31 maart 2009

Wolven rond de Bisonbaai in Ooij

Onlangs is bekend geworden dat er in de winterperiode rond de Bisonbaai in Ooij wolven zijn uitgezet. Dit is lange tijd geheim gehouden want Staatsbosbeheer, die ze in Nederland heeft ingevoerd, wilde geen onrust in de buurt teweeg brengen. De wolven zijn van een soort, dat normaal geen mensen aanvalt en men is dan ook niet bang dat er ongelukken zullen gaan gebeuren. De wolven zelf zullen zich over het algemeen terug trekken, als er mensen in de buurt komen. Burgemeester Paul Wilbers van de gemeente Ubbergen wist niets van deze "operatie" en was dan ook zeer verbaasd dat zijn gemeente als eerste in Nederland wolven huisvest. Hij is er echter niet gerust op en omdat hij zelf regelmatig langs de Bisonbaai wandelt heeft hij zich alvast uit voorzorg een revolver aangeschaft, omdat, zo verklaarde hij, niet zeker wist of de wolven ook wisten dat ze tot die rustige soort behoren. Op onderstaande foto’s enkele van de wolven zoals ze afgelopen winter werden gezien op de Bisonbaai en burgemeester Paul Wilbers met zijn nieuw aangeschafte revolver.

maart: Workshop Wolven in Nederland
De wolf klopt bijna aan de oostelijke grens van ons land. Wat zijn de gevolgen van de komst van de wolf? Wat is zijn rol in het ecosysteem? Is de wolf gevaarlijk? Hoe kun je omgaan met schade? En wat kunnen we leren van ervaringen in andere landen, met name Duitsland? Op 3 april organiseren FREE en ARK een workshop voor boeren, schapenhouders en andere geïnteresseerden.
Na de workshop hebben de deelnemers inzicht in: – de verspreiding van de wolf vroeger en nu – ecologie en gedrag van de wolf – de effecten van een grote predator op ecosystemen in Nederland – beleid en juridisch kader rondom de wolf – ervaringen met de komst van wolven in Duitsland, ook reacties van publiek, schade etc.

Voorkennis: Geen specifieke voorkennis nodig, wel een belangstellende houding voor de wolf
Docenten: Leo Linnartz (ARK), Roeland Vermeulen (FREE) en Markus Braten (NABU)
Locatie: Panoramarestaurant De Blauwe Kamer, Rhenen
Data: vrijdag 3 april 2009
Tijdstip: 9.30-17.00
Kosten: € 200 Deelnemers minimaal 20, maximaal 45

Opgeven bij: Chris Braat, FREE Nature, cursus@freenature.eu

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.