24 maart 2010

Nieuwe tandartsenpraktijk in Beek

In Beek is sedert enige tijd een nieuw Medisch Gezondheidscentrum gevestigd in het voormalige politiebureau aan de Hazeldoncklaan. In deze praktijk werkt tandarts Sadan Baykir, die de afgelopen week zijn 12 1/2 jarig tandartsjubileum vierde. Op dit moment is Baykir leidinggevende van de verschillende afdelingen, jeugdtandzorg, gehandicapten, ortho-dontie, prothese/ laboratorium, algemene tandheelkunde en de afdeling angstpatiënten. Het Medisch Gezondheids centrum is nog in ontwikkeling en er wordt nog gezocht naar nieuwe collega’s, maar ook nieuwe patienten zijn van harte welkom, waarbij ook mensen, die in Duitsland wonen, welkom zijn.


Nieuw praktijkgebouw in Beek

Tandarts Baykir viert zijn 121⁄2 jarig jubileum

Het zal de meesten niet ontgaan zijn, de borden voor het nieuwe tandheelkundig centrum bij de entree van Beek. Tandarts Baykir opende z’n tweede praktijk, na?Berg en Dal werkt hij nu ook in?Beek.

In 1997 studeerde Saban Baykir af aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zijn onderzoeken gingen over behandelingen van gehandicapten en extreem angstige patiënten.
Door middel van ART (Atraumatic Restorative treatment) heeft hij nieuwe technieken kunnen combineren, die door het gebruik van juist materiaal, weinig pijn en gunstige behandelresultaten geven. Zo zijn er mogelijkheden dat patiënten zonder boren ook behandeld kunnen worden. De toepassing van ART technieken zijn zeer gunstig bij kinderen en angstpatiënten.
In Canada en Japan heeft Baykir zijn kennis over implantaten vergaard. Met implantaten kan een goed zittende klikprothese vervaardigd worden. Ook verloren kiezen kunnen kunstmatig weer in de kaak gezet worden.
Na drie jaar in verschillende praktijken gewerkt te hebben heeft tandarts Baykir er in 2001 voor gekozen in Nijmegen een praktijk te beginnen zodat hij betrokken blijft bij de faculteit tandheelkunde, waar hij interactief met de universiteit de ontwikkelingen kan volgen. Naast zijn praktijk heeft hij studenten opgeleid.
Hij heeft in 2007 de praktijk in Berg en Dal overgenomen toen tandarts van Hofwegen met pensioen ging.
Toen al wilde hij in de nieuwe praktijk (het voormalige politiepand in Beek) een groot multidisciplinair tandheelkundig centrum te realiseren.
Op dit moment is Baykir leidinggevende van de verschillende afdelingen, jeugdtandzorg, gehandicapten, ortho-dontie, prothese/ laboratorium, algemene tandheelkunde en de afdeling angstpatiënten.
Tandarts Baykir zegt zijn passie voor het vak te halen uit zijn idealisme lichaam en geest van de mens te dienen. Hij heeft zijn tweede praktijk in Beek zodanig ruim en gelijkvloers gemaakt dat ook minder valide patiënten er terecht kunnen.
Ook de liefde voor de Ooijpolder wordt niet onder stoelen en banken gestopt: “De Ooijpolder en omgeving is uniek en moeten we koesteren, ook de mensen hier staan dicht bij zichzelf en de natuur, ze laten zich niet leiden door de hectiek van alledag, er is een stevige basis.”
Tandarts Baykir is van mening dat in steden men zichzelf voorbij leeft. Dit is ook de reden dat hij ervoor gekozen heeft om in Beek een grote investering te doen, namelijk het opzetten van MTC De Gelderse Poort.
Deze investering is bedoeld voor de mensen in de omgeving zodat zij de optimale zorg krijgen die ze verdienen.
Ook wil tandarts Baykir hier zijn idealistische aanpak uitvoeren.
Het Medisch tandheelkundig centrum (MTC) heeft al enkele maanden de deuren geopend en begint gestalte te krijgen. Patiënten kunnen in rolstoel en zelfs in bedden behandeld worden. Dus ook patiënten met kiespijn kunnen vanuit ziekenhuizen hier opgevangen worden.
“Ons team heeft als doel jong en oud te behandelen. Peuters, kleuters en jeugd kunnen op tijd tandversterkende middelen krijgen. Zo gauw ze kiezen hebben krijgen ze beschermvullingen die pijnloos gelegd kunnen worden, waardoor later op een kritische leeftijd geen gaatjes ontwikkeld worden. Voor het concept “met het hele gezin naar de tandarts” hebben wij de praktijk zó ingericht alsof u zich in een huiskamer bevindt. Dit helpt goed tegen de angstontwikkeling van de kinderen. Wij pleiten er daarom ook voor uw kind eens mee te nemen zodat deze langzaam kennis kan maken met de tandarts.”
Naast de familie-behandelkamer zijn er individuele kamers, hier worden mensen behandeld die graag privacy willen behouden en alleen behandeld willen worden. Verder is er een prothese kamer, een chirurgische steriele kamer, en een orthodontie kamer.
Door het gespecialiseerd gedifferentieerd team worden patiënten onder één dak geholpen. Er zijn dan geen wachttijden meer voor orthodontist, implantoloog, kaakchirurg of angstbehandelingen, alles wordt goed afgestemd.
De idealistische aanpak waarvoor Baykir gekozen heeft is tijdrovend en minder winstgevend dan een gemiddelde tandartsenpraktijk. Hij is echter van mening dat zonder idealisten de wereld een puinhoop wordt. Ook vind hij dat we gehoor aan onze innerlijke stem moeten geven. Het geeft tandarts Baykir voldoening om van het onmogelijke het mogelijke te maken. Hij volgt zijn eed van Hypocrates.
Het Medisch Gezondheids centrum is nog in ontwikkeling. Eerstelijns collega’s krijgen voorrang om samen te werken. Het MTC is op zoek naar huisartsen en apothekers, die zich ook in het Medisch Centrum willen vestigen. Binnenkort gaat men hier actief aan werken. Als er daarna nog ruimte over is kunnen andere medici of paramedici die zich bewezen hebben deelnemen binnen het centrum.
Geïnteresseerden kunnen een open sollicitatie met cv mailen naar: mtc.degeldersepoort@hotmail.com.