2 februari 2010

Mr. Black bezoekt Havo in Ubbergen

Vanmiddag bracht de Afro-Amerikaanse WO2 veteraan en mensenrechtenactivist Dr. Timuel Black een bezoek aan de Havo Notre Dame des Anges in Ubbergen. Daarvoor had hij het bevrijdingsmuseum in Groesbeek bezocht. Reden van het bezoek van Dr. Timuel Black aan Nederland is zijn uitnodiging voor een Martin Luther King lezing tijdens het jaarlijkse MLK Dinner in Wassenaar. Zijn aanwezigheid in ons land heeft de Amerikaanse ambassade gemotiveerd hem kennis te laten maken met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en de Notre Dame Des Anges school in Ubbergen. Hoewel Dr. Black inmiddels de gerespecteerde leeftijd van 91 jaar heeft bereikt, is zijn beroemde gedrevenheid in het anderen iets willen leren er niet minder om geworden. Daarom was hij vanmiddag op de Havo, waar hij vragen beantwoordde van 7 leerlingen van klas 4. De leerlingen waren één en al oor, bleven zelfs langer dan was afgesproken en waren behoorlijk onder de indruk van deze gedreven en erg menselijke professor. zie de foto’s.Bezoek Afro-Amerikaanse WO2 veteraan en mensenrechtenactivist aan Bevrijdingsmuseum en Notre Dame Des Anges
.

Reden van het bezoek van Dr. Timuel Black aan Nederland is zijn uitnodiging voor een Martin Luther King lezing tijdens het jaarlijkse MLK Dinner in Wassenaar. Zijn aanwezigheid in ons land heeft de Amerikaanse ambassade gemotiveerd hem kennis te laten maken met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en de Notre Dame Des Anges school in Ubbergen.
Hoewel Dr. Black inmiddels de gerespecteerde leeftijd van 91 jaar heeft bereikt, is zijn beroemde gedrevenheid in het anderen iets willen leren er niet minder om geworden. Het Bevrijdingsmuseum is zeer geïnteresseerd in de kennis en ervaring van Timuel D. Black en ontvangt hem derhalve op dinsdag 2 februari in Groesbeek (11.00 uur). Ook de leerlingen van 4 HAVO van de Notre Dame des Anges school in Ubbergen zullen hem op die dag gaan ontmoeten (14.00 uur).

Timuel D. Black jr. is opgegroeid in Chicago: WO2- veteraan, een geëerd en gerespecteerd hoogleraar, politiek activist voor de mensenrechten, gemeenschapsleider, historicus en filosoof.

Hij is WO 2 veteraan van het Amerikaanse leger, waarin Afrikaanse Amerikanen gescheiden van de blanke soldaten dienden. Hij heeft in Normandië en in de Ardennen gevochten. Hij nam deel aan de bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald, en ontving hiervoor diverse onderscheidingen en een Croix-de-Guerre. Na de oorlog ontplooide hij zich bij Roosevelt University. Daar verkreeg Black zijn Bachelor diploma. Later voegde hij daar een Master diploma van de University of Chicago aan toe. Het optreden van de charismatische Dr. Martin Luther King in 1955 op televisie motiveerde Black zijn doctorale studie aan de University of Chicago te verlaten om actief te participeren in de mensenrechten beweging. Dit ondanks het feit dat Black, afgezien van het schrijven van zijn dissertatie, reeds alle academische stadia van zijn studie had doorlopen. Black diende later als de vertegenwoordiger van het geestesgoed van de historische betoging van 1963 in Washington (MLK sprak toen zijn I have a dream toespraak uit, tijdens de nationale betoging voor rassengelijkheid te Washington, bijgewoond door ongeveer 200.000 zwarten en blanken.) Ook was hij één van de oprichters van Chicago’s afdeling van de CORE (Congress Of Racial Equality).

Zijn werk heeft Black vele erkenningen, awards en eerbetonen opgeleverd, waaronder de Distinguished Alumnus Award van de University of Chicago, en een Doctorate of Humane Letters van Roosevelt University. Hij is momenteel bezig met zijn memoires.

