15 november 2009

26e Zevenheuvelenloop

Ongeveer 30.000 lopers gingen vanmiddag van start bij de 26e Zevenheuvelenloop in Nijmegen. terwijl de laatste lopers nog moesten starten, kwamen de winnaars al weer binnen. Het werd een close finish bij de mannen, waarbij Sileshi Sihine de sterkste was. De Ethiopiër liep een tijd van 42.14. Sihine versloeg de Oegandees Nicholas Kiprono in deze eindsprint. Tirunesh Dibaba , de kersverse echtgenote van de winnaar bij de mannen won bij de dames met een wereldrecord. De Ethiopische hardloopster won de wedstrijd over 15 kilometer in een tijd van 46 minuten en 28 seconden. zie de foto’sBron: de Gelderlander 151109
NIJMEGEN – Tirunesh Dibaba heeft zondag de Zevenheuvelenloop in Nijmegen met een wereldrecord op haar naam geschreven. De Ethiopische hardloopster won de wedstrijd over 15 kilometer in een tijd van 46 minuten en 28 seconden.

Haar echtgenoot Sileshi Sihine was de sterkste bij de mannen. De Ethiopiër liep een tijd van 42.14. Sihine versloeg de Oegandees Nicholas Kiprono in de eindsprint.

Het wereldrecord op de afstand stond bij de vrouwen op naam van de Japanse Kayoko Fukushi met 46.55. Door de mondiale toptijd van Dibaba heeft de Zevenheuvelenloop nu beide wereldrecords op de 15 kilometer in handen. Bij de mannen liep Felix Limo uit Kenia in 2001 een tijd van 41.29.

Dibaba won bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking als eerste atlete ooit goud op de vijf en de tien kilometer. In Nijmegen maakte ze haar favorietenrol meer dan waar. Dibaba was bijna anderhalve minuut sneller dan haar landgenote Bezunesh Bekele die als tweede eindigde. Ilse Pol was de beste Nederlandse met een vierde plaats in een tijd van 51.14.

Sihine liet zijn voornaamste concurrent Ayele Abshiro al na vier kilometer achter zich. De winnaar van vorig jaar zag zijn landgenoot meteen ruim afstand nemen. Sihine kon het hoge tempo echter niet volhouden en Kiprono vond halverwege de race aansluiting. In de eindsprint gaven Sihine en Kiprono elkaar weinig toe. Na een ’fotofinish’ werd Sihine uiteindelijk als winnaar aangewezen. Patrick Stitzinger was met een elfde plaats de beste Nederlander. De Maastrichtenaar liep een tijd van 45.51.

Sihine en Dibaba waren na afloop trots op hun prestatie als echtpaar. „We hebben veel samen getraind en zijn erg tevreden met deze overwinningen”, klonk het uit de mond van wereldrecordhoudster Dibaba.

Terwijl de loop voor een enorm aantal deelnemers nog moest beginnen, werden de kampioenen al gehuldigd door burgemeester Thom de Graaf.

In totaal meldden ruim 30.000 deelnemers zich aan voor de 26e editie van de Zevenheuvelenloop.