2 februari 2010

Geronimo Stilton in Beekse bibliotheek

Geronimo Stilton, bekend van de prachtige kinderboeken en momenteel de bekendste muizen avonturenschrijver van kinderboeken, was maandagmiddag te gast in de bibliotheek van Beek. Daar was hij een half uurtje aanwezig om de boeken van de kinderen te signeren en om even met de kinderen op de foto te gaan. De meeste kinderen hadden één boek, welke ze door Geronimo lieten signeren, maar het kwam zelfs voor, dat een kind met 5 Geronimoboeken kwam. Geronimo nam alle tijd voor de kinderen. zie de foto’s.Uit de Gelderlander van 1 februari 2009.
BEUNINGEN – In steeds dezelfde rus­tige beweging, zet Geronimo Stil­ton de ene handtekening na de an­dere krabbel. Voor hem wachten rijen kinderen geduldig op hun beurt. Wie Geronimo een beetje kent, weet dat de Muis aller mui­zen geen kind zal afwijzen. Ieder­een krijgt een handtekening.
En daarmee loopt Geronimo’s toer meteen al bij de eerste stop in Beuningen forse vertraging op. In andere bieb-filialen in Nijmegen zijn de kinderen net zo geduldig en groeien ondertussen de rijen.
O, u weet niet wie Geronimo Stil­ton is? Geronimo is een bange, zeer zachtaardige muis die on­danks zichzelf tekens weer grote avonturen meemaakt en daar boe­ken over schrijft. Geronimo heeft een zus Thea en twee neven, Klem en Benjamin, die ook van al­les beleven en daar over schrijven.
Muizen kunnen natuurlijk niet schrijven. Geronimo Stilton is dan ook een bedenksel van de Italiaan­se Elisabeth Dami, maar zij is niet de schrijfster. Wie dat wel zijn, het zijn er meer, blijft tot nu toe een mysterie. Inmiddels zijn er al enke­le tientallen boeken geschreven en is de Geronimo- reeks zonder twij­fel op dit moment het populairste kinderboek in Nederland.
Marieke Hoeve, jeugdbibliotheca­ris in Beuningen, weet bijna zeker dat Geronimo dit jaar de prijs van de kinderjury gaat winnen. Vanwe­ge zijn populariteit is de Muis dit weekeinde in Beuningen en Nijme­gen om de kinderjury te promo­ten. „Die zit wat in het slop. We gebruiken Geronimo om de jury op te pimpen.”
Dat Geronimo zoveel gelezen wordt, had menig volwassene pas laat door. „ Geronimo past bij het kind van deze tijd. De teksten zijn doordrenkt van typografieën. Kin­deren van nu zijn beeldkinderen.
Geronimo spreekt hen aan.”
Geronimo zelf praat niet, dat mag niet van de uitgever. De kinderen vragen hem ook niets. Maar dat is puur uit ontzag.
Vandaag is Geronimo in Oosterhout (14.00 uur) en Beek-Ubbergen (15.15).