30 november 2009

Presentatie prent Jos van Gessel

Zaterdagmiddag en zondagmiddag heeft de Ooijse kunstenaar Jos van Gessel in Hotel ´t Spijker te Beek zijn kleuren zeefdruk, getiteld `Avondstond`gepresenteerd. Deze prent is gemaakt voor `GrafiPersingen`en is gemaakt in een oplage van 40 exemplaren. De opbrengst komt ten goede aan het Kerkje van Persingen. Tijdens deze presentatie waren ook andere werken van Jos van Gessel te bewonderen. zie de foto´s.


door Geert Willems, de Gelderlander 271109
OOIJ/ BEEK – De Ooijse beeldend kunstenaar Jos van Gessel is ge­wend om landschappen ver weg te schilderen. Rusland, Finland, dat soort exotische bestemmingen komen veel voor op zijn acrylschil­derijen. Komend weekeinde pre­senteert hij in hotel ’t Spijker in Beek echter voor het eerst een zeef­druk die ‘dicht bij huis’ is ge­maakt. Op zijn Avondstond prijkt het zogenoemde knechtenhuis van het voormalige kasteel Ooij.
„Ik kom daar elke avond voorbij als ik naar huis rijd”, vertelt hij.
„ Ik zie dan dat silhouet vanuit m’n ooghoek. Die avondstemming heb ik proberen over te brengen. Er ko­men sterren voor in de zeefdruk.
Dat kan letterlijk de sterrenhemel zijn, maar je kunt het ook zien als de regendruppels op de autoruit.”
Waarom heeft het zo lang ge­duurd voordat hij zijn ‘eigen’ Ooij­polder heeft vastgelegd? Dat is no­tabene een nationaal landschap, zo mooi en zo dichtbij. „Mooi, mooi. Alles om je heen is mooi. Ik was lang Italië- gek, voordat ik Rus­land ontdekte. Daar heb ik wel eens de schoonheid van een deso­laat industrieterrein geschilderd.
Het is misschien wel te gemakke­lijk om de eigen, bekende omge­ving te schilderen. Je moet dan niet in clichés vervallen, dus doe ik er meestal iets bij. Nu kreeg ik als opdracht mee om iets in de pol­der te doen. In het landschap heb ik er iemand aan de rand van de weg bij geschilderd, met een mo­bieltje in de hand. Bij m’n andere werken zorg ik ook dat er iets ver­rassends gebeurt, zodat het gaat le­ven: een bushokje, een auto of een blokhut. De kijker moet dan zelf in zo’n landschap stappen.”
Opdrachtgever voor de zeefdruk is de stichting Het Kerkje van Persin­gen die met de verkoop geld bij­een wil krijgen voor onderhoud van het kerkje. Er zijn veertig exemplaren te koop à 140 euro. Ko­mend weekeinde is er in Hotel ’t Spijker in Beek een expositie van Jos van Gessel, waar ook de zeef­druk verkocht wordt.
Van Gessel werd 53 jaar geleden in Wehl geboren maar werkt al lange tijd in Nijmegen, waar hij z’n ate­lier heeft. Sinds zes jaar woont hij in Ooij. Hij geeft les op De Linden­berg en de Utrechtse kunstacade­mie. Als beeldend kunstenaar noemt hij zichzelf een moderne ro­manticus. „ Ik schilder hedendaag­se landschappen, waarbij ik eerst op locatie schetsen en foto’s maak. In het atelier voeg ik al die elemen­ten samen en creëer m’n eigen landschap, net zoals de romanti­sche schilders in de 19e eeuw.”