16 januari 2010

Aanrijding St Canisiussingel door vluchtende scooter

Na een botsing met een scooter is vrijdagavond even na 23.00 uur een voetganger zwaar gewond geraakt op de kruising van de St. Canisiussingel, de vd Bruggenstraat en de Bijleveldsingel – Berg en Dalseweg. Twee jongens op een scooter waren kort daarvoor op de Traijanussingel door de surveillerende politie aangesproken, maar ze gingen er vervolgens als een speer vandoor. Op deze kruising botsten ze op de voetganger, die zwaar gewond op het wegdek terecht kwam. De bromfiets schoot vervolgens door en botste op de St. Canisiussingel vervolgens op een tegemoetkomende auto. Beide jongens op de bromfiets raakten bij dit ongeluk zelf ook gewond en zijn, evenals de gewonde voetganger, naar het ziekenhuis gebracht. De voetganger is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. De andere personen zijn, na behandeling in het ziekenhuis, door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De bestuurder van de tegemoetkomende auto raakte niet gewond. De politie is tot diep in de nacht bezig geweest met onderzoek op de plaats van het ongeval, waarbij het verkeer over de parallelrijbanen werd geleid. Ook de traumahelikopter was nog gewaarschuwd, maar werd gecanceld. Overigens werden ze op het ogenblik van het ongeval NIET door de politie achtervolgd. zie de foto’s
alt alt


Bron: De Gelderlander.

NIJMEGEN – Een 50-jarige Arnhemmer is vrijdagavond overleden nadat hij op een zebrapad door twee jongens op een bromfiets was aangereden op de kruising van de Berg en Dalseweg en de St.Canisiussingel in Nijmegen. De jongens probeerden op de scooter, die geen verlichting had, weg te komen voor de politie.

Het ontbreken van de verlichting en het rijgedrag van de 18-jarige uit Nijmegen en 19-jarige uit Beuningen, op de nabijgelegen Barbarossastraat, was aanleiding geweest voor de politie om het tweetal te stoppen. Vervolgens gingen de twee er vandoor, in richting van de Oranjesingel. Er was geen sprake van een achtervolging door de politie, die maakte gebruik van de reguliere rijbaan.

Op de kruising met de Berg en Dalseweg botsten de bromfietsers vervolgens op de voetganger. Daarna kwam de bromfiets tegen een auto tot stilstand. De Arnhemmer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Beide jongens op de brommer zijn aangehouden. Omdat ook zij gewond waren geraakt zijn ze naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling zijn ze in hechtenis genomen. Het verkeer werd na het ongeval ter plaatse omgeleid, om politie-onderzoek mogelijk te maken.

Arts bedreigd na hulp bij fatale aanrijding.

18-01-10 De Gelderlander website:NIJMEGEN – De twee jongens die vrijdagavond in Nijmegen met hun scooter een voetganger aanreden op een zebrapad, blijken zich vervolgens in het UMC St Radboud ernstig te hebben misdragen.

De twee, 18 en 19 jaar oud, bedreigden en beledigden een arts en verpleegkundige. Die waren net bezig het leven te redden van de 50-jarige Arnhemmer die op de St. Canisiussingel omver was gereden. De man overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Het tweetal was net als het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling. Ze hadden de voetganger geschept terwijl ze op de vlucht waren voor de politie.

Omdat ze al door de politie waren aangehouden, stonden de twee voortdurend onder toezicht van twee agenten. Bij de ingang van de eerste hulp ontstond onrust nadat een groep van twintig jongeren, onder wie familieleden, niet werd binnengelaten. Negen politieagenten hebben samen met de Dienst Beveiliging van het ziekenhuis de groep buiten moeten houden.

Dinsdag in De Gelderlander meer over de misdraging in het ziekenhuis.

Persbericht Regiopolitie GLZ

Voetganger overleden na verkeersongeval

Nijmegen, 16-01-2010 • Een 50-jarige man uit Arnhem is vrijdagnacht overleden na een verkeersongeval op de St. Canisiussingel in Nijmegen. Door de politie zijn de twee berijders van de scooter die betrokken was bij dit verkeersongeval, aangehouden. Het gaat om een 18-jarige Nijmegenaar en een 19-jarige man uit Beuningen.

