7 maart 2010

De Optimist treedt op voor de KBO in Ooij

Nadat ze zaterdagavond al voor het "grote publiek" hadden opgetreden trad toneelvereniging De Optimist uit Ooij zondagmiddag op voor de gezamenlijke KBO´s uit Ooij en Beek in het dorpshuis De Sprong te Ooij. Door hen werd op geweldige wijze het blijspel "Opa is onbetaalbaar" op de planken gezet. zie de foto´s

De Optimist speelt de sterren van de hemel

Soms kan een klucht zo goed lopen, soms is een klucht grappig van het begin tot het einde. Zondagmiddag werd de klucht: “Opa is onbetaalbaar” opgevoerd in dorpshuis de Sprong. Exclusief voor de KBO Ooij en KBO Beek trokken de spelers van toneelvereniging de Optimist alles uit de kast om een voorstelling te geven die klopte als een bus. Voorgaande jaren had ik altijd even nodig om in de sfeer van het stuk te komen maar deze keer kreeg ik daar geen kans voor. Walter (Peter Braam) speelde al in de eerste scene door de 4e wand en besprak met het publiek zijn haatgevoelens voor de gluiperd Graaf Felix (Ronald Siroen). De toon was meteen gezet. Er werd stevig ingezet met uitgesproken types. Ik zag een verstrooide opa (Frans Huisman) die met worsten aan zijn bril langs kwam zeilen. De charmante graaf die met rozen en zoetsappige complimenten strooide en twee vriendinnen (Sandra Rutjes en Janny v/d Linden) die door zijn charmes overmant werden en vochten om zijn handkussen en poëtische complimenten. Een volle po (jakkes) die in de ontbijtruimte op tafel stond, een worst uit de broek van opa en een oliedomme vriend (Harm Kamps) ik geloofde het allemaal. Ze waren de ingrediënten voor een voorstelling vol dubbelzinnigheden, misverstanden en intriges. Het hoogtepunt was het moment dat Walter in scene twee binnen kwam als Waltine (“Mijn vader heette Walter en mijn moeder Martine”) in een werkelijk prachtige groene japon met petticoat, pruik, pumps en panty. De zaal kwam niet meer bij van het lachen. Wat een prachtige benen heeft die man. En wat wankelde hij naturel over het podium op zijn pumps (“Ik ben schoenentester van beroep”). Het publiek bleef lachen, zelfs na de suggestie van Milly om iedereen “Na z’n 50e mee te geven aan de ophaaldienst.” Ik vond de grap vrij gewaagd voor een gesponsorde middag van de KBO maar vandaag werd werkelijk alles vrolijk ontvangen.
Van deze kant komen alleen maar complimenten, zoals het decor, simpel, recht toe recht aan en daardoor zeer representatief voor een pension. Geen ratjetoe aan spullen maar een goede keuze voor de basiskleur fris oranje. Ten tweede de kleding. Iedereen zijn eigen stijl. Met veel groen dat keurig doorgetrokken werd, tot de onderbroek van Jeroen (Darwin Verhoeven) aan toe. (Want ohoh wat leer ik mijn dorpsgenoten goed kennen op zo’n middag). Prachtige galajurken waarmee de vriendinnen het hof van Eden onveilig maakten, de jarretels en laklaarsje van Poeske, (Wenda Verhoeven) de sloffen en de nachtcrème. De prachtige pruiken die niet afzakten maar gewoon goed bleven zitten waar ze hoorden. (behalve als ze onverwachts achterbleven in de handen van de onthutste zoon) Ik houd ervan als de details kloppen. De tekstvastheid was een genot om naar te luisteren. Er werd sterk samen gespeeld en de dialogen liepen vlot en naturel. Er was een achtervolging, er was een worsteling en er was een eind goed, al goed. Zoals het hoort in een blijspel. Volgend jaar kom ik zeker weer kijken. En dan wil ik graag kans te maken op een van de fantastische prijzen uit de loterij. Want geloof het of niet, ik heb dan nog nooit een prijs gewonnen in deze spannende loterij, ze vallen altijd in de buurt. Thea (zat 1 stoel voor mij), Lies (zat 1 stoel naast mij) en Annie (zat 1 stoel achter mij) gefeliciteerd met jullie prijzen!
Johannet

Opa is onbetaalbaar

Huwelijkszwendelaar graaf Felix heeft zich in pension Wimmel genesteld. Eigenaresse Roos en haar
vriendin Milly meteen voor zijn charmes vallen. Niet zo verwonderlijk, want hun mannen, Walter en Oscar, zijn geen schoolvoorbeelden van opmerkzame echtgenoten. Niettemin, Walter heeft ondertussen wel in de gaten wat er speelt, samen met Oscar neemt hij dan deel aan een gefingeerde overlevingstraining, om direct na z’n vertrek weer terug te keren in z’n eigen pension en een kamer te huren als "mevrouw" Waltine. Kort daarna verschijnt ook Oscar weer ten tonele, verkleed als controleur van zedenpolitie. Vanaf dat moment kunt u de borst wel nat maken. Zeker als u nog in aanmerking neemt: de komst van een wulps Poeske die op zoek is naar Oscar, dat Walter nog in de kleren moet kruipen van een rocker en daarna met Poeske in een en hetzelfde bed terecht komt, dat terwijl Oscar noodgedwongen als zus van Walter moet fungeren en aansluitend de verloofde wordt van oplichter graaf Felix.
Opa scharrelt tussen dit alles door als een vergeetachtige oude sukkelaar, die voor letterlijk niets meer te gebruiken is.
Rolverdeling:
Walter: Peter Braam
Roos– zijn vrouw: Sandra Rutjes
Jeroen – hun zoon: Darwin Verhoeven
Opa : Frans Huisman
Oscar- vriend van Walter: Harm Kamps
Milly- zijn vrouw: Janny v.d. Linden
Felix – graaf en pensiongast: Ronald Siroen
Katja (Poeske)- medewerkster Rode Lantaarn: Wenda Verhoeven
Souffleuses : Nel Huisman en Annelies Wilting
Regie: Hetty Huisman
Grime: Hetty Huisman
Decor: Gert Huisman en assistenten.
Heeft u interesse in Toneel spelen?
Bezoek dan eens onze repetitieavond.
Dit is op Woensdagavond, van september tot maart