5 mei 2009

Bevrijdingsvuur in Nijmegen

Vanmiddag kwamen 4 lopers van de loopgroepen Cifla uit Nijmegen en Waalsport uit Oosterhout rond 14.00 uur aan op het Koningsplein in Nijmegen om daar het bevrijdingsvuur naar Nijmegen te brengen. Samen met wethouder en loco-burgemeester Paul Depla, staken zij daar het bevrijdingsvuur aan, waarna ook in Nijmegen de bevrijdingsfeesten konden beginnen. Het eerste optreden was van Yesterdays Men. zie de foto’sRegen wint het op het Nijmeegse Bevrijdingsfestival

Bron: De Gelderlander
NIJMEGEN – Tijdens de soundcheck woensdagmiddag al gaan de ogen argwanend langs de grijswitte hemel. Gaan we het droog houden? De security lijkt er wat verloren bij te staan. Je ziet het ze bijna denken: zijn wij vandaag wel nodig?
‘Vier Vrijheid’ staat er op het spandoek boven het podium. Voorlopig bestaat hier alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Want nog weinig bezoekers maar telt het Koningsplein, op een paar kleumende bierdrinkers en wethouder Paul Depla na. Die zal straks een podiumtoespraak houden. Ook ten overstaan van een leeg ogend plein.
De eerste druppels vallen als de eerste bandag, Yesterdays Men, begint. Dan gooit het PA-systeem roet in het eten met knetterende geluidsproblemen. Alsof het 4 & 5 mei comité al niet genoeg aan het hoofd heeft met dit miezerweer. Het publiek applaudiseert. Toeschouwers klappen graag voor problemen blijkbaar. Maar gelukkig zijn die van korte duur.
Monsieur Cannibale en King Jack doen hard hun best er een feestje van te maken. DJ Eli Groen en dj Mundi draaien de optredens aan elkaar met – onder andere – stemmige sixtiesplaatjes en ska. Bij het optreden van de één na laatste groep, Rigby, is het terras voor het podium vervangen door staantafels, terwijl de regen terrein wint.
Geen bevredigend Bevrijdingsfestival voor comite 4 & 5 mei, cafés en publiek. Maar de wel aanwezige toeschouwers doen applaudiserend hun best. Rigby zet een donderend ritme in. Zonnige rockklanken glimlachen breed.