7 april 2010

Ga voor Gezond-tour in Leuth

De Leuthse basisschool ’t Bijenveld beet woensdagmorgen de spits af voor de Ga voor Gezond!-tour, welke de komende tijd langs 12 basisscholen in Nederland trekt. Zij waren als eerste aan de beurt. De tour werd geopend en begeleid door Sita. Zij is het boegbeeld van Ga voor gezond! en tevens zangeres en presentatrice van kinderprogramma’s op Disney Channel. De tourdag stond in het teken van gezondheid en veiligheid. De leerlingen van basisschool ‘t Bijenveld werden verrast met leuke lessen, activiteiten op het schoolplein en nog veel meer. Na afloop was er voor elke leerling een Disney pet en een springtouw. zie de foto’s


Ga voor gezond!-tour met Sita op basisschool ‘t Bijenveld

Woensdag 7 april aanstaande bezoekt de Ga voor gezond!-tour basisschool ’t Bijenveld in Leuth. Sita opent en begeleidt de tourdag vanaf 8.45 uur. Zij is het boegbeeld van Ga voor gezond! en tevens zangeres en presentatrice van kinderprogramma’s op Disney Channel. De tourdag staat in het teken van gezondheid en veiligheid. De leerlingen van basisschool ‘t Bijenveld worden verrast met leuke lessen, activiteiten op het schoolplein en nog veel meer.

Wat is Ga voor gezond!?
Ga voor gezond! is een nationale scholenactie over gezondheid en veiligheid en een initiatief van gezondheidsinstituut NIGZ. De actie is bedoeld voor groep 1 tot en met 8 en laat basisscholen zien dat werken aan gezondheid heel erg leuk is. In totaal hebben zich dit schooljaar ruim 2.000 basisscholen aangemeld voor deze scholenactie. Door Ga voor gezond! kunnen scholen op een leuke en makkelijke manier aandacht besteden aan de thema’s:
– Eten en drinken (bijvoorbeeld trakteren op school)
– Bewegen (bijvoorbeeld buitenspelen)
– Je lichaam (bijvoorbeeld spijsvertering)
– Lekker in je vel (bijvoorbeeld pesten)
– Binnen en buiten (bijvoorbeeld verkeer)

Hoe zijn de scholen dit jaar geselecteerd voor de Ga voor gezond!-tour?
Scholen konden kans maken op de tour door Ga voor gezond! te laten weten wat zij allemaal al doen op het gebied van gezondheid en veiligheid. Uiteindelijk ontvangen dit jaar de twaalf meest actieve Ga voor gezond!-scholen de Ga voor gezond!-tour en Sita op bezoek. Basisschool ’t Bijenveld is de eerste school waar de Ga voor gezond!-tour langsgaat.

Hoe ziet de Ga voor gezond!-tourdag op basisschool ‘t Bijenveld er uit?
Op woensdag 7 april bezoekt Sita basisschool ‘t Bijenveld in Leuth en zingt zij met alle kinderen op het schoolplein het Ga voor gezond!-lied. Ook Fitzo is aanwezig. Hij is de mascotte en het gezicht van Ga voor gezond!. Na de opening krijgen alle groepen lessen en activiteiten in de klas en op het schoolplein. Deze worden gegeven door gastdocenten van Ga voor gezond!. De lessen en activiteiten zijn gebaseerd op de thema’s van Ga voor gezond!. Het doel is om de oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren, zodat Fitzo kan bepalen hoe gezond de school is.
Een voorbeeld van een Ga voor gezond!-activiteit is Bewegen, waarbij kinderen een beweegparcours afleggen op het schoolplein. Een andere Ga voor gezond!-activiteit is Binnen en buiten. Tijdens deze activiteit is een aantal verkeerssituaties op het schoolplein uitgestald, waarbij kinderen gaan fietsen, wandelen of als verkeersregelaar optreden.
De dag wordt afgesloten op het schoolplein, waarbij Sita en Fitzo bekend maken hoe goed de school heeft gewerkt aan gezondheid.

Organisatie
Ga voor gezond! is een uniek initiatief waarin publieke organisaties en het bedrijfsleven zich samen inspannen voor een gezondere schooljeugd.
De nationale scholenactie Ga voor gezond! is een initiatief van gezondheidsinstituut NIGZ en is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS supermarkten, de ministeries van LNV, VWS, en V&W, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Astma Fonds, Maag Lever Darm Stichting en de Nationale Hoorstichting.
Het Ga voor gezond!-concept is ontwikkeld in samenwerking met Ideëel+ en ThiemeMeulenhoff.