27 november 2009

Presentatie Eerste streken van Bas vd Hoeven

Vrijdagmiddag werd in "De Bongerd" te Druten het boek "Eerste Streken" van Gelderlander journalist Bas van der Hoeven gepresenteerd. De in Millingen aan de Rijn woonachtige Bas van der Hoeven heeft samen met fotograaf Hans Barten uit Druten, die voor de foto’s zorgde, dit boek uitgebracht, waarin zijn eerder in dagblad De Gelderlander gepubliceerde columns, zijn opgenomen. Bas bood de drie eerste exemplaren aan, aan zijn drie kinderen, waarvan er twee aanwezig waren. Naast de diverse sprekers was er ook een optreden van het Toverbal theater en een speciale rap van zoon Niels. zie de foto’sBron: de Gelderlander 271109

DRUTEN – Eerste Streken, een boek met zestig columns van Bas van der Hoeven , wordt vandaag gepresenteerd in cultureel centrum D’n Bogerd in Druten.
De columns verschenen eerder in dagblad De Gelderlander . Naast elke column staat een foto gemaakt door Hans Barten. Barten is fotograaf in Druten. Naast het maken van bruidsreportages en portretten gaf de vakfotograaf ook al verschillende fotoboeken uit.
Bas van der Hoeven kende het werk van Barten en vroeg hem zijn bundel te illustreren. De fotograaf heeft in zijn studio zestig stillevens gecomponeerd en die vastgelegd. Soms verwijst het beeld rechtstreeks naar de kern van de column. Soms is niet in één oogopslag duidelijk wat woord en beeld gemeen hebben. Wat wel alle foto’s typeert, is dat ze staaltjes van vakmanschap en inlevingsvermogen zijn.

“Eerste Streken” van Bas van der Hoeven is nu al te koop bij de echte boekhandels: Jos van Lith (Dreumel), De Rijk (Beneden Leeuwen) en in Druten:

zaterdag 5 december 2009 signeert Bas van 13-15 uur in Boekhandel Maas en Waal in de Hogestraat te Druten.

Druten – vrijdag 27 november 2009 website Drutenonline.nl

Vrijdagmiddag werd in D’n Bogerd in Druten het boek "Eerste Streken" van journalist Bas van der Hoeven gepresenteerd.
Bas bood de drie eerste exemplaren aan zijn drie nazaten aan. Naast diverse buitendorpse sprekers was HEEL Druten uitgelopen om de presentatie bij te wonen. De optredens van Het Toverbal theater en de "Papa Rap" van zoon Nils, vervolmaakten het samenzijn.

Bas van der Hoeven: van bankwerker tot columnist
Zijn vader werkte op de scheepswerf in Millingen en daarom kon Gelderlander-journalist Bas van der Hoeven daar ook al jong aan de slag als monteur. „Ik heb wel tot m’n 22e op school gezeten, hoor, maar bijna niks afgemaakt. Alleen de mulo.” Het is toch nog goed gekomen.
Vrijdag presenteert Van der Hoeven, 58 inmiddels, zijn eerste boek. Eerste streken is een bundel columns die eerder in De Gelderlander stonden. Daarmee bezegelt de oud-bankwerker en servicemonteur de carrière- switch die hij ruim tien jaar geleden maakte. „Ik ga schrijven”, zei hij op een ochtend tegen z’n vrouw. Na diverse omzwervingen belandde hij op de redactie van De Gelderlander . Als verslaggever, maar vooral als columnist.

„Ik heb eigenlijk altijd geschreven”, vertelt hij. „ De kiem is gelegd toen ik eind jaren vijftig anderhalf jaar lang met tbc op Dekkerswald in Groesbeek lag. Ik ging er als 7-jarige in en kwam er pas met 9 weer uit. In die periode heb ik boeken verslonden. Arendsoog, Pim Pandoer, terwijl ik daar eigenlijk te jong voor was. Door die leeshonger ben ik gaan schrijven.”
Eerst schreef hij brieven aan zussen en ouders, later ook aan geliefdes. „Ik ben twee keer getrouwd geweest en beide vrouwen hebben altijd gezegd dat ik ze met m’n brieven heb veroverd.”
In de columns, die in De Gelderlander onder de titels Streken en Bouwjaar 1951 worden gepubliceerd, wisselt hij nostalgische verhalen over het dorpsleven van toen af met emotionele en herkenbare observaties uit het gezinsleven nu. De ene keer loopt hij over van liefde voor zijn dochter: ‘Nu nadert ze angstwekkend dicht de poort naar volwassenheid. Het hek tussen de speeltuin van haar jeugd en de grotemensenwereld is nog dicht. Na de schoolvakantie gaat het open.’ Dan weer schrijft hij met ironie over één van zijn twee puberzoons: ‘Het wezen stoot onverstaanbare klanken uit, vreet zich soms schrokkend vol en verdwijnt dan weer dagenlang in het niets.’ Wat vinden de gezinsleden van zoveel openheid? „ Ze hebben alle columns van tevoren gelezen, m’n vrouw tot na de scheiding. Drie keer heb ik er één geschrapt op haar aanraden. De heftige dingen kwamen er vaak pas met vertraging uit, als de ruwheid van de emotie af was.”
Zijn voorbeeld is Simon Carmiggelt. Net als hij maakt Van der Hoeven het soms iets mooier dan de werkelijkheid. „ Carmiggelt zei dan: ‘Ik lieg de waarheid’. Dat vind ik mooi uitgedrukt.”

Eerste streken is binnenkort te koop via de webwinkel van De Gelderlander.