Rond 23 uur zagen politieagenten het tweetal met de scooter rijden op de Barbarossastraat. Het rijgedrag gaf aanleiding om de berijders staande te houden, oa. omdat de scooter geen verlichting aan had. Op het moment dat de politiemensen het tweetal hierover aansprak, reden zij er vandoor op een verkeersgevaarlijke manier tegen de richting in, richting St. Canisiussingel.
Toen de agenten de St. Canisiussingel met de Berg en Dalseweg naderden, zagen zij dat er net een verkeersongeval had plaatsgevonden op het zebrapad van deze kruising. De scooterrijders waren daarbij betrokken evenals de –op dat moment zwaar gewonde- voetganger. De man is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij later is overleden.

Beide scooterrijders zijn in verband met hun verwondingen ook vervoerd naar het ziekenhuis. Daarbij zijn de mannen door de politie aangehouden op verdenking van het veroorzaken van dit dodelijke verkeersongeval .

Verkeertechnisch onderzoek

De St. Canisiussingel is enige tijd voor het verkeer afgesloten geweest. De afdeling Verkeersongevallenanalyse heeft direct na het ongeval ter plaatse een technisch sporenonderzoek ingesteld om de toedracht te achterhalen. Politiemensen hebben getuigen van het ongeval gehoord. Het recherche-onderzoek naar de aanrijding loopt; zaterdag wordt nog een buurtonderzoek gehouden.

Getuigen voor onderzoek

De politie vraagt getuigen van dit verkeersongeval en/of getuigen die de scooter hebben zien rijden vóór het verkeersgeval om contact op te nemen met districtsrecherche van de politie in Nijmegen op 0900-8844.

Jongemannen wordt doodslag ten laste gelegd

dinsdag 19 januari 2010 | 06:49 | Bron: De Gelderlander

NIJMEGEN – Niets minder dan ‘doodslag’ is de aanklacht tegen een 18-jarige Nijmegenaar en een 19-jarige Beuningenaar die vrijdagavond in Nijmegen een 50-jarige voetganger uit Arnhem hebben aangereden met hun scooter. Ook wordt hen roekeloos rijden met als gevolg een dodelijk ongeluk ten laste gelegd. Dat melden politie en justitie.

Op doodslag, iemand opzettelijk van het leven beroven, staat een maximum celstraf van vijftien jaar.

De twee jongens zitten nog vast en worden vandaag aan de rechter-commissaris voorgeleid.

Duidelijk is dat het tweetal in het centrum van Nijmegen op een scooter reed zonder licht, zonder helm en zonder kenteken. Wie van de twee de scooter bestuurde, wordt nog onderzocht. Op hun vlucht voor de politie reden ze vol gas over de stoep en tegen het verkeer in.

Hoe de fatale aanrijding met de 50-jarige voetganger precies heeft plaatsgevonden, wil de politie nog niet zeggen in belang van het onderzoek. De twee agenten die de jongens vrijdagavond zagen rijden op de Barbarossastraat en hen wilden laten stoppen, hebben het ongeluk – enkele ogenblikken later – niet zelf zien gebeuren.

Arts bedreigd bij hulp na fatale aanrijding (Gelderlander 190110)

NIJMEGEN – De twee jongens die vrijdagavond in Nijmegen met hun scooter een voetganger aanre­den op een zebrapad, blijken zich vervolgens in het UMC St Rad­boud ernstig te hebben misdragen. De twee, 18 en 19 jaar oud, bedreig­den en beledigden een arts en ver­pleegkundige. Die waren net bezig het leven te redden van de 50-jari­ge Arnhemmer die op de St. Cani­siussingel omver was gereden. De man overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. Het tweetal was net als het slachtoffer naar het zie­kenhuis gebracht voor medische behandeling. Ze hadden de voet­ganger geschept terwijl ze op de vlucht waren voor de politie.
Vervolg :
Negen agenten moesten twintig jon­geren buiten eerste hulp houden

