16 september 2009

In de voetsporen van Lt. Foley

Vanmorgen zijn de klassen 8a en 8b van de Beekse basisschool De Biezenkamp, samen met leden van de Stichting Reunie Paratroopers uit Beek op pad gegaan naar de Duivelsberg, op zoek naar sporen uit het oorlogsverleden. Zij traden daarmee in de voetsporen van luitenant John P. Foley, die in 1944 de opdracht had gekregen om met een deel van de Alpha compagnie Hill 75.9, de Duivelsberg te veroveren en te behouden. Dit lukte maar ging wel ten koste van het leven van 15 Amerikaanse soldaten. Ze bekeken o.a. de nog steeds zichtbare schuttersputjes op de berg. zie de foto’s


BERG EN DAL – Een groep van ruim veertig leerlingen van de Beekse Biezenkampschool heeft gisterochtend de Duivelsberg bij Berg en Dal afgestruind op zoek naar sporen van de veldslag die zich hier 65 jaar geleden afspeelde.
Zie ook:

* video artikel Verleden Duivelsberg onder de aandacht

De kinderen werden rondgeleid door leden van de Beekse Stichting Reunie Paratroopers. Alleen de voormalige schuttersputjes en loopgraven op de heuvel herinneren nog aan de strijd tussen de manschappen van de Amerikaanse luitenant-kolonel John Foley en de Duitsers. Na een taaie strijd wisten de Amerikanen de strategisch belangrijke Duivelsberg te veroveren. (Bron: De Gelderlander)