorzaakt door oververhitte apparatuur van een wietplantage.

Buurtbewoners sloegen zondag­avond rond half tien alarm. Vanwe­ge de enorme rookontwikkeling riep de Groesbeekse brandweer de assistentie in van Ubbergse colle­ga’s.

Nadat de vuurzee in de loods aan de Industrieweg onder contro­le was, roken brandweerlieden in het pand een sterke wietlucht. In meerdere vertrekken in het ge­bouw werden in totaal ruim 1.000 wietplanten aangetroffen.

Een medewerker van energieleve­rancier Liander stelde vast dat de stroom illegaal afgetapt was. De planten en de kweekapparatuur zijn inmiddels vernietigd. Het pand is voor verder onderzoek her­metisch afgesloten en wordt be­waakt.

In de loods is al twee keer eerder een wietplantage opgerold. Het pand is eigendom van een Nijme­genaar, die het naar verluidt onder­verhuurd heeft. De politie zou en­kele maanden geleden al getipt zijn dat er iets niet in de haak is.