15 februari 2010

Rozenmoandag in Beek

In Beek vond maandag weer de grote Rozenmoandagoptocht plaats. Dit jaar was het de 36e keer dat deze grote optocht plaats vond en de stoet was groter dan ooit. zie de foto’sBron: De Gelderlander Door Hans Peeters
Met oudjaar moet je op je ogen passen, maar in hartje Beek kregen de oren het gistermiddag stevig voor de kiezen. Uit de wijde regio waren ze naar het klapstuk van het straatcarnaval getuft; praalwagens met kostelijke thema’s, maar helaas ook behangen met luidsprekers die een oorverdovende partij decibellen aan skihut-herrie uitbraakten.

Beek prijst zichzelf tijdens carnaval dan ook terecht aan als ‘Heksenketel’.

Tijdens Rozenmaondag heeft de heerlijkheid Beek de eer om de ‘greatest hits’ van de optochten in de regio Nijmegen te presenteren. Het publiek kreeg dan ook waar voor z’n geld. Een publiek dat overigens niet zoals in andere jaren dicht opeengepakt op de smalle Rijksstraatweg samendromde. Veel toeschouwers hadden over hun narrenkostuum een dikke winterjas getrokken, want koud was het in de Beekse straten.

Wie het dagelijkse nieuws niet zo volgt, ziet op Rozenmaondag een stortvloed aan prachtig aangekleed nieuws voorbijtrekken; de DSB-affaire, Afghanistan (‘carnaval is een beter plan’), maar ook 50 jaar Sesamstraat en de prachtige praalwagen van Groesbeek: de Trouwmar-heli tijdens Valentijnsdag.