Bron: De Gelderlander
GROESBEEK – De 91- jarige professor Timuel Black haalt in het Groesbeekse Bevrijdingsmuseum her­inneringen op aan een nooit aflatende strijd.
65 jaar geleden was Black een zwarte paria. Als soldaat moest hij op twee fronten vechten: tegen de nazi’s en vóór de erkenning van mensen met een andere huidskleur. Maar nu staat Black einde­lijk in de voorhoede als persoonlijke vriend van president Obama en voormalig rechterhand van Martin Luther King. door Hans Peeters
‘A man who keeps the soul of the South Si­de alive’. Was gete­kend: Barack Oba­ma. Bescheiden als hij is loopt Ti­muel Black niet te koop met de fe­licitatiebrief die hij vorig jaar op zijn negentigste verjaardag ont­ving van de president van de Vere­nigde Staten. Professor Black, gebo­ren in New Orleans, en Barack Obama zijn als Afro-Amerikanen soulmates.
Een tengere, tanige gestalte staart in het restaurant van het Groes­beekse Bevrijdingmuseum over een besneeuwd golvend landschap naar de zoom van de Duitse heu­vels.
‘From here, you can walk right into Germany’, fluistert een begelei­der. Timuel zwijgt, maar iedereen weet wat er nu door deze man heen moet gaan. De legerjeep met witte ster in het binnenmuseum ontlokt hem een glimlach: „That was mine.”
Black wipte deze week vanuit Chi­cago over naar Nederland. Op uit­nodiging van de Amerikaanse am­bassade verzorgde hij inWasse­naar de jaarlijkse Martin Luther King-lezing. Black, historicus en fi­losoof, wordt als hoogleraar en mensenrechtenactivist wereldwijd gerespecteerd. Het viel hem be­paald niet in de schoot. In de zo­mer van 1944 waadde de 18-jarige soldaat Black door een ziedende branding naar de invasiestranden van Normandië. Timuel was net als zijn zwarte kameraden een on­derknuppel, puur vanwege zijn zwarte huidskleur. Niggers vervul­den in de US Army een onderge­schikte rol. Vechten in de voorhoe­de mochten ze niet. Kanonnen­vlees voor de vijand. „ Als zwarte soldaat moest je de dagelijkse bele­digingen en beschimpingen van je blanke kameraden slikken. Vooral niet boos worden, want dan wacht­te je oneervol ontslag.” Als kwar­tiermaker was hij er bij: D-Day, het Ardennen-offensief, de bevrij­ding van concentratiekamp Buchenwald. Een dubbele strijd: vechten voor andermans vrijheid, terwijl je in eigen land zwaar werd achtergesteld. Black sloot zich aan bij de beweging van Martin Luther King. Hij was er met 200.000 blan­ken en zwarten bij toen King in 1963 inWashington zijn legendari­sche I have a dream- toespraak hield.
Black heeft zijn leven volledig in dienst gesteld van de strijd voor ge­lijke rechten voor blank en zwart.
Hij tekende indringende verhalen op van zwarte landgenoten die vanuit de zuidelijke Amerikaanse staten in Chicago een nieuw leven probeerden op te bouwen. Het le­verde hem vele erkenningen, awards en eerbetonen op. Dankzij de niet aflatende strijd van Timuel Black leiden jongere generaties zwarte Amerikanen volgens presi­dent Obama nu een beter bestaan. Professor Black vliegt vandaag te­rug naar Chicago. Morgen gaat hij verder met zijn memoires. Het laat­ste hoofdstuk uit het leven van een man en een droom.

