23 oktober 2009

Schoonmaakdag in de gemeente Ubbergen

Vandaag, vrijdag 23 oktober was er in de gemeente Ubbergen weer een schoonmaakdag. In het voorjaar deed de gemeente al mee met "Nederland Schoon". Deze keer gingen de basisscholen Opweg uit Ooij en De Biezenkamp uit Beek aan het werk om gezamenlijk de vuilste plekken in hun dorp aan te pakken en het zwerfvuil op te ruimen. In Ooij waren grote groepen actief, samen met de groep "Tuinopa’s"terwijl in Beek de scholieren het samen deden met een kleine ploeg "echte Beekse vrijwilligers". Ook Woningcorporatie Oosterpoort en de beide Ubbergse wethouders Ria Barber en Leidy van der Aalst hielpen mee. Zie de foto’s


P E R S B E R I C H T

Ubbergen, 20 oktober 2009

Niet praten, maar poetsen!

Op vrijdag 23 oktober is er in de gemeente Ubbergen weer een schoonmaakdag. In het voorjaar deed de gemeente mee met Nederland Schoon. Deze keer gaan de basisscholen aan het werk! In Beek, Ooij en Leuth gaan we samen de dorpen een stukje schoner maken. Gewoon door het zwerfvuil op te ruimen. Om 10.00 uur verzamelen een aantal klassen en groepen volwassen zich op centrale plekken in de dorpen en gaan van daaruit aan de slag. Ook Oosterpoort werkt weer mee. Tot een uur of 12 nemen we de vuilste plekken in de dorpen onder handen. Wethouders Ria Barber en Leidy van der Aalst helpen ook mee!

Vele handen
We zijn blij dat deze keer ook de scholen meedoen. Jong geleerd is oud gedaan en het is fijn dat de jeugd meewerkt aan een schone buurt. In Leuth wordt ook schoongemaakt door leden van Leuth Actief. In Ooij zijn het de Garden Boys, een groep actieve 50-plussers en in Beek doet de groep vrijwilligers onder aanvoering van Ben Willems een duit in het zakje.
Al met al zijn we op 23 oktober weer met heel veel handen om deze klus te klaren. We werken alleen binnen de bebouwde kom en het is nadrukkelijk niet de bedoeling om de opschoondag te gebruiken om uw oude spullen langs de weg te zetten. Het draait tijdens de opschoondag allemaal om het zwerfvuil dat onze woonomgeving ontsiert.

Landelijk
Naast deze gemeentelijke schoonmaakdag is er de Landelijke Opschoondag. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement. Volgend jaar, op 20 maart 2010, wordt weer een landelijke schoonmaakdag "Nederland Schoon" georganiseerd. De gemeente Ubbergen is van plan dan ook weer meer te doen. Noteert u deze datum alvast in uw agenda?

Nog even wat feiten over zwerfafval
Jaarlijks belanden in ons land 50 miljoen blikjes en flesjes in de leefomgeving. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn de grootste vervuilers. Toch is ook nog 18 procent van de zwerfvervuilers 50 jaar of ouder. De boete voor het op straat achterlaten van blikjes en papiertjes is 46 euro.
Onderzoek wijst uit dat 80% van de Nederlanders wel eens een papiertje of blikje op straat achterlaat. Zeker op plaatsen waar dit afval niet wordt opgeruimd kan het erg lang duren voor dit afval weer verdwenen is. Bekijkt u dit lijstje maar eens:
• sigarettenpeuk 1-5 jaar
• bananenschil 3 jaar
• plastic frisdrankfles 5-10 jaar
• plastic zak 10-20 jaar
• kauwgum 20-25 jaar
• aluminium blikje 80 jaar tot 1 miljoen jaar
• polystyreen patatbakje 90 jaar
• plastic sixpack-houder 100 jaar
• glazen fles 1 miljoen jaar

Afval in de natuur verdwijnt dus heel moeizaam, tenzij we zelf de handen uit de mouwen steken en het opruimen!