1 september 2009

Europees Schutterstreffen in Belgie

Het afgelopen weekend vond het 16 Europees Schutters Treffen plaats in Kinrooi, België. Dit Schutters Treffen wordt elke drie jaar gehouden in een Europees land, waar het schutters gebeuren actief is. De laatste keer was dit in Nederland, in Heeswijk- Dinther. Nu waren 600 schutterijen en Gildes uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Frankrijk en Polen naar Kinrooi gekomen om daar hun kunnen te tonen. De koningen en jeugdkoningen of prinsen konden op zaterdag meedoen aan het Europees Koningschieten. Uit onze omgeving waren de schutterijen van Ooij, Beek en Millingen aan de Rijn aanwezig. Van schutterij Eendracht uit Ooij schoten zowel koningin Marian als ook jeugdprinses Lotti Verhoeven mee. Elk in hun eigen klasse. Van schutterij B.U.B uit Beek schoot koning Coos Lamers, terwijl de Millingse schutterij OEV hun koning had thuis gelaten. Hij had andere belangrijke dingen op zijn programma. Jeugdprinses Lotti kwam zelfs in de finale, doch uiteindelijk werd een jeugdige Duitse deelnemer de winnaar. Ook bij de koningen werd een Duitser de nieuwe Europese koning. Op de zondag trokken de 600 deelnemende verenigingen door de gemeente Kinrooi om vervolgens langs de tribune met hoogwaardigheids bekleders te defileren. Deze optocht duurde bijna 6 uur. De feestelijkheden werden besloten met een z.g. Brabantse opmars. De Belgische organisatie had er een perfect gebeuren van gemaakt. zie de foto’s

De verenigingen uit de gemeente Ubbergen en Millingen aan de Rijn hadden er elk een meerdaags gebeuren van gemaakt. Millingen was met 15 man afgereisd en verbleven op een camping, waar ze een week lang bleven, Beek was, samen met de schutterij van Kranenburg al op vrijdag per bus afgereisd en verbleven in een hotel in Veldhoven, terwijl de Ooijse schutterij op zaterdagmorgen met een delegatie van ongeveer 70 personen naar Belgie afreisde. Het merendeel van hen verbleef vervolgens in caravans op de camping Goolderheide in het Belgische Bocholt.