Afdelingshoofd Edwards van het ziekenhuis over de gebeurtenissen van vrijdagavond: „ Je doet je uiter­ste best om mensen zo goed moge­lijke zorg te bieden. Het is vol­strekt onacceptabel dat je tijdens je werk bedreigd wordt, terwijl je op dat moment in een andere ka­mer het leven probeert te redden van een slachtoffer.”
Omdat ze al door de politie waren aangehouden, stonden de twee verdachten voortdurend onder toe­zicht van twee agenten. Bij de in­gang van de eerste hulp ontstond onrust nadat een groep van twin­tig jongeren, onder wie familiele­den van de twee scooterrijders, niet werd binnengelaten. Dit me­de in verband met het politieon­derzoek. Negen politieagenten heb­ben samen met de Dienst Beveili­ging van het ziekenhuis de groep buiten moeten houden. Nadat een arts informatie had verstrekt over de toestand van het tweetal, is de rust langzaam wedergekeerd, aldus een woordvoerster van het Nij­meegse ziekenhuis.
Hoewel andere patiënten op de eerste hulp zich niet prettig heb­ben gevoeld door het gedrag van het tweetal, is de medische zorg op de afdeling niet in het geding geweest, zo stelt de ziekenhuis­woordvoerster.
De twee jongens hebben het zie­kenhuis, na een nacht observatie, de volgende dag kunnen verlaten. Sindsdien zitten ze vast. Hen wordt ‘doodslag’, iemand opzette­lijk van het leven beroven, en ‘roe­keloos rijden’ ten laste gelegd. Op de eerstgenoemde aanklacht staat een celstraf van maximaal 15 jaar.
De 18- en 19- jarige maakten zich vrijdagavond uit de voeten voor de politie, die hen wilde aanspre­ken omdat ze onder meer geen licht voerden en geen helm op hadden. Op hun vlucht reden ze de voetganger aan.

* Zware aanklacht na dodelijke aanrijding met scooter.
* Celstraf kan oplopen tot maxi­maal vijftien jaar.
* Jongens reden vol gas over de stoep weg toen ze de politie zagen.
* Tweetal vandaag voorgeleid.

NIJMEGEN – Niets minder dan ‘doodslag’ is de aanklacht tegen een 18-jarige Nijmegenaar en een 19- jarige Beuningenaar die vrijdag­avond in Nijmegen een 50-jarige voetganger uit Arnhem hebben aangereden met hun scooter. Ook wordt hen roekeloos rijden met als gevolg een dodelijk ongeluk ten las­te gelegd. Dat melden politie en justitie.
Op doodslag, iemand opzettelijk van het leven beroven, staat een maximum celstraf van vijftien jaar. De twee jongens zitten nog vast en worden vandaag aan de rech­ter- commissaris voorgeleid.
Duidelijk is dat het tweetal in het centrum van Nijmegen op een scooter reed zonder licht, zonder helm en zonder kenteken. Wie van de twee de scooter bestuurde, wordt nog onderzocht. Op hun vlucht voor de politie reden ze vol gas over de stoep en tegen het ver­keer in. Hoe de fatale aanrijding met de 50-jarige voetganger uit Arnhem precies heeft plaatsgevonden, wil de politie nog niet zeggen in be­lang van het onderzoek. De twee agenten die de jongens vrijdag­avond zagen rijden op de Barbaros­sastraat en hen wilden laten stop­pen, hebben het ongeluk – enkele ogenblikken later – niet zelf zien gebeuren.
Zie ook pagina 31:
Reconstructie van de aanrijding

Vervolg van pagina 29
* Rond 23.00 uur krijgen twee sur­veillerende agenten een scooter in het vizier die vanaf de Reinald­straat de Barbarossastraat oprijdt (zijkant Belvoir Hotel).
* Er zitten twee jongemannen op de scooter zonder helm, verlich­ting en kentekenplaat.
* De jongen achterop kijkt achter­om naar de politie, die het tweetal wil aanspreken.
* De bestuurder zet vervolgens het gas vol open en rijdt heel hard het trottoir op aan rechterzijde van de Graadt van Roggenstraat.
* De scooter snelt linksaf het Kei­zer
Traianusplein op richting St. Canisiussingel: tegen het verkeer in. Daar rijden ze op de rijbaan (niet de ventweg) stadinwaards.
* De twee agenten zetten niet de achtervolging in, maar zien de scooter nog wel wegrijden in de richting van de St. Canisiussingel.
*Als de agenten op de Canisius­singel komen, moeten ze wachten voor rood licht op de kruising met de Van der Brugghenstraat. Twee rijen auto’s blokkeren het zicht.
* De agenten zien mensen de kruising oprennen en ontdekken dat de scooter een voetganger heeft aangereden. Die blijkt zwaar gewond; de man overlijdt later.

