16 oktober 2009

Fa. de Beijer verlaat misschien Kekerdom

Vandaag meldde de Gelderlander dat het Zand- en Grintbedrijf de Beijer vermoedelijk in 2015 Kekerdom zal hebben verlaten. De Beijer zou hier nu zelf aan mee willen werken. Het bedrijf ligt nu in de uiterwaarden en natuurgebied van Kekerdom en mag daar niet meer uitbreiden. Ook zou het bij hoog water een goede afvoer van water van de Waal in de weg staan. Het plan is om de Beijer in haar geheel te verplaatsen naar het industrie-eiland bij Druten. Wat voor consequenties het eventueel voor het dorp Kekerdom zal hebben, is nog niet bekend. De Beijer is o.a. sponsor van de plaatselijke muziekvereniging U.N.A. Zie de foto’s van de Beijer en Kekerdom


Bron: De Gelderlander.

De Beijer in 2015 al bij Druten

DRUTEN/KEKERDOM – Het ontzandingsbedrijf De Beijer in de uiterwaarden van Kekerdom kan in het jaar 2015 verhuisd zijn naar het industrie-eiland bij Druten. "Er is een doorbraak bereikt, omdat nu alle overheden achter de verhuizing staan", zegt de Gelderse gedeputeerde Co Verdaas. "Ook de Projectgroep Directie Ruimte voor de Rivier vindt vertrek naar Druten nu de beste oplossing." Zelf wil De Beijer ook meewerken.
Tot voor kort dacht de projectgroep nog aan een variant waarbij De Beijer in de uiterwaarden blijft. Er zou dan een weg op palen lopen tussen de dijk en het bedrijf. "Dat is toch niet zo’n goede oplossing", volgens Verdaas. "Het is heel duur, het bedrijf kan niet uitbreiden en voor de natuur is het niet ideaal." Verder speelt mee dat er volgens de commissie Veerman zelfs 18.000 kuub rivierwater geborgen moet worden, in plaats van 16.000. Voor De Beijer is er dan geen plaats meer.

De Beijer staat nu verdere natuurontwikkeling in de Gelderse Poort in de weg en ligt ongunstig als de uiterwaarden meer ruimte moeten bieden aan de rivier bij extreem hoogwater.