21 november 2009

Lintjes vooor helden in Nijmegen

Vrijdagmiddag werden in het stadhuis van Nijmegen de kinderlintjes uitgereikt aan de Superhelden van het afgelopen jaar. Deze lintjes worden jaarlijks op 20 november, de Dag van de rechten van het Kind, uitgereikt aan die kinderen, die als "held" worden beschouwd en een voorbeeld zijn voor anderen. Deze keer waren er 8 superhelden, waaronder één groep`van 6 kinderen. Burgemeester Tom de Graaf reikte de lintjes uit. De presentatie was in handen van Jochem van Gelder, zelf voorzitter van de jury. zie de foto’s


• Antoon Hasenack (9 jaar) probeerde zijn vader te reanimeren en belde 112. Ondanks alle goede acties van Antoon is zijn vader helaas overleden. Maar voor zijn dappere optreden verdient hij een onderscheiding.
• Femke Remmen (8 jaar) maakt een straatkrant en verspreidt deze in de buurt. Zo zorgt zij ervoor dat iedereen in de buurt op de hoogte is van elkaars wel en wee.
• Floor van der Smissen (11 jaar) doet vrijwilligerswerk voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij helpt onder meer bij de filmavond, in het restaurant en bij het zwemmen (met het GVO). Ook gaat ze een paar keer per jaar als kok mee op vakantie met de Bosjuweel.
• Ishana Rivera (9 jaar) hielp haar moeder ontzettend goed toen ze ernstig ziek was. Ze heeft het gezin (moeder en dochter) zo goed mogelijk draaiend gehouden.
• Koen Boltong (12 jaar) liep geld bijeen voor kindertehuis Elisama op Bali tijdens de 4Daagse van dit jaar. Hij liep de 4Daagse uit. Op zich al een prestatie, maar al helemaal omdat Koen door een stofwisselingsziekte een achterstand in zijn ontwikkeling heeft.
• Groep Kinderboerderij ’t Boerke: Nicky Versteegh (13 jaar), Laura van Setten (11 jaar), Claudia Rousse (12 jaar), Stefanie Rousse (9 jaar), Rukiye Gurbuz (9 jaar), Melda Tuncer (9 jaar), Lucy Jansen (9 jaar) en Rouayda Ouchane (11 jaar) helpen twee tot drie keer per week mee op de kinderboerderij: dieren verzorgen, uitmesten, schoonmaakwerkzaamheden, enz.

door Joris van Egmond (De Gelderlander)

KINDERLINTJE
Twaalf onderscheidingen op Dag van de Rechten van het Kind
Twaalf kinderen kregen gis­teren een lintje van burge­meester Thom de Graaf
‘ Ik wilde helpen maar kón niet’
Een van hen is de 9-jarige Toon. Hij probeerde zijn va­der tevergeefs te redden.
Ze gingen samen pieren steken in de tuin. „We gingen vissen. Mijn va­der stond op om naar me toe te lopen. Hij hapte naar lucht en viel neer. Ik dacht dat hij een grapje maakte. Toen ik zag dat hij niet meer ademde, wilde ik hem helpen. Ik kón niet.”
De toen 8- jarige Toon ging direct naar de buren. Zijn buurvrouw bel­de 112 terwijl de buurman probeer­de om zijn vader te reanimeren.
„Van mijn buurvrouw mocht ik daar niet bij zijn. Ik zette de televi­sie aan. Door de ramen zag ik mijn buurman bezig.”
Tevergeefs, zijn vader overleed ter plekke op 22 maart. Toon heeft al­les gedaan om hem te redden. De jongen werd daarom gisteren on­derscheiden voor zijn adequate reactie. In het stadhuis reikte bur­gemeester Thom de Graaf een kin­derlintje aan hem uit. „Ik wist tot een halfuur geleden nergens vanaf. Ik dacht dat ik een rondleiding kreeg. Een klasgenootje vertelde het. Dit is veel leuker.”
Hij is rood aangelopen door alle aandacht. „Ik sta te zweten.” Klas­genootjes kloppen hem op de schouders. De burgemeester maakt een praatje en leraren schie­ten hem aan. „ Als ik in bed lig denk ik er wel eens aan”, vertelt Toon. „Dat is zo’n rustig moment dat je de dag doorneemt.” Nog steeds reageert Toon bezorgd als ie­mand begint te hoesten of zich ver­slikt. „ Dat roept de nare herinne­ringen op”, vertelt zijn moeder.
Twaalf anderen kregen een lintje op de ‘Dag van de Rechten van het Kind’. Niet ieder verhaal heeft te maken met mensenlevens. Ook het verzorgen van de dieren op Kinderboerderij ’t Boerke en het rondbrengen van een wijkkrant is voor de jury voldoende om een lintje toe te kennen. Het is de vier­de editie. „Veel volwassenen wor­den onderscheiden. Maar we moe­ten de kinderen niet vergeten”, zegt De Graaf.
Een van die kinderen is Ishana Ri­vera. „Mijn moeder had kanker en daarom heb ik haar geholpen.”
Een jaar lang hielp ze in het huis­houden door schoon te maken en op te ruimen. Haar moeder, Lucet­ti, zit in de zaal en trilt en huilt als Ishana de onderscheiding krijgt.
„We waren met z’n tweeën in huis. Mijn vader woont in Cura­çao.” Het gaat nu beter met moe­der Lucetti. Ze is herstellende.