Awards Listed by Timuel D. Black, Jr. in his Curriculum Vitae

2008—Doctor of Humane Letters (honoris causa), Roosevelt University
1994—Man from Chicago Award, Partners in Community Development
1990—Civil Liberties Award, Illinois Affiliate of the American Civil Liberties Union
1989—“Man For All Seasons” Award, Black Faculty in Higher Education
1986—Beautiful People Award, Chicago Urban League
1985—Hall of Fame, DuSable High School
1983—Black Respect Day Award, CSUC
1983—Metropolitan Community Church Citizenship Award
1981—Hall of Fame, Wendell Phillips High School
1978—Brotherhood Award, Chicago Conference of Brotherhood
1977—Black Faculty in Higher Education Award
1976—Chicago Committee to Defend the Bill of Rights, Civil Libertarian of the Year
1975—West Side Health Planning Award
1971—Independent Voters of Illinois Award
1965—Teachers for Integrated Schools, Teacher of the Year

Timuel D. Black, Jr.– Plaques, Awards and Certificates
(container listing in Timuel Black Papers, Vivian G. Harsh Research Collection of Afro-American History and Literature)

Box 1
African American Arts Alliance of Chicago 2003-2004
Ameen Muhammad 2002
Black Faculty & Staff of Harold Washington College 1989
Black Faculty in Higher Education
Black Physicians Association of Cook County Hospital 1979
Black United Fund of Illinois, Inc. 2008
C.C.U.P. 1986
Certificate of Special Congressional Recognition (by Charles A. Hayes) 1989
Certificate of Special Congressional Recognition (by Gus Savage) 1989
Chicago Committee to Defend the Bill of Rights 1978

Box 2
Chicago Friends of the Amistad Research Center 1999
Chicago Lawyers Committee for Civil Rights Under Law, Inc. 2008
Chicago Magazine 2008
Chicago Urban League 1986
Citizens Action Illinois 2009
Community Mental Health Council, Inc. 1995
Congressman Danny K. Davis 7th Congressional District Educational Task Force Black History Living Legends Award 2009
DuSable High School Alumni Coalition 2003
DuSable High School Alumni Coalition 2007
DuSable High School Hall of Fame 1985
Englewood High School 2003
God First Ministries 2005
Harambee Drug Abuse Program [n.d.]

Box 3
Harold Washington College 1988
History Class 1966
Illinois Judicial Council 1999
Illinois State Historical Society 2007
Institute for Athletics & Education 1989
International House of Blues Foundation 1998
Kozminski Academy 2008
Leadership Council for Metropolitan Open Communities 2000
Lu Palmer Foundation Women’s Auxiliary 1980
Mary Herrick Scholarship Fund 1991
National Conference of Black Political Scientists 1997
New Phillips/DuSable Alumni 35-39ers 1984
Olive Harvey College 1989

Box 4
Teachers for Integrated Schools 1963
The Loop Connection 1991
Southside Partnership Community Service Award 1999
United Way of Chicago 1982
Westside Health Planning Organization 1975
Who’s Who in Black Chicago (inaugural edition) [n.d.]
Who’s Who in Black Chicago (2nd edition) [n.d.]

Box 5- Oversized Plaques
Fred Hampton Community College of Law/National Conference of Black Lawyers 1976
Friends of Black Committee 1978
Tilden Tech Alumni Association 1976 [note: awarded to Walter Black]]

Box 6- Awards/Certificates
AARP American Spirit Award 2003
Black History Month Committee- BHM Award Berlin 1999
Chicago Historical Society- Teen Council- Honorary Teen Council Member 2004
Chicago Jazz and Heritage Program – Beltway to Bronzeville 1999
Chicago Public Schools- French Day House 1966
Chicago Public Schools- Hirsch High 1982
Chicago School Watch- Certificate 1989
Chicago State University –Upward Bounty Program Award 2008

