30 oktober 2009

Themamiddag Cuba in St Jan de Deo

Donderdagmiddag organiseerde het Gasthuis St. Jan de Deo in Millingen een themamiddag met Cuba als onderwerp. Daarvoor was er op 24 september al een filmochtend geweest en deze keer waren een aantal medewerkers van de Stichting HumaCuba aanwezig om de bewoners en gasten te vertellen over hun Stichting Medische Humanitaire Hulp Cuba, kortweg HumaCuba genaamd, welke als doel heeft het verschaffen van medische hulpmiddelen aan hospitalen in Cuba. Dit was de eerste keer dat de stichting in de provincie Gelderland actief is en ze probeert zo op deze manier de naamsbekendheid te vergroten. zie de foto’s


Cuba staat bij velen bekend als het land van de sigaren, de salsamuziek. Jaarlijks beleven duizenden toeristen hier een prachtige strandvakantie. Wat veel mensen niet weten is dat Cuba ook een ander gezicht heeft.Cuba behoort tot de armste landen ter wereld, men heeft er gemiddeld een inkomen van 1/2 $ per dag. (Ter vergelijking; de G8 streeft naar een minimum bestedingsbedrag van 1 $ per dag.) Door beperkte en éénzijdige voeding (gerantsoeneerde rijst en brood) zijn de mensen zwakker en makkelijker vatbaar voor virussen en andere ziekten. De gezondheidszorg mag er dan wel gratis zijn, aan alle elementaire dingen is er een schrijnend tekort. Denk daarbij op medisch gebied aan medicijnen, bedden, matrassen, dekens, rolstoelen, zuurstofapparatuur en dergelijke.