In Memoriam
Mario van de Geijn
(Bron: website Lux Nijmegen)

alt
Geheel onverwachts is ons hoofd kassa, Mario van de Geijn, uit ons midden weggerukt. Vrijdagavond 15 januari is hij na afloop van zijn avonddienst tragisch verongelukt. Mario was meer dan vijf jaar het gezicht en de drijvende kracht van de kassa van LUX. Daarvoor coördineerde hij geruime tijd het secretariaat. Hij werkte met erg veel plezier en inzet en zette altijd alle puntjes op de i. Mario was een mooi mens, warm en zeer betrokken. De juiste man op de juiste plek. We zullen hem vreselijk missen.

De Gelderlander site 210110
NIJMEGEN – De twee verdachten die vorige week vrijdag in Nijmegen een 50-jarige Arnhemmer aanreden, worden volgens het openbaar ministerie ook verdacht betrokken te zijn bij een overvalpoging.

Het gaat volgens de politie om een poging, met wapens, diezelfde avond op het Hotel Belvoir in Nijmegen. Het ongeval rond elf uur, waarbij een 50-jarige voetganger zo zwaar gewond raakte dat hij later overleed, gebeurde dichtbij het Nijmeegse hotel. De twee, een 18-jarige Nijmegenaar en een 19-jarige Beuningenaar, worden ook verdacht van doodslag op de Arnhemmer, het veroorzaken van een verkeersongeval en van heling van de motorscooter waarop zij reden.

Excuus familie scooterrijder aan nabestaanden in brief aan De Gelderlander

NIJMEGEN – De familie van een van de scooterrijders, die vorige week vrijdag betrokken waren bij het dodelijk ongeval, heeft in een brief aan dagblad De Gelderlander haar excuses gemaakt aan de nabestaanden van het slachtoffer, de medewerkers van het Radboudziekenhuis en alle andere betrokkenen. Bij het ongeval kwam de 50-jarige Mario van de Geijn uit Arnhem om het leven. Door een betreurenswaardige fout van de redactie is vrijdag het begeleidende schrijven en niet de brief zelf in de papieren krant opgenomen. Hieronder de gehele brief.

Nijmegen, 20 januari 2010

Totaal geschokt waren we toen we vrijdag 15 januari het bericht kregen dat onze zoon en broer als 1 van de daders betrokken was bij een dodelijk verkeersongeval. We betreuren het enorm wat er is gebeurd. Afschuwelijk dat een toevallige voorbijganger op zo’n vreselijke manier aan zijn einde is gekomen. We denken voortdurend aan het slachtoffer en zijn nabestaanden. Aan het enorme verdriet dat zijn plotselinge overlijden heeft veroorzaakt bij partner, familie, vrienden en collega’s. We willen onze oprechte medeleven betonen aan hen allen. We kunnen niet in woorden uitdrukken hoe erg ons dit spijt. We zijn er kapot van.

Alsof dit alles al niet gruwelijk genoeg was hoorden we gisteren via de media tot onze grote verbijstering dat beide daders de medewerkers van de spoedeisende hulp van het Radboudziekenhuis hadden bedreigd. We vinden dat onbegrijpelijk en keuren dit soort respectloos gedrag richting hulpverleners volledig af. In onze familie zijn verschillende mensen zelf ook werkzaam in de hulpverlening en zorg!

In de media werd gesuggereerd dat familie van beide daders vrijdag buiten het ziekenhuis de boel op stelten zette. We willen via deze weg laten weten dat niemand van onze familie daar op enige manier bij betrokken is geweest. Wij hebben op gepaste wijze nagevraagd wat er gebeurd was en de medewerkers van het ziekenhuis en de politie hebben ons netjes geholpen. Toen de sfeer grimmiger werd zijn we direct naar huis gegaan.

