7 november 2009

KBO Ooij trekt van Leer

Met een leuk gezelschap vertrok, ondanks de regen, om 11 uur afgelopen donderdag de Katholieke Belangen Organisatie voor Senioren 50+ uit Ooij naar het Brabantse land om daar van leer te trekken in het Nederlands leder & schoen-museum in Waalwijk. Het gebied dat “De Langstraat” werd genoemd en ligt tussen Den Bosch en Geertruidenberg. Aangekomen werd er eerst geluncht, waarna de rondleiding begon. In het Museum is de grootste schoen te bewonderen van Ragardus Rijnhout, de reus van Rotterdam zoals hij genoemd werd met een lengte van 2.55 meter en een gewicht was 230 kilo, met 63 als schoenmaat, deze schoen is in de voormalige Robinson fabriek in Nijmegen gemaakt. Het museum heeft de grootste collectie ter wereld in huis.

De vele pers, looi en stik machines uit het verleden en de uitstekende door oud medewerkers gegeven uitleg en demonstraties, zorgden voor een middag waar zelfs de senioren soms met open mond aan hun lippen hingen.(figuurlijk natuurlijk) om half vier werd van een kop koffie of thee met een halve zool genoten, daarna gingen we weer richting Ooij, om aan te schuiven voor een dampend stamppottenbuffet in “De Sprong” .
zie de foto’s van Bert Roodbeen.