Chicago Youth Center- Elliott Donnelley Youth Center Award (ND)
Coalition of Black Trade Unionists- Certificate 1994
Coalition of Black Trade Unionists- Certificate 2004
Community Renewal Society –Certificate 1996
Crepuscule- Honoring Our Elders 2003
Crusade of Mercy –Citation 1973
Debs- Thomas-Harrington Annual Dinner- Debs-Thomas-Harrington Award 2009
DuSable Transition Advisory Council- Certificate 2005
Englewood Comm. Cultural Planning Council- African American Sub-Committee Certificate-2007
ETA Certificate arts Foundations, Inc.-Award 2004
Follow Through- Certificate- 1982
Forty Nine Hundred Drexel Corp.-Certificate 2004
Gay Men’s health Crisis- Certificate 2004
Harsh Society Commemorative Tribute to Timuel D. Black 2005
Help Hospitalized Veterans Organization- Donor of the Year Award- 2006
Illinois State Historical Society- Lifetime Achievement Award 2004
Illinois State Historical Society- Bridges of Memory “Chicago First Wave of Black Migration” 2004
Independent Voters of Illinois- IPO- Saul Mendelson Social Justice Award 2008
Leadership Circle- Recognition of Enrollment- (ND)
Loop College Student Government 1984
Malcolm X Black Hand Society of the World- Malcolm X Black Manhood Award 1969
Martin Luther King Community center- Certificate 1991
Mayor Harold Washington – Birthday Greetings 1983
Metropolitan Community Church- Citation 1980
NAACP- Legal Defense and education Fund- Certificate (ND)
NAACP- Certificate of Recognition 2004
North Central Association- Visiting Committee Member (ND)
Phillips Academy School Network Charette-History of Bronzeville after School Program- Teacher Service 1999
Proclamation- Illinois House of Representatives-1999
Proclamation- Illinois Representative-Elga L. Jefferies (ND)
Proclamation- Illinois Representative-Barbara Flynn Currie- 1989
Proclamation- Illinois Representative-Barbara Flynn Currie- 2009
Proclamation- Mayor Richard M Daley 1994
Proclamation- Acting Mayor Eugene Sawyer 1989
Quarter Century Kappas of Chicago-Award- 2004
Railroad Retirement Board- African American History Month Commemorative Program 1997
Resolution from City Council of the City of Chicago 2006

Box 7
Roosevelt University-St. Clair Drake Center for African American Studies- Member of Research Circle 1998
Rudy Lozano Leadership Academy- Community Historian& Activist 2006
Senior Citizens Advisory Council- Certificate 1992-1994
Sixth Grace Presbyterian Church- Certificate 1998
Sixth Grace Presbyterian Church- The Sankofa Award 2006
Smithsonian Institution- Contributing Membership (ND)
Smithsonian Institution- Certification (ND)
Social Security Administration- Region V- Participation in MLK Program 2009
Special Olympics Partner- Certificate 2009
United States Holocaust Memorial Museum- Certificate- Charter Member 2000
University of Chicago Alumni Association- Public Service Citation 1999
University of Chicago Alumni Association- Public Service Citation (ND)
U. S. Department of Commerce Bureau of Census- Meritorious Service 1989
Urban Life Center – First Voices Humanitarian Award 2004
Veterans of Foreign Wars of the United States- Certificate- 2007

Box 8 – Awards & Certificates (Oversized)

Changing Worlds – Connecting Cultures Award 2005
Chicago Black United Communities – Black Respect Day Award 1983
Chicago Commission on Human Relations – Advisory Council on African Affairs 2009
Chicago Historical Society – John Hope Franklin History Maker Award 2006

Box 9 – Awards & Certificates (Oversized)

Hyde Park Historical Society [n.d.]
Illinois State Treasurer Judy Baar Topinka Certificate of Appreciation [for African American History Month] 2004
Illinois Statewide Health Coordinating Council [Commission to] 1976
Independent Voters of Illinois Award 1963
U.S. Air Force Academy and ROTC Designation as Honorary Admissions Liaison Officer [n.d.]
U.S. Selective Service [Appointment to] Illinois Local Board #831 1972

Box 10 – Awards and Certificates (Oversized poster box)

Barack Obama [Birthday Greeting] 2008
Barack Obama [Poster with Birthday Greeting] 2008
Jazz Institute of Chicago [photo of Mayor Harold Washington] [n.d.]