27 november 2009

GrafiPersingen

Voor het onderhoud van het Kerkje van Persingen zijn er de afgelopen jaren 10 kunstmappen verschenen, welke door "De Vrienden van het Kerkje van Persingen" en anderen gekocht konden worden. Sedert enige tijd verschijnt er nu om de viermaanden een grafische prentt in een groter forrmaat (ca 50 x 65 blad) in een oplage van 40 exemplaren. De nieuwe (10e) prent in deze serie zal een kleurenzeefdruk in 12 drukgangen zijn met als titel: "Avondstond", vervaardigd door Jos van Gessel uit Ooij. De prent is te zien en te bestellen op zaterdag 28 en zondag 29 november a.s. van 13.00 tot 17.00 uur in Hotel ’t Spijker, Rijksstraatweg 191 te Beek, alwaar bovendien andere werken van deze kunstenaar in een kleine tentoonstelling te zien en te koop zullen zijn. De aankoopprijs van deze GrafiPersingen prent bedraagt 140 Euro zonder lijst. De kunstenaar zelf zal zondagmiddag aanwezig zijn.


door Geert Willems, de Gelderlander 271109
OOIJ/ BEEK – De Ooijse beeldend kunstenaar Jos van Gessel is ge­wend om landschappen ver weg te schilderen. Rusland, Finland, dat soort exotische bestemmingen komen veel voor op zijn acrylschil­derijen. Komend weekeinde pre­senteert hij in hotel ’t Spijker in Beek echter voor het eerst een zeef­druk die ‘dicht bij huis’ is ge­maakt. Op zijn Avondstond prijkt het zogenoemde knechtenhuis van het voormalige kasteel Ooij.
„Ik kom daar elke avond voorbij als ik naar huis rijd”, vertelt hij.
„ Ik zie dan dat silhouet vanuit m’n ooghoek. Die avondstemming heb ik proberen over te brengen. Er ko­men sterren voor in de zeefdruk.
Dat kan letterlijk de sterrenhemel zijn, maar je kunt het ook zien als de regendruppels op de autoruit.”
Waarom heeft het zo lang ge­duurd voordat hij zijn ‘eigen’ Ooij­polder heeft vastgelegd? Dat is no­tabene een nationaal landschap, zo mooi en zo dichtbij. „Mooi, mooi. Alles om je heen is mooi. Ik was lang Italië- gek, voordat ik Rus­land ontdekte. Daar heb ik wel eens de schoonheid van een deso­laat industrieterrein geschilderd.
Het is misschien wel te gemakke­lijk om de eigen, bekende omge­ving te schilderen. Je moet dan niet in clichés vervallen, dus doe ik er meestal iets bij. Nu kreeg ik als opdracht mee om iets in de pol­der te doen. In het landschap heb ik er iemand aan de rand van de weg bij geschilderd, met een mo­bieltje in de hand. Bij m’n andere werken zorg ik ook dat er iets ver­rassends gebeurt, zodat het gaat le­ven: een bushokje, een auto of een blokhut. De kijker moet dan zelf in zo’n landschap stappen.”
Opdrachtgever voor de zeefdruk is de stichting Het Kerkje van Persin­gen die met de verkoop geld bij­een wil krijgen voor onderhoud van het kerkje. Er zijn veertig exemplaren te koop à 140 euro. Ko­mend weekeinde is er in Hotel ’t Spijker in Beek een expositie van Jos van Gessel, waar ook de zeef­druk verkocht wordt.
Van Gessel werd 53 jaar geleden in Wehl geboren maar werkt al lange tijd in Nijmegen, waar hij z’n ate­lier heeft. Sinds zes jaar woont hij in Ooij. Hij geeft les op De Linden­berg en de Utrechtse kunstacade­mie. Als beeldend kunstenaar noemt hij zichzelf een moderne ro­manticus. „ Ik schilder hedendaag­se landschappen, waarbij ik eerst op locatie schetsen en foto’s maak. In het atelier voeg ik al die elemen­ten samen en creëer m’n eigen landschap, net zoals de romanti­sche schilders in de 19e eeuw.”
De expositie is zaterdag en zondag tus­sen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken.
De kunstenaar is beide dagen na 14.00 uur aanwezig.