We kunnen helaas niet meer terugdraaien wat er allemaal voor vreselijks is gebeurd afgelopen vrijdag. We kunnen de nabestaanden van het slachtoffer, de medewerkers van het Radboudziekenhuis en alle andere betrokkenen alleen onze oprechte excuses als familie aanbieden. Wij weten op dit moment niet wat er precies is gebeurd. Onze zoon en broer zal de consequenties van zijn daden onder ogen moeten zien en de straf krijgen die hij verdient. Het oordeel is aan de rechter.

De familie van de 18-jarige dader uit Nijmegen

Bron: De Gelderlander site 230210
NIJMEGEN – Justitie weet nog steeds niet wie de scooterbestuurder was die op 15 januari in Nijmegen een verkeersongeval veroorzaakte waarbij een 50-jarige Arnhemmer om het leven kwam.

De verdachten, een 19-jarige Beuningenaar en een 18-jarige Nijmegenaar, geven elkaar de schuld.

De eerste pro forma-ziting (niet-inhoudelijke behandeling) is 27 april. Justitie legt de verdachten medeplegen aan doodslag, dan wel dood door schuld of veroorzaken van verkeersongeval door roekeloos rijden ten laste. Ook zitten ze vast op verdenking van het voorbereiden van een gewapende overval op het Belvoir-hotel en het medeplegen van heling van de in Nijmegen gestolen scooter.

De verdachten reden vrijdag 15 januari rond 23.00 uur op een onverlichte scooter, toen ze bij het Belvoir-hotel een onopvallende surveillancewagen van de politie ontdekten. Ze raakten, aldus Richard Baggen, advocaat van de 19-jarige Beuningenaar, in paniek en gingen ervandoor. De kortdurende vlucht eindigde met het dodelijk verkeersongeluk. De verdachten raakten gewond. De 19-jarige heeft, aldus zijn advocaat, van de toedracht van het ongeval weinig meegekregen. “Daarvan hoorde hij pas de volgende dag op het politiebureau. Hij is er kapot van. Hij betreurt ten zeerste wat er gebeurd is.”

Zijn cliënt stuurt op korte termijn ook een brief aan het personeel van het UMC St Radboud in Nijmegen, waarin hij zijn excuses aanbiedt voor zijn gedrag (schelden en dreigen) tijdens en na de behandeling. “Zijn gedragingen zijn absoluut niet goed te keuren, maar hij heeft gehandeld in een paniektoestand. Hij had pijn, lag vast gesnoerd, had agenten bij zich, maar wist niet wat er aan de hand was”, schetst advocaat Baggen.

 

Bron: De Gelderlander 171210

ARNHEM/NIJMEGEN – Een 20-jarige Beuningenaar is vrijdag door de Arnhemse rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel voor het fatale scooterongeluk, dat de Arnhemmer Mario van de Geijn in januari van dit jaar het leven kostte.

Zie ook:

  • Verdachten scooterongeval blijven vastzitten
  • Rechtszaak tegen scooterrijder later
  • Excuus familie scooterrijder aan nabestaanden in brief aan De Gelderlander

Het ongeluk vond plaats in Nijmegen, toen de Beuningenaar samen met een 19-jarige Nijmegenaar op de vlucht was voor de politie na een mislukte overval op hotel Belvoir in Nijmegen.

De straf voor de Beuningenaar is een jaar hoger dan de officier van justitie twee weken geleden had geëist. Het tweetal werd vlakbij het hotel gezien door een politiepatrouille, waarop de twee levensgevaarlijk rijdend het hazenpad kozen.
In tegenstelling tot het openbaar ministerie, hebben de rechters gisteren een duidelijke keuze gemaakt tussen wie van de twee verdachten de scooter daadwerkelijk reed.

Uit getuigenverklaringen, onder meer van een medegevangene, is volgens de rechters onomstotelijk vast komen staat dat het de Beuningenaar was die reed. Bovendien vinden de rechters nog negen vantien andere feiten waarvan hij verdacht werd, zoals geweld tegen zijn ex-partner en het beledigen van agenten bewezen.

Ook staat volgens de rechters vast dat hij een personeelslid van de Radboud met de dood bedreigde.

De ander verdachte, de 20-jarige Nijmegenaar, kreeg gisteren veel minder straf dan de zes jaar die tegen hem werden geëist, nu de rechters bewezen vinden dat de ander reed.

Voor het voorbereiden van de overval kreeg hij 24 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk.