11 mei 2009

Open Dag Oude Waal

Vier natuurorganisaties organiseerden zondag een "Open Dag" in en rond het natuurgebied de Oude Waal in Ooij, waar veel belangstellenden op af kwamen. De gehele dag konden er met gidsen excursies door het gebied gemaakt worden, waarbij van alles viel waar te nemen. De Oude waal is de laatste jaren uigegroeid tot een uniek stukje natuurgebied, waar veel dieren leven. zie de foto’sdoor Loes van den Heuvel (Bron: de Gelderlander)
OOIJ – Karin Albers en haar zoontje Rob (10) uit Nijmegen lopen vol enthousiasme mee met de gids door natuurgebied ‘ De Oude Waal’ in de Ooijpolder. „Voor moederdag mocht ik kiezen wat we gingen doen vandaag. Ik wilde graag buiten zijn en door Ooij wandelen. Normaal krijg ik hem niet zo snel mee met zo’n excursie”, zegt Albers, wijzend op haar zoon.
Gisteren op moederdag konden belangstellenden door vier natuurorganisaties (ARK, Flora & Fauna Werkgroep Gelderse Poort, IVN Rijk van Nijmegen en Vogelwerkgroep Nijmegen) gratis wandel- en fietsexcursies volgen in het natuurgebied.
„Bij hoog water loopt het gebied onder. Dan wordt de sluis dicht gedaan en blijft dit stuk onder water staan”, legt gids Jan van Voorden uit. „Door het water is een moerassig gebied ontstaan, wat veel vogels trekt.”
De natuurdeskundigen hebben de laatste tijd zelfs al wat zeldzame vogels gespot. „Vandaag hebben we de kleine zilverreiger gezien. Eerder constateerden we al dat de roerdomp in dit gebied leeft. En er zitten bevers.”
Van Voorden pakt zijn verrekijker. „Kijk, daar gaan wat grauwe ganzen met hun jongen. Je kunt ze herkennen aan hun knaloranje snavels, dat zijn net winterpenen.” Ondertussen struint Rob door het hoge gras in de berm. „Ik kom vooral om dieren te zien zoals vogels en paarden. Maar mooie bloemen en planten vind ik ook leuk”, zegt het ventje terwijl hij wat fluitekruid plukt. Het duurt niet lang voordat hij een verscholen dier gespot heeft. „Moet je kijken, daar tussen de bomen ligt een stier ofzo!” Van Voorden pakt zijn verrekijker erbij. Na enig getuur complimenteert hij Rob.
„ Goed gezien. Dat is een zwarte koe. Die gaat tussen de bomen liggen omdat ze het door haar kleur erg warm krijgt in de zon.”
Op de terugweg komt collega- gids Johan Bekhuis op Van Voorden afgesneld. „Heb je het al gezien? Bij de sluis ligt een snoek van een halve meter in het water!”
De verrekijker komt weer tevoorschijn om de vis zo goed mogelijk te bekijken. „ Ik zie de kieuwen open en dicht gaan. Zijn kop ligt wel wat verscholen. Ik vind het gek dat ‘ie hier in het ondiepe water zit.” Een andere gids weet te vertellen dat dat komt omdat het water aan die kant van de sluis zo laag staat, dat de snoek niet meer weg kan.
Bij het begin- en eindpunt hangt een lijst met waarnemingen die deze dag gedaan zijn. De snoek wordt er snel bij gezet, onder de haas, groenkikker, ooievaar, buizerd en putter.
‘Door het water is een moerassig gebied ontstaan, wat veel vogels trekt.’